Mega-lista plugin-urilor de WordPress

Înainte de a-i da bice cu plugin-urile de WordPress ce-i vor extinde substanțial funcționalitatea, nu pot să nu-ți ofer o mică recomandare vizavi de cum să le alegi. Cele două reguli sunt:

1. Nu instala plugin-uri care nu au mai fost actualizate de 5-6 luni

2. Alege doar plugin-uri care au un număr mare de 5 stele (și, dacă ai timp și chef, să cauți întotdeauna alternative la ele, adică plugin-uri similare făcute de alții).

Fără alte comentarii, hai să vedem care sunt plug-in-urile pe care trebuie să le instalezi pe WordPress-ul tău (nu pe toate, evident, ci doar pe cele de care ai nevoie în funcție de tematica blogului tău).

Plug-in-uri de WordPress esențiale

Antispam Bee (sau Akismet)

L-am pus pe acesta din urmă în paranteză pentru că nu mai e gratuit. În schimb, Antispam Bee e o alternativă la fel de bună. Primul plugin pe care ar trebui să îl instalezi este unul care să lupte împotriva comentariilor de tip spam. Există persoane care configurează boți care trimit comentarii pe zeci de mii de bloguri zilnic, în speranța de a aduna link-uri și a crește organic. Aceste plugin-uri sunt foarte bune în a detecta comentariile de acest gen pe care le plasează într-o listă separată (pe care o poți șterge periodic).

Yoast SEO

Plug-in-urile specializate pentru optimizare SEO on-site trebuie și ele instalate, indiferent de nișa în care activezi. Există numeroase alternative la Yaost, precum All-in-One-SEO Pack.

Ele îți oferă pe pagina în care scrii efectiv articolul posibilitatea de a seta anumite tag-uri de tip HTML care să te ajute din punct de vedere SEO.

Wordfence Security

Doar pentru că ai site-ul pe un hosting de tip shared pentru care plătești abonament lunar, asta nu înseamnă că acesta nu poate fi compromis. WordPress-ul poate fi atacat prin tot felul de metode care, îți imaginezi, evoluează odată pe zi ce trece.

Acest gen de plug-in funcționează ca un firewall, blocând atacurile malicioase care încearcă să ghicească userul și parola cu care te loghezi (asta ca să dau un exemplu clasic de atac).

Facebook Comments

Deși WordPress permite adăugarea de comentarii pe baza unui username și a unei adrese de mail, mulți utilizatori preferă să posteze cu ajutorul contului de Facebook (pe care oricum stau logați toată ziua).

Extrem de util pentru a mări interacțiunea cititorilor cu blogul tău.

WP PageNavi

În josul primei pagini a blogului, WordPress afișează implicit un singur buton ce îți permite să navighezi la articole mai vechi. Acest mic plug-in înlocuiește funcționalitatea cu o paginare complexă (în care poți da înainte, înapoi precum și să sari direct la un anumit număr de pagină). E genul de funcționalitate pe care WordPress-ul ar trebui să o aibă implicit.

W3 Total Cache

Chiar dacă ai un host rapid, unele pagini mai complexe se vor încărca mai greu. Chiar și-așa, vei vrea ca paginile să se încarce cât mai repede cu putință. W3 Total Cache este unul dintre cele mai bune plugin-uri din lume la afișarea de ”copii ascunse” ale paginilor, evitând astfel accesarea bazei de date WordPress atunci când nu este nevoie.

Poate nu știi dar aceste call-uri la baza de date sunt foart scumpe din punct de vedere al timpului necesar să fie efectuate.

Xml Sitemap

Un sitemap este un fișier în format XML destinat motoarelor de căutare care conține link-uri către toate articolele de pe blog. Ușurează indexarea fiecărei pagini, ajutându-te la SEO. Îl instalezi, îl configurezi apoi uiți de el, pentru că știe să updataze fișierul XML generat de fiecare dată când scrii un articol nou.

Optin forms

Probabil cel mai bun plugin gratuit de acest gen, îți permite să afișezi o fereastră de tip popup pentru a capta adresa de mail. Nu se deschide în altă fereastră de browser ci direct în pagină. Termenul tehnic pentru aceste ferestre, este, de fapt, lightbox.

Plug-in-uri de WordPress recomandate

Better WordPress Recent Comments

O să observi că acest plug-in n-a mai fost updatat de ceva vreme, așa că te încurajez să cauți alternative. Eu îl folosesc pentru că face ceea ce am nevoie, adică îmi afișează și o mică poză alături de comentariul afișat în sidebar). Voi updata plugin-ul în momentul în care voi căuta unul mai bun.

Iar dacă l-ai găsit deja, te rog să postezi într-un comment mai jos.

UpDraftPlus

De multe ori, site-ul e atacat, serverul pică sau vine apocalipsa. Ai nevoie să faci back-up-uri regulate la toate fișierele WordPress precum și la baza de date, arhive pe care poate vrei să le stochezi pe calculator, în cloud sau să le arzi pe un DVD. UpDraftPlus face exact acest lucru.

Drop Cap Shortcode

Dropcap Shortcode e un mic plug-in care îți mărește literele individuale pe care le înconjori de paranteze pătrate. Util pentru a da articolelor tale un aspect profesionist. Îl folosesc pe toate blogurile mele.

Insert Post Ads

Insert Post Ads este un plugin care îți va mări, cu siguranță, veniturile. Te ajută să pui bannere de tip imagine în articolele tale, în sidebar și chiar și în footer. Widget-urile WordPress sunt limitate pentru că nu te lasă să adaugi bannere în interiorul articolelor.

Am testat mai multe asemenea plugin-uri și pot spune că acesta este cel mai folositor.

WordPress Related Posts

ShareThis

Un blog nu e nimic în ochii motoarelor de căutare dacă nu are semnale sociale. Și cea mai ușoară cale de a le genera este de a face super-ușor pentru cititori să dea share, like sau tweet. ShareThis te ajută să faci asta și, în plus, este extrem de customizabil.

WP Google Search

Deși WordPress-ul are funcție de căutare, acestă nu oferă tot timpul rezultate relevante. Google oferă posibilitatea de a-i folosi motorul de căutare (el oricum îți indexează tot conținutul) și, prin intermediul acestui plugin, poate înlocui complet funcționalitatea de căutare.

Slider

Dacă vrei și tu o secvență de imagini care să defileze frumos pe pagina principală a blogului, încearcă Slider. Poți promova, astfel, cele mai importante articole.

Plug-in-uri de WordPress opționale (în funcție de nișă)

WP Polls

Un plug-in ce îți permite să faci sondaje printre cititori pe care să le publici pe blog. Util pentru a mări interacțiunea cu comunitatea pe care o ai în jurul site-ului.

Nextgen Gallery

Dacă ai un blog într-o nișă gen design interior, fotografie, modă și-așa mai departe, acest plugin va permite vizitatorilor să vadă toate pozele dintr-un articol într-un mod foarte ușor. Oferă butoane de navigare, desigur.

WP-sticky

Dacă vrei ca unele articole să rămână pe prima pagină pe blog, indiferent că mai scrii altele noi, acest plug-in te va ajuta să realizezi asta. Articolele sticky funcționează similar cu topic-urile sticky de pe forumuri.

Blubrry PowerPress Podcasting plugin

Dacă te gândești să pornești un podcast pe blogul tău, încearcă acest plugin pentru că te va ajuta să faci mai bine diverse lucruri legate de acest mod de a crea conținut.

Resize Image After Upload

În momentul în care uploadezi poze luate direct de pe camera foto, acestea vin la rezoluții mari și ocupă de la 4-5 mega în sus. Acestea pot mări considerabil timpul de încărcare al paginilor și oferă o experiență neplăcută utilizatorilor.

Resize Image After Upload redimensionează automat imaginile astfel încât acestea să nu depășească o anumită lățime sau înălțime.

WP-PostRatings

WP-PostRatings este un mic plug-in care permite utilizatorilor să dea câte o notă de la 1 la 5 fiecărui articole. Media se afișează sub formă de steluțe galbene.

Easy Watermark

De multe ori, pozele spectaculoase pe care le facem sunt furate și puse extrem de ușor pe alte site-uri, fără știrea noastră. Pentru a remedia puțin situația, îți sugerez să folosești acest plug-in care, în momentul în care uploadezi o imagine, îți pune peste ea (transparent) un text sau un logo ce va descuraja alți bloggeri să îți împrumute munca.

Publicitate gratuită pentru tine dacă cineva se hotărăște să nu respecte legea drepturilor de autor. 🙂

Tu ce plugin-uri de WordPress folosești care nu se află în listă și ar trebui?

Despre Ovidiu

3 comentarii

  1. Iti multumesc foarte mult pentru articol. Imi e foarte util. Am descoperit cateva plug-inuri de care am nevoie.

  2. Salut!
    Mare greseala am facut cu W3 Total Cache si va recomand sa nu-l instalati.
    a intrat in conflict cu 2 plugin-uri deja instalate si acum nu mai pot sa scap de el ca sa fac cele 2 plugin-uri sa mearga.

    • Am vorbit cu Dragoș pe Facebook și, pană la urmă, problema s-a rezolvat prin updatarea temei. Nu pare să fi fost acest plugin de vină dar e adevărat că poate cauza probleme în tot felul de scenarii în care restul plug-in-urilor se comportă normal.