Ce trebuie să faci după ce instalezi WordPress-ul

wordpressOK, ai luat domeniu, hosting, și, după ce te-ai dat puțin cu capul de pereți, ai instalat WordPress-ul. Ești gata să te apuci să scrii primul tău articol și ai o mulțime de idei despre ce subiecte să abordezi.

Nu, n-am de gând să te opresc. Să scrii primul articol pe un blog e foarte important și nu vreau să îți tai din elan. Lucrurile pe care le discutăm în acest articol sunt foarte importante, dar pot să aștepte până publici primul articol.

Ai terminat? Perfect! Pentru că acum e momentul să optimizăm puțin site-ul. WordPress-ul este un script foarte complex, cu o mulțime de opțiuni și tweak-uri. În plus, conține foarte multe plugin-uri făcute de diverși programatori, unele mai importante decât altele.

Fără alte comentarii, hai să vedem ce anume trebuie să faci după ce ai terminat de instalat WordPress-ul.

Atenție! Unele din aceste sfaturi necesită modificarea codului sursă a temei. Îți recomand să nu updatezi NICIODATĂ tema pentru că vei pierde toate modificările. Totuși, WordPress-ul în sine precum și pluginurile instalate trebuie updatate constant la ultima versiune.

Instalează Akismet

Akismet este un plugin care detectează comentariile de tip spam, cele care sunt puse automat la tine pe site cu scopul de a obține backlinks. Vei vedea că vei avea sute de comentarii pe lună la un moment dat, toate fiind filtrate de acest plugin.

Instalează All-In-One SEO pack și fa SEO on-site de bază

Acest plug-in îți permite să faci niște setări SEO de bază dar atât de necesare la tine pe site. Odată instalat, trebuie să intri în setări și să modifici următoarele lucruri:

Home title – pune numele blogului și cuvintele cheie principale pentru care rank-ezi

Home description – pune o descriere amănunțită a blogului tău. Aceasta va apărea, spre exemplu, în search results, atunci când apare homepage-ul printre rezultate.

Home keywords – pune cuvintele cheie principale, vreo 5-6 expresii, nu mai multe. Valoarea lor SEO este relativ mică însă ajută motoarele de căutare atunci când scrii greșit un cuvânt pe acea pagină.

Mai jos, la Title Settings, pune Rewrite titles sa fie enabled, pune sau lasă Page title sa fie de forma %page_title% | %blog_title% iar Post title sa fie %post_title% | %blog_title% .

Tot aici te rog să introduci Google Analytics ID sau să instalezi plugin-ul de Analytics special pentru a putea conecta blogul cu unealta de raportare gratuită făcută de Google.

De asemenea, la no-index settings, te rog să bifezi primele trei opțiuni, asta dacă nu sunt deja bifate. E necesar pentru a evita problemele cu conținut duplicat cu Google.

Permalinks

Implicit, articolele publicate de tine vor avea o adresă web de genul www.blogulmeu.com/2014/03/?p=123

Te rog să intri în Settings -> Permalinks iar la common settings să selectezi Custom structure și să introduci asta: /index.php/%category%/%postname% sau asta: /%category%/%postname%

Va trebui să le încerci pe ambele pentru a vedea care merge.

Nu uita să dai click pe butonul albastru de Update options din josul paginii.

Caută o temă

Odată WordPress-ul instalat, trebuie neapărat să cauți o temă potrivită cu nișa în care te afli. Există foarte multe site-uri cu teme de WordPress gratis, trebuie doar să le cauți, să le compari, apoi să alegi una.

Cum nu pot să îți aleg eu nișa pentru că e nevoie de research, o să îți dau punctul de plecare. Caută pe Google ”free wordpress themes”.

Fă o pagină de About me beton

Am scris despre asta, în mare, aici, nu mai reiau.

Marchează ca no-follow link-urile către WordPress și autorul temei

Fiecare temă are în footer link-uri către WordPress și cel care a făcut designul temei. E recomandat să le pui no-follow pentru că nu sunt link-uri care să aibă prea mare legătură cu site-ul tău.

Instalează butoanele sociale

Când începi să scrii articole și să le promovezi pe Facebook, trebuie să oferi cititorilor posibilitatea de a le da like și share pe rețelele de socializare preferate. Înstalează un plug-in gen ShareThis și pune în sidebar butoane către paginile de Facebook, Twitter etc. ale blogului.

Pentru a găsi niște butoane sociale care să meargă foarte bine în sidebar, te rog să dai următoarea căutare pe Google: “free social buttons icon set”. Eu personal le uploadez manual prin FTP, apoi editez fi;ierul sidebar.php al temei pentru a le adăuga dar poți folosi și widget-uri pentru WordPress.

Nu lăsa să se indexeze directoarele WordPress ce conțin informație sensibilă

Te rog să adaugi un fișier nou numit robots.txt în directorul rădăcină al blogului, apoi să adaugi următoarele linii de cod:

User-agent: *
Disallow: /wp-admin/
Disallow: /wp-includes/
Disallow: /wp-content/plugins/
Disallow: /wp-content/themes/
Disallow: /feed/
Disallow: */feed/

Folosește Google Custom Search

Deși WordPress are funcții de căutare integrate, există plugin-uri care îți permit să folosești motorul de căutare Google pentru a lăsa utilizatorii să-ți caute prin site. NU e urgent să faci această modificare însă va îmbunătăți experiența celor care caută diverse lucruri pe blog.

Adaugă-ți blogul la Google Webmasters Tools

Google Webmasters Tools este un site separat de Google Analytics ce îți oferă statistici legate de partea de SEO a site-ului. În plus, îți oferă posibilitatea să faci submit la un sitemap (există plugin de WordPress pentru asta) pentru a ajuta la indexarea mai bună a site-ului tău.

Pune un logo decent

Temele de WordPress nu vin cu logo-uri. Dar tu trebuie să începi procesul de branding încă din prima zi. După ce ai ales tema, plătește pe cineva să îți facă mai multe variante de logo din care să o alegi pe care care îți place mai mult.

Mărește textul

Multe teme de WordPress au font-ul foarte mic la textul articolelor. În ziua de azi, laptop-urile un niște rezoluții foarte mari, făcând textele foarte mici pe ecran Pune un font de 14px sau chiar 16px în fișierul style.css al temei. Nu uita ce am zis să nu faci update la temă, altfel vei pierde aceste modificări.

Șterge temele și plugin-urile care nu le folosești

Pentru a păstra o structură de directoare în FTP mai simplă dar și pentru a elimina din confuzia panoului de administrare atunci când ajungi în secțiunile de teme și plugin-uri, îți recomand să ștergi ceea ce nu folosești.

Scoate link-urile de logare din sidebar

Unele teme au în sidebar link-uri către panoul de administrare. Cum cititorii tăi nu sunt interesați de acest aspect, îți recomand să scoți acele link-uri din sidebar.php și, în același timp, să faci un bookmark la link-ul de logare, pentru a avea doar tu acces la el.

OK, cam astea au fost. Spor la treabă!

Despre Ovidiu

4 comentarii

 1. Buna seara domnu Ovidiu. Enorm de folositor acest articol, mai ales pentru incepatori. Ca sa ai un site usor indexabil trebue sa-l pui la punct, cum se zice.
  Ce parere aveti despre pluginul WordPress SEO, este adevarat ca le cuprinde pe toate celelalte si nu mai este nevoe de instalat alte pluginuri?

  • Bună ziua,

   Puteți specifica, mai exact, la care plugin SEO pentru WordPress va referiți?

 2. Salut, am tot citit pe net despre bloguri si am ramas la wordpress dar am vazut ca si aici esti doua wordpreess.com si .org unii zic ca varianta .com nu e buna si ca desi ai posibilitatea sa creezi blogul gratuit nu poti posta reclame pe site si ca cei care se ocupa de servere sunt foarte stricti in ceea ce priveste articolele postate pe site si alte lucruri care mi se par mai mult aberatii.AM mai vazut ca pe wordprees.com poti cumpara dupa ce ai instalat varianta gratuita o varianta in care iti poti alege tu domeniul , vreau sa stiu daca creez un blog pe wordpress.com dupa un timp cand o sa am destui oameni care ma urmaresc sa pot posta reclame si linkuri catre ce pagini vreau eu .

  • Salut Cătălin,

   Așa este, varianta self-hosted e cea mai bună pentru că pe cea gratuită ai tot felul de restricții, în special când vine vorba de reclame. Dar te costă 10 dolari pe an domeniu .com și 5 dolari pe LUNA hosting de tip shared.

   Linkuri către ce pagini vrei tu poți posta încă din prima zi. Oameni destui e relativ, o să ai nevoie de minim 500 pe zi ca să poți face câteva vânzări. 500 pe zi nu e asa mult, eu am 4500 pe zi cumulat la site-urile mele.

   E foarte greu să dau un răspuns pentru că depinde de cât de bine arată blogul și de cât de mult postezi. Dar minim 2-3 luni. Oricum, creșterile de trafic masive se întâmplă după 1 an de muncă continua (am spus continua, nu că ar fi și foarte grea).