bani si promovare pe youtube

Bani pe YouTube – De la A la Z

Cum poți face bani pe YouTube și la ce sume te poți aștepta?  Ideea mi-a fost dată de un cititor și, evident, am răspuns provocării. Nu numai că voi răspunde la aceste două întrebări dar îți voi spune cam tot ce trebuie să știi despre acest site unde se publică conținut video.

Ce este YouTube?

Din punctul nostru de vedere, al bloggerilor și al marketerilor, YouTube este al doilea motor de căutare al lumii, după Google. Mai exact, pe YouTube se caută cele mai multe lucruri după faimosul search engine iar acesta este un semnal clar că YouTube nu trebuie neglijat atunci când vine vorba de a face bani pe net.

Oricine poate uploada videoclipuri pe acest site, lumea intrând pe ele fie căutând ceva în căsuța de căutare din partea de sus a site-ului, fie căutând pe alte motoare de căutare gen Google, Yahoo sau Bing.

Cum te poți promova prin YouTube?

Vreau să spun încă din capul locului că nu sunt fanul unei strategii de marketing care să aibă la bază un alt site decât cel asupra căruia deții 100% controlul. Din acest motiv, atunci când cineva mă întreabă dacă poate face bani din YouTube sau Facebook, le recomand să înceapă cu un blog. Cele 2 site-uri menționate (precum și altele gen Pinterest, digg sau StumbleUpon) vor fi secundare și ajutătoare blogului când vine vorba de promovare.

Voi vorbi imediat despre cum să faci bani direct cu YouTube dar întâi vreau să discutăm toate metodele de a te promova pe acest motor de căutare.

Fă-ți un canal de YouTube

Dacă ai deja un cont de YouTube, înseamnă că ai deja un canal unde poți uploada videoclipuri. Dacă nu ai cont de youtube dar ai cont de g-mail, îți poți atașa unul sau mai multe conturi de YouTube (având, astfel, posibilitatea de a avea mai multe canale).

Întrebarea care se pune este, ce fel de conținut poți uploada? Tu poți pune orice însă e indicat, evident, să pui videoclipuri strict legate de nișa în care activezi. Totul depinde de nișa în care te afli și de disponibilitatea ta de a te filma sau de a face prezentări video.

Exact, nu trebuie să ai cameră video pentru a pune videoclipuri pe YouTube. Poți face prezentări în PowerPoint la care să adaugi audio sau doar o muzică iar apoi să înregistrezi totul cu un soft special de editare video, gen Camtasia.

În momentul în care faci un asemenea videoclip, trebuie să alegi un cuvânt cheie folosindu-te de Google Keyword Planner (ai nevoie de cont de AdWords) și scriind diverse idei de cuvinte legate de nișa ta. Google te va ajuta și-ți va da alte idei de cuvinte cu multe căutări.

De ce trebuie neapărat să ai un cuvânt cheie în minte atunci când faci un video? Din două motive:

#1. Multă lume caută aceste cuvinte cheie direct în YouTube (am spus mai devreme că acest site e al 2-lea motor de căutare din lume iar acestea trimit trafic pe baza keyword-urilor).

#2. Videoclipurile YouTube, odată optimizate și promovate, vor ajuta paginile de pe blog să ajungă pe prima pagină (mă refer la cele care sunt optimizate pentru același cuvânt cheie).

Exemplu concret: dacă ai un blog de fashion unde promovezi produse prin afiliere de pe un magazin de haine online, poți scrie un articol despre cum să asortezi cravata la cămașă. Cuvântul cheie poate fi ”cum asortez cravata”. În acest caz, te-ar ajuta mult să faci un video pe YouTube pe același cuvânt cheie (sau o variație apropiată de-a lui, una sugerată de Keyword Tool) iar de pe pagina de YouTube să ai link către pagina ta.

Poți să faci un video în care te arăți pe tine cu diferite cravate. Poți să faci o prezentare powerpoint cu poze cu cravatele tale și diversele asortări – indiferent. Important este ca videoclipul final să arate profesionist pentru a trage vizitatori și like-uri.

Când spun profesionist, nu mă refer la cine-știe ce post-producție ci la faptul că trebuie să NU arate că niște videouri făcute de un copil de școală generală. Un video curat, fără prea multe culori, cu contraste bune și cu o calitate a imaginii bună este suficient.

Cum faci bani din YouTube?

Banii pe YouTube se fac din reclamele care se afișează peste videoclipurile postate de tine. Pentru asta, trebuie să te înscrii pentru a deveni partener YouTube pentru a-ți activa canalul pentru monetizare.  Poți face asta dând click pe acest link (trebuie să fii logat pe YouTube). De asemenea, mai trebuie notat că ai nevoie de un cont de AdSense.

Apoi, cei care au produse de vândut își vor afișa reclamele pe videoclipurile tale. Probabil ai văzut și tu cum arată o reclamă pe YouTube. Ei, cei care au produse de promovat își uploadează și ei reclame iar acestea sunt afișate în locuri strategice peste videoclipurile tale.

Tipuri de reclame pe YouTube

Există 3 tipuri de reclame ce pot apărea (și peste care sunt sigur că ai dat de nenumărate ori).

#1. Reclame tip overlay în interiorul videoclipurilor. Sunt acele reclame semitransparente care apar în partea de jos a videoclipurilor. Un exemplu:

reclama overlay

sursa: YouTube.com

#2. Reclamele video TrueView sunt acele reclame video care apar pe tot ecranul în debutul videoclipului pe care vrei să îl vizionezi. Sunt, probabil, cele mai enervante, dar și cele mai profitabile. După 5 secunde, vizitatorul are opțiunea de a opri reclama și de a naviga la videoclipul dorit. 

#3. În sfârșit, al treilea tip de reclamă apare deasupra sugestiilor de videoclipuri, ca în screenshot-ul de mai jos:

reclama dreapta

Videoclipurile virale

Da, există această variantă, de a nu avea site și de a încărca videoclipuri pe YouTube. Deși nu folosesc această strategie, vreau să vorbesc puțin despre ea pentru că – cine știe – s-ar putea să ți se potrivească. Modalitatea prin care poți face bani din videoclipuri este să postezi chestii cu potențial viral.

Ce înseamnă viral? Videoclipurile virale sunt cele care se răspândesc prin rețelele sociale gen Facebook și Twitter, fără a mai fi nevoie să faci SEO (deși și asta ar ajuta). Ele, de obicei, nu sunt menite a educa ci, mai degrabă, de a distra. Nu există o categorie anume în care să le încadrăm, acestea sunt clipuri ce, dintr-un motiv sau altul, atrag atenția, frâng inimi, stârnesc milă sau, dimpotrivă, entuziasm.

Spre exemplu…

 • videoclipurile cu pisicuțe, câini și alte animale care fac lucruri nostime
 • videoclipurile cu bebeluși
 • videoclipurile tip ”ice bucket challenge” care au împânzit timeline-urile Facebook în 2014
 • videoclipurile cu farse
 • și chiar cele în care ți se arată cum să bei corect țuică 🙂

Totul depinde de ce aptitudini speciale ai care să fie de interes pentru ceilalți.

Ce restricții există pe YouTube?

Restricțiile țin de bun simț și sunt legate, în pricipal, de subiecte controversate, rasiste și de drepturi de autor. Spre exemplu, dacă ai un videoclip în care ai pus o muzică de fundal pentru care nu ai cumpărat dreptul de a face asta, nu vei fi acceptat în rețea. În plus, dacă deținătorul drepturilor te găsește, va cere să ți se șteargă videoclipul (asta în cel mai bun caz).

O altă restricție există când vine vorba de videoclipurile postate de tine care sunt, de fapt reclame. Nu vrei să faci reclama la un produs și în același timp de pe youtube sa-ți fie afișat o reclama la un produs competitor cu produsul tău.

Ce tipuri de videoclipuri merg?

Printre altele:

 • videoclipurile virale (de care am spus deja)
 • cele de tip “how to”, în care le arăți pas cu pas oamenilor cum să facă diferite lucruri
 • cele în care te filmezi pe tine vorbind de un anumit subiect (un exemplu bun ar fi comentarea videourilor virale saptamanale)
 • cele de tip interviu, fie că le dai sau că le iei
 • videoclipurile de gaming, în care lumea se filmează jucând diverse jocuri
 • videoclipuri hazlii în care este o situație comică sau stupidă de-a dreptul
 • videoclipuri șocante, spre exemplu, cele cu cascadorii
 • videoclipuri în care iți expui un talent, fie ca e vorba de desen, driblat mingea sau orice altceva

Cum faci optimizarea SEO a videoclipurilor?

Spuneam mai devreme că aceste videoclipuri (cu excepția celor virale) trebuie optimizate. Pentru asta, primul las este să ai un cuvânt cheie pentru care încerci să rankezi, de exemplu: cum desenezi un ochi. Nu multă lume caută asta dar e ok, l-am ales ca exemplu.

Ideal este să cauți cuvinte cheie exact așa cum o faci atunci când cauți pentru articolele pe blog, cu Google Keyword tool și să le alegi pe cele care au măcar vreo 150  de căutări lunare. Singura diferență este că trebuie să găsești cuvinte cheie care, în momentul în care le cauți direct în Google, să îți afișeze și rezultate video.

Iată la ce mă refer:

cuvant cheie cautare google

 

Pașii următori sunt:

 • să faci un video în care să le arăți pas cum pas cum să facă asta
 • să uploadezi videoclipul
 • să pui un titlu care să conțină cuvântul cheie. De exemplu: ”Cum desenezi un ochi ușor și rapid”
 • să pui o descriere atractivă care să conțină două lucruri:
  • încă o dată cuvântul cheie sau o variație a acestuia
  • un link către pagina de pe blog optimizată și ea pentru cum sa iti faci propria pasta de dinti

Atenție. Link-ul s-ar putea să nu fie direct vizibil din pagină, ci doar după ce se dă click pe opțiunea ”show more” sau ”afișează mai mult”.

Care sunt factorii care contează cel mai mult la căutările de cuvinte cheie?

Iată o mică listă cu factorii pe care YouTube îi include în algoritmul său de căutare:

 • numărul de share-uri pe social media
 • numărul de vizualizări
 • cât de mult din videoclip urmărește lumea (în medie)
 • relevanța cuvintelor cheie
 • lungimea filmulețului – preferabil să fie de minim 4-5 cuvinte (conținutul mai mult, la fel ca în cazul articolelor, rank-ează mai bine)
 • autoritatea canalului de YouTube respectiv (titlul canalului, playlisturi, frecvența afișării de videoclipuri noi)
 • comentarii la video
 • like-uri și dislike-uri

…practic, fiecare detaliu contează, de aceea e important ca și tu să fii atent la detalii atunci când pui videoclipuri și să ai o strategie bine conturată.

Care sunt factorii care influențează câștigurile pe YouTube?

Cei mai importanți:

 • să ai conținut de calitate pentru ca advertiserii să fie interesați să-și afișeze reclamele peste conținutul tău
 • numărul de vizualizări (depinde de tine cât de bine îți promovezi clipurile (pe Facebook, forumuri etc.)
 • CPC-ul (adică cost per click-ul) asociat cu anunțurile afișate

Din păcate, CPC-ul este destul de mic la reclamele românești comparativ cu cele străine, însă, pe de altă parte, este mai ușor să atragi vizualizări românești decât străine din cauza concurenței mai mici. Aceeași oveste ca în cazul blogurilor românești versus cele în engleză.

Cum te promovezi?

Ca orice altă pagină web, videoclipurile care beneficiază de link-uri de pe alte site-uri au un avantaj. Le poți promova:

 • la tine pe blog
 • pe canalele social media
 • pe forumuri
 • pe Quora, TPU.ro, Yahoo Answers dar cu măsură pentru a nu fi banat
 • punând link către canalul tău în semnătura mailurilor pe care le trimiți
 • și oriunde altundeva

Ponturi pentru a aduna cât mai multe vizualizări

Am lăsat ce e mai bun la sfârșit, desigur. Iată cele mai bune sfaturi pe care ți le pot da:

 • scrie descrieri cât mai lungi de videoclipuri, de minim 250 de cuvinte și adaugă cuvântul cheie în ea cel puțin o dată, preferabil la început, în primele 25 de cuvinte.
 • folosește thumbnail-uri (adică poze micuțe reprezentative pentru clip) care să atragă click-uri
 • încurajează lumea să dea like, să se aboneze la canal și să lase comentarii
 • Încurajează lumea să se aboneze la aboneze la canalul tău de YouTube
 • organizează videoclipurile în playlist-uri
 • folosește cuvântul cheie în fișierul .mp4 înainte să-l uploadezi
 • adaugă tag-uri la momentul upload-ului-(uita-te la celelalte videoclipuri pe keyword-ul ales de tine si vezi ei ce taguri au pus pentru a rank-a videoul)
 • trimite mail abonaților de fiecare dată când ai un video nou
 • nu neglija partea audio
 • folosește adnotări pentru a link-ui spre alte videoclipuri din interiorul videoclipului
 • alege un username de youtube bun, asta dacă nu cumva ai un blog iar numele acelui poate să fie chiar numele blogului. Dacă vrei să faci și puțin branding personal, atunci te poți folosi și de numele tău ca nume de cont.
 • pune videoclipuri cât mai des, dacă poți
 • păstrează sunetul de fundal la minim, mai ales când vorbești
 • ai răbdare! un canal de succes nu se face cu 3 videoclipuri la fel cum un blog de succes nu se face cu 3 postări. Trebuie efort pe termen lung susținut și conținut de o calitate cât mai bună pentru a avea succes.

Statistică interesantă: 30% din clipurile YouTube strâng 99% din vizualizări, dovadă că multă lume nu știe ce face când le uploadează. Dacă vrei videoclipuri de calitate (în care filmezi efectiv, nu pui doar text pe ecran), ai nevoie de:

 • o cameră de filmat decentă;
 • lumini;
 • echipament de sunet bun;
 • și de un soft de editare video decent (Camtasia e suficient de bun pentru început).

Cine face bani în România din YouTube?

Deși nimeni nu spune câți bani face, de obicei, canalele de YouTube care au echipe de oameni în spate sunt și cele care bat mia de euro pe lună, o sumă modică, dacă mă întrebi pe mine. Din acest motiv, rămân la părerea că videoclipurile youtube trebuie să le faci pentru trafic și branding și mai puțin pentru bani din reclame.

Dacă ajungi un video blogger bun te poți aștepta să faci între 500 și 1000 de euro lunar ceea ce, repet nu e un interval mare, ținând cont de investiția în echipament, editare video, poate chiar și într-o a doua persoană care să-ți țină camera și care să te ajute să te ții de treabă pe termen lung.

Ok, hai că m-am cam lungit de data asta cu scrisul… Dacă te tentează să faci clipuri pe YouTube, sfatul meu este ca acel site să fie doar o parte din strategia ta de marketing. Asta dacă vrei să maximizezi profitul. Dacă, pe de altă parte, vrei să o faci din pură plăcere… atunci multe din sfaturile oferite în acest articol nu ți se aplică.

Spor la treabă!

Despre Ovidiu

Un comentariu

 1. Iti multumesc pentru informatiile pe care mi le ai dat. Te rog, poti sa-mi spui cum as putea sa-i incurajez sa se inscrie la canalul meu?