7 moduri de optimizare a platformei WordPress pentru SEO

wordpress

Instalarea unui blog nu este destul. De fapt, în momentul când ai terminat instalarea… abia atunci începe distracția. În spatele designului colorat se întâmplă o grămadă de procese care fac diferența între un blog de succes și unul pe care nu intră nimeni.

Există foarte multe tipuri de trucuri care pot fi aplicate la WordPress, însă acest articol va începe cu 7 dintre cele mai de bază şi cele mai importante moduri de deschidere a potenţialului SEO pentru blogul tău.

Căutarea cuvintelor cheie

Cel mai potrivit mod de optimizare a noului tău blog este să faci lucruri bine încă de la început. Acestă etapă include cuvintele cheie şi căutarea acestora. Înainte de lansarea blogului, acordă puţin timp căutării cuvintelor cheie pentru a indentifica cuvintele care au un număr foarte mare de căutări dar nu au o competiţie foarte ridicată.

Ideea este să nu intri în competiţie cu site-uri mari ce sunt deja stabilite pe piaţă.

Dacă doreşti să foloseşti cuvinte cheie extrem de competitive îţi vei pierde timpul, concentrează-te pe cele care sunt mai accesibile (așa numitele long-tail keywords). Pe acestea le poţi găsi folosind Google AdWords Keyword Tool.

Setarea linkurilor permanente (eng. permalinks)

WordPress oferă utilizatorilor şansa de linkuri pentru blog ce să arate exact aşa cum îşi doresc. Tot ceea ce trebuie să faci este să te loghezi în secţiunea de administrare pe WordPress şi să selectezi Setări (Settings) → Linkuri Permanente (Permalinks).

În această secţiune vei avea posibilitatea să alegi dintre câteva opţiuni predefinite sau alternative, astfel vei putea selecta opţiunea care îţi permite să setezi aspectul linkurilor în concordanţă cu structura preferată de tine.

Alege opţiunea structurii personalizate (custom structure) şi apoi introdu /%namepost%/ – această secţiune îţi va seta blogul WordPress astfel încât toate linkuri să apară după exemplul următor: http://domeniultău.com/numele-postului-tău/- modalitatea cea mai optimă şi frumoasă pentru organizarea linkurilor permanente.

Instalează plugin-ul All-In-One SEO Pack pentru WordPress

Acest plugin este unul dintre puținele pe care îl instalez imediat ce instalez WordPress-ul. Are o grămadă de opțiuni SEO, printre care aceea de a seta un titlu la alegerea ta pentru fiecare articol de pe blog (e vorba de titlul paginii, cel care apre în header-ul browser-ului), te lasa sa adaugi meta tag-uri la fiecare articol, descriere și multe, multe altele.

Pagina oficială a acestui plug-in este aceasta.

Descrierile META

În ciuda faptului că majoritatea oamenilor se concentrează pe etichete şi consideră că Descrierile Meta nu sunt importante, datorită faptului că în prezent ele nu mai sunt folosite de către Google, merită să investeşti timp pentru a obţine Descrieri Meta potrivite.

Descrierile Meta reprezintă o descrierea foarte bună şi succintă a conţinutului prezent pe paginile blogului şi nu trebuie să promită nimic din ceea ce nu va fi oferit. Pe de altă parte, motoarele de căutare, altele decât Google folosesc încă aceast tip de descriere, prin urmare aceasta trebuie să fie cât mai convingătoare pentru ca cititorul să dea clic pe linkul tău.

În plus, ţine minte că dacă Google decide că nu există un fragment de text destul de bun pe pagina ta pentru a rezuma întreg conţinutul acelei pagini va utiliza Descrierile Meta. Din acest motiv acesta reprezintă un pas important.

Optimizarea imaginilor

WordPress face uşoară optimizarea imaginilor, aşadar nu există nici o scuză pentru a nu face acest pas. Pentru o practică SEO cât mai bună, toate imaginile care vor fi folosite într-un post trebuie să conţină „titlu” şi etichetă „alt”, fiindcă datorită acestora motoarele de căutare vor putea să citească ceea ce acele imagini ar trebui să reprezinte.

Însă datorită faptului că optimizarea fiecărei imagini poate totuşi să dureze mult, SEO îţi oferă posibilitatea de a uşura şi mai mult această etapă folosind unul din multe plugin-uri pentru imagini pe care ţi le pune la dispoziţie. După ce l-ai instalat pe cel de care aveai nevoie tot ce trebuie să faci este să selectezi Setări → SEO Friendly Images (sau similar) şi mai apoi să specifici „titlul” şi eticheta „alt”.

Optimizarea corectă a rubricilor

Este esenţial ca pentru titlul postărilor să foloseşti doar eticheta h1. În interiorul articolelor, pentru următoarele paragrafe poţi să foloseşti şi etichetele h2 sau h3. Prin structurarea rubricilor în acest mod permiţi motoarelor de căutare să indexeze cu mai multă acurateţe pagina şi să organizeze corect informaţia.

Dacă tema ta de WordPress nu folosește tag-ul h1 pentru titlurile articolelor, trebuie neaparat să schimbi asta. Modifică singur sau angajează pe cineva să facă asta – e super simplu pentru cineva cu cunoștințe de programare.

Utilizarea titlurilor şi subtitlurilor face parte din cea mai bună practică SEO şi toate template-urile WordPress de calitate vor structura pagina astfel.

Generarea regulată de site map-uri folosind Generatorul de Hărţi

Site map-urile XML enumeră toate posturile şi paginile prezente pe website-ului tău şi asistă motoarele de căutare în înţelegerea şi documentarea structurii blogului tău. Datorită acestui motiv având o hartă a site-ului bine va ajuta motoarele de căutate să indexeze mai bine paginile.

WordPress oferă un număr foarte mare de plugin-uri gratis şi uşor de folosit care generează site map-uri. Unele vor anunţa, în mod adiţional, de fiecare dată când postezi ceva nou pe blogul tău WordPress, toate motoarele de căutare.

Site map-ul trebuie înregistrat separat pe fiecare motor de căutare important (Google, Yahoo și Bing). Google îți permite acest lucru prin Google Webmaster Tools, Yahoo la adresa https://siteexplorer.search.yahoo.com/submit iar Bing prin Bing Webmaster Tools.

Despre Ovidiu

12 comentarii

 1. Vorbind despre un site, este mai indicat sa merg pe o platforma wordpress sau jombla?,pentru optimizare seo

 2. Salut! Stii cumva cum fac sa imi parar pe prima pagina doar fragmentele din articole iar pentru a citi tot articolul sa apesi butonul mai mult… ???

 3. Cum sa fac alegerea cuvintelor cheie?

 4. Salut caut pe cineva sa ma ajute cu un site in wordpress cateva sfaturi si exemple

 5. Sa nu uitam despre continutul blogului 🙂 acesta este factorul decisiv 😀 poti avea tu tot blogul perfect dpdv tehnic dar daca continutul te trage in jos… lasa-te

 6. Ma puteti ajuta in sensul ce trebuie sa fac mai exact ca si pasi de urmat. Din motive finaciare nu pot apela la firme si as vrea sa fac tot eu acest lucru si nu as vrea sa fac ceva gresit ca nu stiu etapele dar vreau sa le invat poate mai fac un site cu colegi in comunitate.
  In pagina http://www.simeriaonline.ro/anunturi-locale /nu exista un plugin de introdus care sa permita cititorilor sa posteze anunturi fara poze direct in aceea pagina.

  • DANIEL, am ajuns pe acest forum la fel ca tine, din motive de ignoranta in tot ce inseamna wordpress. Deci nu-ti pot da niciun sfat in aceasta privinta, DAR iti pot da un sfat prietenesc. Butonul de navigheaza la inceputul paginii … modifical…. nu este corect gramatical ….URCA SUS…. se numeste pleonasm. Exemplu… NU POTI “URCA JOS” deci ori urca — ori sus— ambele nu au ce cauta pe acel buton.

   Bafta

 7. De ceva timp mi-am deschis un site, despre cel din comentariu este vorba, si pana in momentul de fata nu imi dau seama care sunt diferente intre pluginurile All-in-One Seo/Yoast Seo. Totusi sunt la inceput cu site-ul si pentru inceput am instalat All-in-One Seo, dar as dori sa aflu de ce anumite persoane recomanda Yoast, ma puteti ajuta cu un sfat?

  Inca o intrebare, directoarele web mai sunt bune de ceva?
  Multumesc!