Site Critique: Review-Electronice punct ro

banner principal

[P]e lângă zecile de articole de pe blog (și cele mai detaliate din newsletter), nu e nimic mai folositor decât să îți ia cineva site-ul și să-ți ofere feedback.

Această strategie a studiului de caz, prin faptul că este foarte practică, atrage extrem de multă lume. Un pont: fă și tu studii de caz pe blogul tău dacă ai posibilitatea.

Și acum, să trecem la analiza site-ului http://review-electronice.ro

Designul, conținutul și toate elementele despre care am vorbit în Blogging de gherilă trebuie făcute într-un anumit fel, așa că vom discuta câte puțin despre fiecare în parte, suficient pentru Dănuț să știe în ce direcție să meargă.

Așadar, să începem cu….

Nișa și monetizarea

Nișa, în acest caz, este “review-uri de electronice”, după cum sugerează și numele domeniului (bine ales).

Dacă site-ul ar fi fost în limba engleză, m-aș fi bucurat foarte tare. Publicul țintă este mai mare iar profitul ar fi fost și el pe măsură. Din păcate, consider că banii pe care acest site îi poate face nu vor fi extraordinar de mulți. Însă pot fi un început bun. Iată de ce.

Cu un asemenea site, posibilitățile de monetizare sunt următoarele:

 • te afiliezi la e-mag sau la un magazin asemănător, pui unul sau mai multe bannere și câștigi comision din vânzarea acestora
 • pui AdSense și câștigi o sumă mică însă, spre deosebire de eMag.ro, comisionul este la click, nu la vânzare
 • îți faci un magazin de electronice și găsești o modalitate de a concura cu cele existente deja

Din păcate acestea sunt variantele. Produsele informaționale plătite ies din discuție, pentru că nimeni nu ar da bani pe o carte legată de gadgeturi.

Dacă eu ar fi să fac acest site (în română), probabil m-aș concentra să-mi pornesc propriul meu magazin. Altfel, afilierile eMag sau AdSense nu îți vor aduce prea mulți bani.

Depinde de tine în ce direcție vrei să mergi însă nu uita că nu toate nișele se monetizează la fel. Doar pentru că ai trafic, nu înseamnă că poți să și faci bani mulți de pe seama lui.

Designul

Buun. Presupunând că vrei să-i dai înainte cu site-ul (ceea ce poate fi un lucru bun pentru că te va învăța multe), trebuie să schimbi puțin designul.
Sfatul meu este următorul. Uită-te la alte site-uri de profil, preferabil americane, pentru că ei sunt profesioniștii în marketing pe Internet. Uită-te la ce fac ei, și încearcă să te inspiri din site-urile lor când ți-l modifici pe-al tău.

Îți recomand să te uiți la următoarele:

www.Mashable.com

www.TechCrunch.com

www.PocketNow.com

Vreau să te uiți foarte atent la acestea trei și să observi:

1. ce lucruri au în comun

2. ce au ele și site-ul tău nu are.

Eu am observat așa, la o primă privire:

Pozele

Pe prima pagină la tine, fără să fac scroll, nu apare absolut nicio poză! Mi-ar place tare mult să văd o poză cu ultimul iPhone care face furori sau cu Nokia Lumia 920 și al său wireless charging. Sau poate o poză cu două Galaxy S3-uri care se ating iar când dau click pe acea poză să mă ducă la un articol în care descrii în detaliu (și ca pentru proști) ce înseamnă NFC.

Pozele mari și de calitate sunt foarte importante. Le folosesc chiar și aici, pe nișa de bani pe net, pentru a ajuta la o consumare mai bună a conținutului.

În plus, dacă te uiți la PocketNow, observă cum au o secțiune de poze între meniu și primul article teaser.

Vizavi de poze, eu aș face două lucruri:

1. Aș pune câte o poză mare la absolut fiecare articol publicat.
2. Aș instala un carusel (spre exemplu jQuery Cycle Plugin) și aș pune acolo cele mai interesante articole.

Bannerul principal

Logo-ul mi se pare puțin cam copilăresc. Ai putea, spre exemplu, să lași doar scrisul, cum fac cei de la Mashable. Totuși cei de la Mashable au ales un font și niște culori destul de bune, probabil ar fi o idee bună să faci la fel.

Apropo de logo, textele “Review Electronice” și “Review, pareri si recenzii la laptopuri, media player-e, telefoane mobile, smart-phone, TV LED, TV LCD” nu sunt aliniate. Eu le-aș alinia la stânga sau, și mai bine, aș face un banner mai atractiv în photoshop.

Dacă vorbești cu un amic care are cât decât experiență în Photoshop, sunt sigur că îți poate face un logo rapid.

De asemenea, acel slogan mi se pare puțin cam lung. “Review, pareri si recenzii” poate fi schimbat în “totul despre”, ca să fie mai scurt.

De asemenea, aș înlocui această mică descriere cu ceva mai catchy (aici trebuie să te gândești tu la ceva), apoi aș face un meniu care să aibă categoriile ”laptopuri”, ”smartphone-uri”, ”LED-uri” ș.a.m.d. Astfel, vizitatorul poate să meargă ușor și rapid la categoria care îl interesează în acel moment.

Și că veni vorba de meniu, aș scoate link-ul ”Termeni & Copyright”, pe care l-aș pune undeva în footer-ul site-ului. L-aș marca și cu atributul rel=”nofollow”. Nu e important pentru cititori, ei vor să ajungă cât mai repede și din cât mai puține click-uri la conținutul pe care îl caută.

Aș înlocui textul ”Rol” care, fiind omonim cu ”rol de teatru”, poate duce în eroare. L-aș înlocui cu clasicul ”Despre noi”.

Link-ul cu ”Comunitate” l-aș scoate temporar pentru că nu duce într-un loc unde pare a fi o comunitatea activă de oameni de pe site. M-aș concentra întâi pe blog, și apoi, dacă lucrurile merg bine și traficul ar curge, pe un forum.

Încă ceva: când refaci bannerul principal, ai grijă să lași loc fie pentru un carusel (despre care tocmai am vorbit), fie pentru un banner dintr-acela mare.

Toolbar-ul

Ideea de a pune un toolbar e excelentă însă al tău are o mare problemă: cere e-mailul și adresa (foarte bine) însă nu spune DE CE. Este vorba despre un eBook însă, neștiind ce conține, sunt reticent în a-mi lăsa datele personale pentru a afla.

eBook-urile sunt foarte răspândite în momentul de față. Din acest motiv, un eBook oarecare nu prezintă prea multă valoare.

Aflu cum se numește ebook-ul abia după ce dau click acolo unde scrie ”Free ebook” și îmi apare un popup. Din nou, este contra-intuitiv. În primul rând pentru că nu îmi sugerează nimic că ar trebui să dau click acolo (am dat din greșeală) iar în al doilea rând pentru că mi s-a cerut deja să-mi introduc numele și mailul. În momentul în care ceri vizitatorului datele de contact, trebuie să te asiguri că i-ai dat motivul pentru care vrea să o facă… altfel riști să îl pierzi.

Legat de toolbar… ar fi multe de spus. Aș înlocui bannerul care spune în engleză ”Free ebook” cu ceva în română, sau poate chiar l-aș scoate de tot.

Textul ”Înscrieți-vă acum la newsletter și descarcați gratuit PDF-ul nostru!” l-aș pune la persoana I, pentru a stabili un raport mai bun cu vizitatorul:

”Înscrie-te acum la newsletter și descarcă gratuit PDF-ul <>!”

Butonul de înscriere l-aș modifica să scrie ”Înscrie-te!” sau ”Dă-mi PDF-ul!”.

PDF-ul

Nu l-am descărcat să mă uit însă vreau să vorbesc puțin de titlul acestuia. ”6 PROBLEME LA CARE TREBUIE SĂ RĂSPUNZI ÎNAINTE DE A CUMPĂRA UN PC NOU!”

Cred că un PDF mai util ar fi legat de smartphone-uri. Smartphone-urile sunt hot în momentul de față. În plus, PC-urile nici măcar nu par să fie în vizorul site-ului…În banner scrie că blogul e despre laptopuri, media player-e, telefoane mobile, smart-phone, TV LED și TV LCD. (Apropo, aș face o singură categorie din TV LED și TV LCD în meniu, probabil că majoritatea nici nu știu care e diferența între cele două sau nu sunt deciși pe care variantă să meargă).

Apoi: ”6 PROBLEME LA CARE TREBUIE SĂ RĂSPUNZI” ar trebui înlocuit cu ”6 ÎNTREBĂRI LA CARE TREBUIE SĂ RĂSPUNZI”.

De asemenea, aș adăuga o poză 3D cu coperta PDF-ului făcută în Photoshop și chiar o iconiță mai mare cu PDF, pentru a sugera și mai bine despre ce este vorba. Pot părea superflue aceste lucruri însă merg.

Popup-ul

Popup-ul care apare când dai click pe toolbar-ul de jos nu este în ton cu site-ul. E alb cu negru, cu un layout extrem de simplu și cu un text destul de înghesuit.

Observ că începi cu persoana a 2-a plural (”Înscrieți-vă”) apoi continui cu persoana întâi singular (”Nu amâna”). E bine să nu le combini, altfel cititorul nu va ști dacă i te adresezi lui personal sau cititorilor site-ului tău în general.

Intră pe http://www.popupdomination.com/live/ și observă cum, chiar pe prima pagină îți apar mai multe design-uri de popup-uri destul de frumoase.

Popup domnation, apropo, e un plugin destul de folosit de internet marketeri însă nu e gratuit. Îți poți face unul similar dacă tu (sau un prieten sau un freelancer angajat) știe să codeze (cât-decât) în PHP.

Sidebar-ul

Sidebar-ul este unul pe două coloane, ceea ce îți permite să adaugi o grămadă de lucruri.

Primul lucru pe care l-aș face ar fi să îl traduc în română în întregime.

Al doilea lucru ar fi să scot una din căsuțele de căutare. Văd că ai două identice iar una este, în principiu, suficientă pentru a căuta pe întregul site.

Al treilea lucru ar fi să scot widget-ul ”Unelte”, pentru că nu este relevant pentru utilizator. Cel mai bine este să îți salvezi separat link-urile de administrare.

Văd că în sidebar ceri din nou adresa de mail. Un lucru excelent, pentru că nu știi niciodată când vizitatorul are chef să ți-o dea. În schimb, i-aș aminti din nou că nu și-o dă pe gratis ci va primi un PDF cadou în schimb, plus ultimele noutăți despre gadgeturi și smartphone-uri.

La final

OK, cam asta a fost.. m-am întins puțin. Sper că am atins esențialul. Desigur că mai este și partea de SEO despre care nu am vorbit. Acolo trebuie să faci research și să încerci să stabilești parteneriate benefice cu alte site-uri.

Eu aș încerca să găsesc o temă de WordPress mai bună, să o traduc în română și să pornesc de-acolo. Asta, desigur, dacă hotărăști să rămâi în această nișă pe limba română, desigur.

Ce urmează mai departe… tu ești singurul care poate să decidă.

Despre Ovidiu

12 comentarii

 1. Sarut-mana!:)
  Apreciez sfaturile tale si voi incepe sa le pun in practica!

  • Intr-adevar, cum spunea Ovidiu, acest site ma va invata multe, si deja m-a invatat multe! Este primul meu site cu host platit(primul lucru care l-am invatat a fost sa ma iau la tranta cu firma de host pt un downtime neasteptat:) ), apoi am invatat una-alta despre SEO(si cel mai bine inveti asta in mod practic), despre pinguini si ursi panda(si aici ma refer la algoritmii Google de rank-are a site-urilor) si multe altele.
   Desi raportul dintre cost si castigul ce il am cu acest site este net in favoarea costurilor, experienta este nepretuita, la fel ca sfaturile lui Ovidiu!
   Inca odata, multumesc pt sfaturi, Ovidiu(inclusiv pt cele referitoare la stil)! Esti MARE, Domnule! 🙂

   • Cu mare placere, Danut. Chiar sunt curios in ce directie o sa mergi cu site-ul.

    • Voi incepe prin a-l scoate “din circuit” cateva zile, pana voi implementa o tema diferita(ca mie mi se pare puerila, dar…lenea…), voi incerca sa il fac mai “easy-to-use” si voi respecta, in continuare, sloganul “content is king”.
     Ma gandesc sa scot site-ul din programul de afiliere de la Emag(imediat dupa lansare am implementat ProfitShare), dar inca nu sunt hotarat in aceasta privinta…
     Apoi… vom vedea!

     • Suna bine, sunt sigur că vei găsi o temă mai bună. Te poți uita la site-urile de profil (nu doar cele date de mine în analiză) pentru a vedea ele ce temă folosesc. Ar trebui să apară un link în footer către tema utilizată.

      Pot să te întreb de ce vrei să scoți afilierea de la eMag? AI o alternativă mai bună?

     • Momentan, vreau sa ofer valoare. De la o medie de 1500 de unici lunar vreau sa ajung la mai mult. Nu ma mai multumesc sa sar in sus de bucurie cand ma uit pe statisticile de la Emag si vad ca am bagat 20-30 de clicuri(fortate – si explic imediat ce si cum), vreau mai mult. Nu renunt definitiv la afiliere… doar pt o perioaada de timp…
      Ideea de monetizare la site-uri(mai ales pt un blog nou(R.E. a fost lansat la finele lui Martie) este “nu curge, dar picura”. Ei, cu site-ul acesta nici macar nu picura!!
      De ce? Fiindca in afara de vreo 2-3 articole, totul este prezentare a produselor de la Emag, iar la inceput si sfarsit de artcol puneam link-ul de afiliere, mascat in expresia “Aici gasiti pretul actualizat”.
      Asadar, stiu ca tind sa devin blogger amator, dar am planuri pt acest site, si numai Dumnezeu este singurul care ma paote impiedica sa le implinesc. Vorba cantecului – “imi iau credinta-n dinti si am plecat”.
      Multumesc pentru sfaturi, inca odata!

 2. Imi place cum ai terminat comentariul, Danut. Se vede ca esti motivat. Mult succes!

 3. Ei, Ovidiu… Am pus cateva din sfaturile tale in practica. Am o alta tema, layout-ul este diferit, am si un carusel(pe care trebuie sa il studiez putin inainte sa ii dau drumul). Daca mai poti, baga din nou un ochi pe blog si da(-ne)-mi sfaturi ce as mai putea face… Multu!

 4. Chiar daca articolul e scris mai demult ( eu acum l-am primit), apreciez informatiile care pot fi aplicate oriunde si oricand.

  Asadar, e mai mult decat un “peste”, e o “undita”.

  Multumesc!

 5. Nu se poate viziona site-ul.Analiza isi atinge partial scopul.