Te folosesti de adevarata putere a Facebook-ului?

Nu mai e niciun secret că Facebook și Twitter sunt cele două mari platforme de social media care trebuie integrate cu orice blog care se vrea profitabil. Și asta e valabil atât pe .com cât și pe .ro.

Deși nu am măsurat, unii bloggeri mi-au zis că integrarea Facebook-ului cu WordPress poate crește traficul cu până la 30%. Sigur, dacă ai un blog cu 1000 de vizitatori pe zi, asta e mai greu de realizat dar…

Facebook-ul îți va aduce zeci de vizitatori pe zi dacă te folosești de el la MAXIM!

Dacă blogul e casa ta (cum îmi place mie să consider), atunci Facebook e un agent imobiliar ce îți poate aduce mii de oameni în plus interesați “să cumpere”. Tot ce trebuie tu să faci este să-i oferi agentului tău imobiliar instrucțiuni cât mai clare și… să îl pui la treabă.

Să trecem în revistă, așadar, cele mai importante metode de a integra Facebook cu WordPress.

likebox

#1 Căsuță de like (LikeBox)

Căsuța de like îți arată câți oameni au dat like la pagina ta de facebook, și care sunt aceștia. De obicei o pun în sidebar și o configurez să arate:

– numărul de Like-uri asociat paginii de Facebook a site-ului
– 2 sau 3 rânduri de poze cu oameni care au dat Like

Cum ajungi la ea?

Pasul 1: intră în contul tău de Facebook

Pasul al 2-lea: Click pe Pagini din meniul din stânga:

cum ajungi la paginile de facebook

Pasul al 3-lea: Intră pe pagina pentru care vrei să faci LikeBox-ul

Pasul al 4-lea: Click pe Editează pagina, în stânga sus

Pasul al 5-lea: Click pe resurse, în dreapta

Pasul al 6-lea: Click pe Use social plug-ins, în itemurile din mijloc

Pasul al 7-lea: Click pe LikeBox, din lista care apare

Pasul al 8-lea: Introdu URL-ul paginii tale de Facebook în caseta de configurare, și dezactivează opțiunea Show Stream.

Pasul al 9-lea: Click pe opțiunea Get code și pune codul în sidebar-ul temei tale de WordPress.

Știu, Facebook încă e execrabil când vine vorba de dezvoltarea de pagini și aplicații. Ar fi mai ușor să găsim comori în Caraibe decât să dăm de acel Like Box. Totuși, e nevoie mare de el.

#2 Facebook Comments

Pe lângă faptul că WordPress are un sistem integrat pentru ca vizitatorii să comenteze articolele tale, unele bloguri deștepte mai adaugă un loc de pus comentarii: cel de la Facebook.

În esență, te trezești că articolele tale de pe blog au două rânduri de comentarii, unele păstrate în baza de date WordPress iar celelalte în baza de date Facebook. Dar nu-i nimic, asta ne va aduce mai mult trafic.

De multe ori, cei care citesc articolul nu au chef să își introducă numele și adresa de mail ca să lase comentariu. Dacă punem Facebook Comments, o să le apară poza lor de profil direct în pagina creată de tine. Lângă ea apare o căsuță unde pot să lase comentariul… și gata.

Nu mai trebuie să își scrie numele și adresa de mail, atâta timp cât sunt deja logați în Facebook.

Iar partea cea mai tare: comentariul se va publica și în Wall, deci prietenii lor de pe Facebook vor vedea ce au scris și vor avea și un link la îndemână pentru a ajunge pe blog-ul tău.

Unele soluții pot părea inutile (cum ar fi să ai două liste de comentarii pe aceeași pagină) însă merg. Așteaptă-te ca la 10 comentarii clasice, puse prin WordPress, să ai 1-2 comentarii prin Facebook.

Pentru că trebuie un loc separat pentru comentarii pentru fiecare pagină a site-ului tău, nu poți folosi direct pluginul făcut de cei de la Facebook. Te rog să folosești plugin-ul WordPress aici.

#3 Like Button

Poate unii vizitatori sunt foarte comozi și nu vor să lase comentarii. Un marketer adevărat știe că vizitatorii săi sunt foarte leneși. Și tot ce trebuie să facă este să apese un buton: Like

Opțional, poți înlocui textul Like cu textul Recommend. Însă e important să pui acest buton pe fiecare pagină.

Desigur, este o mică problemă: button-ul Like nu acceptă decât un singur URL de pagină. Cum e imposibil să pui manual button-ul like pentru fiecare articol în pagină, soluția este să folosești plugin-ul de WordPress localizat aici.

#4 Facebook custom tab

Am lăsat această metodă la sfârșit pentru că este SUPER TARE. Dacă vrei cât mai multe like-uri, uite ce trebuie să faci (presupunem că ai deja o pagină de Facebook).

1. Scrie un raport gratuit sau ceva de valoare pentru vizitatorii tăi care să se poată downloada.
2. Fă două pagini, una în care să încurajezi vizitatorul să dea like la pagina ta și una unde îi pui la dispoziție raportul pentru download.
3. Dă Like la aplicația My Tab.
4. Urmează pașii aplicației și integrează cele două pagini de la pasul 2 cu aplicația My Tab.
5. Adaugă un banner în sidebar-ul WordPress care să ducă la Pagina ta de Facebook, dar direct la My Tab (care va apărea după configurare în pagină).
6. Încurajează cât mai multă lume să dea Like paginii tale de Facebook pentru a primi cadou raportul gratuit.

Explicație: oricărei pagini de Facebook îi poate fi atașată o aplicație Facebook. Această aplicație Facebook poate să conțină orice vrei tu, și poate să afișeze fie un conținut pentru cei care NU au dat like, sau alt conținut pentru cei care AU DAT like. Astfel îți convingi vizitatorul să dea like pentru a primi cadoul.

Creearea unei aplicații de la 0 e ca și cum ai reinventa roata (plus că ai nevoie de minim 10 oameni să îi dea like, pentru ca să ceri permisiunea să fie acceptată, apoi mai ai de stat vreo 10 zile până aprobă). De aceea folosim aplicația My Tab, pentru că e mult mai ușor.

Iată un exemplu în acțiune: http://www.facebook.com/ryandeiss

Așa-i că arată beton?

Despre Ovidiu

6 comentarii

 1. Problema e ca eu nu am in meniul meu de pe facebook “pagini” si de cate ori incerc sa incar url meu de pe pagina de facebook imi da aceste mesaj: Could not retrieve id for the specified page. Please verify correct href was passed in.Ce sa fac ma poti ajuta ?

 2. Salut, pentru un site de down muzica, cum fac sa pun butonul de like pentru fiecare melodie, cum ai aratat tu pentru wordpress. Multumesc

  • Salut Popy,

   depinde in ce limbaj de programare este facut site-ul.

   Pe scurt trebuie sa generezi dinamic codul pentru like. Dar, mai important decat atat, fiecare melodie ar trebui sa aiba propria ei pagina pentru a merge.

   Spre exemplu, codul de Like pentru Google.com arata cam asa:

   Tot ce trebuie sa faci este sa inlocuiesti URL-ul cu un url unic pentru fiecare melodie iar asta se poate face doar cu un limbaj gen ASP.NET sau PHP.

 3. Buna,

  As avea nevoie de ceva ajutor/lamuriri – vreau sa adaug “Facebook Comments” (pe blog wordpress)- care sunt pasii de urmat (mai explicit/detaliat)?
  Multumesc anticipat.

 4. Problema e ca eu nu am in meniul meu de pe facebook “pagini” putin ajutor plsss:))