De ce social media contează pentru SEO

social media

[U]na din schimbările majore în algoritmul celor de la Google din ultima vreme a fost faptul ca acum se ține cont de așa-numitele semnale “social media”.

Dacă ți se pare puțin ciudat, te asigur ca raționamentul din spatele acestei mișcări este unul foarte bun.

Scopul motorului de căutare construit de Google (și al oricărui motor, dealtfel) este acela de a pune pe prima pagina, cele mai bune și mai relevante pagini.

Cum își da seama Google care pagini sunt cele mai bune? Știind site-urile social cunoscute gen Facebook și Twitter, Google scanează să vadă cațe Tweeturi, câte like-uri și câte share-uri are fiecare pagina de pe site-ul tău.

Evident, site-urile care au multe asemenea linkuri care vin de pe canalele de social media sunt considerate valoroase. Google e foarte atent la ce vrea utilizatorul de rând pentru că știe că, atâta timp cât omul e mulțumit de rezultatele căutării, el va continua să folosească acest motor de căutare.

Astfel, Google răsplătește site-urile care au mult “social buzz” în jurul lor.

Deci: Twitter, Facebook, Pinterest, Digg și așa mai departe trebuie luate în considerare atunci când pui bazele site-ul tău. În momentul în care acesta va avea reputație, like-urile și tweet-urile se vor aduna de la sine. Dar, pana atunci, trebuie să îți dai singur like, să te promovezi pe paginile altor brand-uri și să participi la conversație.

Totuși, mă simt nevoit să fac eterna mea precizare cu privire la social media: nu petrece ore în sir pe rețelele de socializare, nici chiar pentru a-ți prezenta afacerea. Scopul final este traficul și conversia iar, la un blog, cu cât ai articole mai bune și de calitate mai buna, cu atât vei aduce mai mult trafic.

Despre Ovidiu