Ești și tu un detectiv de bloguri?

detectivÎn momentul în care vor să facă un blog (sau să-l ridice pe cel pe care îl au), multă lume nu știe de unde să înceapă. Au site-tul cu informație, au ofertele și, din punctul lor de vedere, treaba e terminată. De ce nu dau click vizitatorii pe ofertele lor?

Există două posibilități. Fie nișa nu e bună (și nu există vreun blog care să aibă succes), fie blogul în cauză este SUB cele deja existente, care domină piața. Și ultimul lucru pe care îl vrei este un blog de duzină.

Pe piața tabletelor, nu există momentan decât o singură companie care domină: Apple. Pe piața sistemelor de operare pentru desktop-uri și laptopuri, tot unul singur: Microsoft. Există și piețe unde există mai mulți concurenți la același nivel însă și acolo sunt companii care se chinuie de la o zi la alta.

E la fel și în blogging. Nu trebuie să fii neapărat cel mai bun din start, însă trebuie să fii competitiv…

Dar cum devii competitiv?

În momentul în care se lansează o tabletă nouă de top, concurența cumpără acea tabletă și o desface în bucățile componente pentru a vedea exact ce conține și cum e făcută. Apoi se chinuie să vină cu ceva mai bun, care să nu copieze tableta inițială într-atât încât să existe probleme legale și, preferabil, să vină cu ceva inovator.

În momentul în care se lansează o mașină nouă, mecanicii concurenței iau acea mașină și o desfac bucată cu bucată pentru a vedea de ce merge așa de bine.

Pentru ca tu să devii competitiv cu blogul tău, trebuie să te *conformezi* și tu acestui ritual care, de voie de nevoie, îți va îmbunătăți dramatic calitatea blogului.

Desigur, nu sugerez să copiezi întru totul un blog, însă trebuie să îl analizezi bucată cu bucată pentru a vedea ce îl face să aibă succes.

Pentru că, da, nu trebuie să analizezi toate blogurile din nișa ta – ci doar pe cele care atrag cei mai mulți vizitatori. Trebuie să te transformi într-un detectiv care spionează (legal) ce se întâmplă în ograda vecinului, adună indicii și apoi implementează aceleași principii pe propriul său blog.

Indiciile

Ok, vorbeam de indicii. Pentru a știi ce să implementezi pe propriul tău blog, trebuie să știi ce anume să cauți. Trebuie să știi cum arată un indiciu pentru a-l recunoaște.

Oare blogul concurent are succes pentru că are un font mai mare și mai lizibil? Sau poate are o secțiune cu comentatorii de top, care îi încurajează pe aceștia să pună întrebări.

Pentru a găsi indiciile, trebuie să te documentezi puțin. La fel ca celebrul cățel din desenele animate, Scooby Doo, tot timpul pus pe dezlegat mistere:

scooby doo cautand indicii

foto: Wikipedia.org

Am expus deja o mare parte din aceste indicii în cartea (tipărită) Blogging de gherilă. Însă, nu m-am oprit aici. La cererea unor cititori fideli, am făcut niște review-uri gratis pentru blogurile lor.

Review-urile sunt accesibile pentru toată lumea în secțiunea Studii de caz.

La final

Să devii un bun detectiv de bloguri nu e muncă grea sau obositoare. E cu siguranță mai ușoară decât scrisul unui articol… și asta din cauză că nu ai de făcut muncă creativă, ci doar muncă ușoară de cercetare.

Frumusețea la blogurile de nișă este că poți (și trebuie) să îmbini munca de cercetare cu scrisul efectiv. Iar asta înseamnă că nu te vei plictisi deloc să muncești la blogul tău!

Despre Ovidiu

2 comentarii

 1. Mulţumesc pentru sfaturile tale. Le găsesc oportune, interesante şi extrem de utile.

  Aprecieri şi mii de mulţumiri din partea mea.

 2. Draga Ovidiu, spusele tale mi-au fost de un real folos. Iti multumesc mult, si am refacut continutul site-ului. Nu stiu dac-i cel mai bun dar cu siguranta e mai bun ca inainte. Ca specialist ce parere ai? Cu stima Salan Gheorghe.
  Inventii care chiar s-au raspandit in lume fara publicitate

  Precizare prealabila

  Nevoia de crestere,de dezvoltare
  este nevoia fundamentala a omului.

  S-a dovedit stiintific,
  ca in cele mai vitrege conditii de viata
  oamenii primitivi erau inventatori, artisti, mestesugari.

  Cu alte cuvinte,
  nevoia de crestere asigura supravetuirea,
  si nu invers.

  Esenta progresului este
  tentatia de a face lucrurile altfel decat obisnuit.

  Foarte multi oameni nu rezista acestei tentatii,
  si inventeaza mereu cate cava.

  Din nefericire cele mai multe inventii
  sunt doar ciudatenii,
  care nu se vor realiza niciodata.

  De aceea toti inventatorii
  sunt priviti ca niste ciudati.

  Sunt si inventii care se si aplica,
  cam 3% spun statisticile.

  Un lucru inventat se raspandeste in lume
  dupa ce i se face destula publicitate.

  De multe ori se raspandesc si lucruri inutile,
  daca publicitatea e suficienta si agresiva.

  Neobisnuit este ca un lucru inventat
  sa se raspandeasca imediat, fara nici o publicitate.

  Inseamna ca lucrul acela, era de multa vreme dorit si asteptat.

  Acesta este semnalul ca avem de-a face cu O INVENTIE ADEVARATA.
  Cum sunt cele ce urmeaza.

  1. BREVET 110026 / 94 – Umbrelă –
  Va mai amintiti cum erau umbrelele de terasa inainte de anul 1996, anul publicarii brevetului nostru?
  Niste umbrele mici rotunde bagate intr-o gaura din mijlocul mesei.
  Erau numai pentru soare fara vant.
  Cand incepea vantul si ploaia, clientii erau invitati sa faca plata, sau sa se mute inauntru… Daca aveau unde !
  Pentru ca umbrelele trebuiau pliate, ca le lua vantul.
  Acum umbrelele mari facute dupa inventia noastra, cu spite drepte si cu fante, ca sa scada rezistenta aerodinamica protejeaza patru mese, se deschid primavara si se mai strang iarna.
  Pentru ca nu le pasa de furtuna.
  Acest brevet este contrafăcut în producţie de masă în toată lumea.
  Toate umbrelele cu diametrul sau diagonala mai mari de 3 m sunt identice brevetului nostru prin aceea că porţiunea de acoperământ dintre doua spiţe alăturate este făcută din doua bucăţi.
  Această particularitate este uşor observabilă de oricine. Contrafacerea este notorie.
  2. BREVET 112903 / 94 – Element de construcţie –
  A venit vremea sa renuntam la caldirile din beton.
  Betonul este urat si greu si omoara la cutremure. Este aiurea ca o cladire sa fie de cateva sute de ori mai grea decat sarcina utila.
  Si trebuie timp sa se usuce, si trebuie finisata, si puse geamuri ca e intuneric prin pereti, si trebuie izolata ca trage iarna si frige vara.
  Nemaivorbind de inundatii sau incendii de padure devastatoare. Ce simplu ar fi sa le opresti facand la iuteala un zid de catva metri inaltime!
  Si cand nu mai ai nevoie de el, sa-l demontezi la fel de usor, sa-l impaturesti,si sa pleci cu sute de metri cubi de zidarie intr-un camion! Sa-l depozitezi intr-o magazie sub forma de baloti si sa-l refolosesti la prima ocazie.
  Ce zici? Invenţia se referă la un element de construcţie uşor ,rezistent şi demontabil, care funcţie de mărime şi raportul dimensiunilor poate fi sub formă de cărămidă ,calup ,sau panou, din care se pot realiza diferite construcţii demontabile, făra materiale de adaos,fară timpi tehnologici, gata finisate.
  Productivitate orară pentru calupi cu dimensiunea de 25x25x50 cm este de 6 mc/h/om.
  Elementele de construcţie conform invenţiei sunt refolosibile,şi pentru transport,manipulare şi depozitare se pot plia la un volum de 30 ori mai mic.
  Medaliată cu aur la Salonul Internaţional Proinvent Bucureşti 1999.
  3. BREVET 112986 / 94 – Scaun –
  Ei bine toata lumea se vaita cand sta prea mult pe scaun.
  Si in cea mai confortabila supermasina de sute de mii de euro, dupa cateva ore de mers continuu, cand te dai jos trebuie sa inveti sa mergi.
  In super, superavioane e si mai rau. Ca n-ai unde sa mergi.
  Tot mai multi pasageri cer despagubiri uluitoare de la companii aeriene pentru tromboflebita.
  In autocare idem.
  Circula si o sintagma tampita, considerata firesca de toti, si anume „bolile pozitiei asezat” Ca si cand este obligatoriu daca stai prea mult pe scaun sa te-nbolnavesti. De hemoroizi, de prostata, etc.
  De ce ciobanul care se sprijina toata viata in bata n-a auzit de asa ceva?
  Raspunsul e simplu. Pentru ca toate scaunele actuale sunt prost facute.
  Cica s-a inventat scaunul „ergonomic”. Adica un scaun cu un fel de cresta intre picioare, cum sunt pe la multe stadioane, sau pe la metrou, in salile de asteptare, si in multe alte locuri de pierzanie.
  De pierzanie a sanatatii regiunii perianale si anale.
  Noi am inventa un scaun adevarat, sanatos adica.
  Invenţia se referă la orice obiect tip scaun : mobilier ,birotică, auto şi în special pentru avioane, deoarece şederea pe un astfel de scaun se poate prelungi oricât, fără probleme pentru omul aşezat.
  Pe un scaun conform invenţiei se stă cu adevărat confortabil fără a fi afectate principalele trasee nervoase, vase de sânge sau organe moi care nu pot prelua eforturi.
  Aspectul estetic este inedit şi reprezină o invitaţie irezistibilă de a te aşeza.
  Sprijină corect şi sănătos capul.
  Foloseşte cu 30% mai puţin material decât scaunele existente.
  Previne apariţia hemoroizilor şi tromboflebitei.
  Executăm la comandă inserturi pentru corectarea poziţiei aşezat pe scaunele actuale care previn apariţia tromboflebitei şi tratează hemoroizii.
  Este contrafăcută în toată lumea în special pentru şei de moto şi bicicluri.

  Unic inventator si titular Drd. Ing. Salan Gheorghe, e-mail [email protected]– Romania UE