Cum se studiază materialele de marketing

foaie de hartie pentru scris

[M]ultă lume cade într-o mare mare capcană când se apucă de studiat marketing pe Internet. E o capcană în care și eu mai cad din când în când, însă nu pentru multă vreme. Capcana studiului.

Când ai la dispoziție o carte despre care știi că te va ajuta să-ți duci blogul pe culmile succesului, înainte de a citi măcar un cuvânt, ai de făcut un lucru foarte important.

Dacă nu faci acest lucru, îți garantez că nu ai nicio șansă să faci bani pe Internet. N-ai nicio scuză să nu faci exact cum îți spun eu, cuvânt cu cuvânt, pentru că nu te costă nimic.

Pentru a studia materiale de marketing (sau de orice alt fel), ai nevoie fie de o foaie și un pix, fie de un editor de text.

Știi deja unde bat, nu? Bat acolo unde marea majoritatea a începătorilor n-o să ajungă NICIODATĂ: învățatul activ.

Dovada

Argumentul suprem că învățatul activ e singura soluție este școala tradițională. Timp de 12 ani, în școala generală și liceu, ne-am trezit la 7, am mers la școală și timp de 6 sau 8 ore am învățat activ.

Oare ce s-ar fi întâmplat dacă am fi învățat pasiv? Să fi mers fără caiete și creioane și să fii stat cu picioarele pe bancă și cu ochii pierduți spre profesor.

Dezastru!

Și-atunci întrebarea mea: de ce nu putem să facem asta dacă tot avem atâția ani de ”antrenament”? De ce nu putem învăța activ?

Sunt aici să îți spun că se poate. De cele mai multe ori trebuie să fii împins de la spate pentru a o face. Ca și tine, nici eu nu am avut părinți afaceriști sau prieteni cu foarte mulți bani. Nu am avut oameni de succes care să mă impulsioneze.

Dar, cumva, am reușit. Încet-încet mi-am dat drumul iar acum sunt auto-motivat să studiez pe cât de activ posibil.

IMPULSUL de care ai nevoie pentru a acționa este acest blog. Iar METODA de a învăța activ ți-o ofer în continuare.

Metoda

În primul rând, trebuie să alegi materialul potrivit de studiu. Acesta trebuie să aibă aplicabilitate imediată.

Dacă nu ai deja un blog, e aproape inutil să parcurgi un curs despre copywriting. Ai nevoie de un curs despre cum să îți alegi o nișă și despre cum să faci primii pași cu blogul sau site-ul tău.

Deci, pasul întâi: alege cu grijă cursul.

Pasul al doilea: asigură-te că mediul înconjurător este propice. Probabil studiezi acasă așa că asigură-te că nu vei fi deranjat de nimeni.

Închide ușa, pune telefonul pe silent și oprește televizorul. Asigură-te că poți lucra minim 50 de minute în continuu, poate și mai mult.

Pasul al treilea: pregătește-te pentru luat notițe. Cum spuneam, un pix și o foaie sau un program gen OneNote sau EverNote. Chiar și Notepad este suficient. Important este să pui toate notițele într-un singur loc, pentru că te vei întoarce la ele din când în când la nevoie.

Pasul al patrulea. Aici intrăm în brânză.

Poți învăța în două moduri: pagină cu pagină sau pe sărite. Cu siguranță știi deja asta de pe vremea când copi…ăă învățai pentru teze.

Indiferent de metodă, trebuie să ții cont de următoarele lucruri:

1. Cursul trebuie TERMINAT. Dacă termini ceva, ești cu un milion de ani înaintea celorlalți. Punct.

2. Ideile bune se notează. Exact ca la școală. Nu vrei să ratezi vre-una. Ideile sunt ca niște cărămizi la casa ta. Cu cât pui mai multe, cu-atât te apropii mai repede de rezultatul final. Dacă omiți multe din ele, casa ta va avea multe găuri și, inevitabil, se va prăbuși.

3. Aplicabilitate. Dacă ai deja un site sau un blog, îți dau voie să stai cu el deschis pentru a vedea cum poți aplica cele învățate la el.

Chiar îți recomand ca, atunci când prinzi o idee bună… o idee care te entuziasmează… să te uiți pe site să vezi unde ai putea s-o aplici.

Nu zăbovi prea mult însă, trebuie să parcurgi tot materialul într-un final, și nu îți permiți să mergi foarte încet.

Dacă este vorba de un material de copywriting, deschide toate scrisorile de vânzare pe care le-ai făcut deja. Nu știi unde anume poți găsi o îmbunătățire.

Dacă este un curs de SEO sau de adus trafic, e ok să vizitezi site-urile date ca exemplu pentru a putea vedea efectiv despre ce e vorba. Poți chiar să îți deschizi WordPress-ul propriului tău site pentru a opera micile modificări.

Alternativa este să îți faci un to do list în care să scrii tot ce ai de făcut. Astfel te poți concentra pe studiu și mai puțin pe practică. Dar dacă studiezi și apoi observi că nu pui în aplicare, atunci îți recomand prima strategie.

Când ceva nu merge, schimbă abordarea. 🙂

Aș vrea să îți dau și mai multe sfaturi însă n-aș vrea să te încarc. Micile strategi de a parcurge mai repede s-ar putea să nu îți priască.

E suficient să faci ceea ce ți-am recomandat în acest articol pentru a te transforma într-o mașină de studiat și de pus în aplicare.

Succes!

Despre Ovidiu