Cum îți motivezi vizitatorii să facă ce vrei tu?

click hereOk, știm cu toții ca nu ne place să fim manipulați. Preferăm să ni se ofere opțiuni, pentru ca, apoi, noi să ne decidem asupra a ceea ce vrem să cumpărăm. Fără presiune. Fără obligații.

Din păcate (sau din fericire, depinde cum privești lucrurile), noi, ca bloggeri, avem puterea de a împinge de la spate vizitatorii să cumpere. Sau să se aboneze la newsletter, sau să pună comentarii la articole.

Iată marea revelație:

Pentru a mări rata de răspuns (adică procentajul celor care fac ceva din totalul celor care citesc ceea ce tu le scrii), trebuie doar să le spui direct și pe față să facă asta.

Confuz? Te cred, și eu am fost prima dată când am auzit aceste lucruri.

Lucrurile sunt foarte simple. Indiferent în ce stadiu ești cu blogul, indiferent dacă ai sau nu un produs, te pot ajuta să faci conținutul (articole, scrisori de vânzări, bannere) mai convingător, iar pentru asta nu trebuie decât să “presari” anumite cuvinte cheie.

Într-un articol educațional pe blog, poți adăuga la sfârșit ceva de genul:

“Dacă ți-a plăcut acest articol, te rog să lași un comentariu mai jos”.

sau

“Tu ce părere ai, merită să îți cumperi un iPad sau e mai bine să rămâi, deocamdată, la laptop?”

sau

“Vreau neapărat să știu părerea ta vizavi de acest subiect.”

Dacă adaugi la sfârșitul fiecărui articol câte o asemenea fraza, vei observa cum comentariile încep să curgă. Iar asta se traduce într-o activitate crescută pe pagina respectivă, lucru ce va fi observat de Google, care, în schimb, îți va trimite și mai mulți vizitatori, care la rândul lor vor comenta. E un cerc vicios din care ai numai de caștigat.

Dacș trimit un newsletter și vrei ca cititorii tăi să interacționeze cu tine, nu fii timid. Cere-le acest lucru și vei fi surprins să vezi cum o vor face.

Spre exemplu:

“[…] Așadar, te rog să dai click pe linkul de mai jos pentru a completa sondajul legat de XYZ. Îți ia doar 2 minute.”

În newslettere e important să le spui să dea click, iar acest lucru îl poți face fie într-un mod mai elaborat, cum a fost cel de mai sus, fie mai simplu:

“Click aici”

sau

“Click aici rapid până nu expiră oferta”

“Click aici pentru a citi articolul pe blog”

și-așa mai departe.

Să trecem la bannere. Cu toții le avem pe blog, fie pentru a ne promova produsele noastre, fie produse prin afiliere. Însă majoritatea bannerelor nu atrag destul de multe clickuri. O idee pe care eu am aplicat-o cu succes în ultimii ani a fost să-mi fac singur bannerele.

Există numeroase metode prin care poți convinge lumea să dea click, metode testate, care dau rezultate. Câteva din ele sunt:

– să pui un buton de play în stil YouTube peste imaginea din banner; sugerează că vor vedea un video.
– să scrii “click here” sau “click aici”.
– să scrii textul cu albastru și subliniat, asemenea unui link.
– să scrii “watch video” sau “vizualizează video-ul”.

Și acum să vorbim puțin de partea teoretică. Toate aceste exemple se numesc, în engleză, Call To Action-uri. Pe scurt, CTA. Ele nu au alt rol decât acela de a face vizitatorul să ia acțiune după ce consumă informația prezentată de tine, fie ea newsletter, banner sau articol pe blog.

Multa lume va spune că aceste call to action-uri nu merg, sau că nu mai merg după o anumită vreme. Greșit! La fel de greșit precum preconcepția cum că prețurile care se termină în cifra 7 nu merg. Au mers de zeci de ani și continuă să meargă și astăzi, cu condiția ca tu să pui conținut nou, adus la zi și de calitate.

Dacă faci asta, CTA-urile vor merge excelent și peste 50 de ani.

Cum scriu propriile CTA-uri?

Pentru a compune propriile CTA-uri, lucrurile sunt simple. În primul rând, îți recomand să te uiți la competitorii tăi și să vezi ce CTA-uri folosesc ei. Acestea nu cad sub incidenta legii copyright-ului pentru că sunt prea scurte și prea generale. Doar conținutul se încadrează acolo.

Apoi, pentru a veni cu altele noi, nu trebuie decât să stai cu cele vechi în față și să te gândești. Spre exemplu, dacă ar fi să pornim de la “Click Aici”, putem ajunge la “Click Aici Repede”, “Da Click Aici” sau “Intra pe Video”. Posibilitățile sunt nelimitate.

Întrebare de final

Îmi poți da exemple de call to action-uri pe care le-ai folosit sau le folosești?

Despre Ovidiu

5 comentarii

 1. OK, ai castigat feed-backul
  Eu am folosit Watch video -ca exemplu CTA

 2. “Spune-mi care e parerea ta…” pt comentarii.
  Articolul complet il poti citi aici – pt link-uri
  Sau vechiul dar tot utilul Da Click Aici

  🙂

  • Super 🙂

   Dacă ai observat, eu mai am un CTA și deasupra comentariilor. Spre exemplu, pe blogul acesta apare “Spune-ți părerea”.

 3. Este bun acest articol. Util pentru mine . Mulțumesc