Optimizare SEO pe site sau blog – ghid complet pentru începători

seoDacă nu cumva ești plin de bani pe care să îi poți arunca pe trafic plătit, alternativa este traficul organic. În special la un blog, partea de SEO este crucială pentru reușită, pentru că acesta se bazează pe conținut. Dacă, în schimb, ai un magazin online, nu scapi nici aici de optimizare SEO.

În cele ce urmează îți voi oferi un ghid care să acopere absolut toate aspectele optimizării pentru motoarele de căutare (Search Engine Optimization), din care – zic eu – vei rămâne cu suficiente lucruri pe care să le aplici imediat.

Ce este SEO?

SEO este o serie de practici online care ajută un site să obțină mai multe vizite din paginile de căutări ale motoarelor de căutare. Deși motoarele pot trimite trafic plătit, SEO se axează exclusiv pe trafic gratuit.

Cum funcționează?

Felul cum decurg lucrurile e simplu. Vizitatorul vrea să caute ceva, spre exemplu, cum să-și dreseze câinele. Intră pe Google și scrie ”cum dresez câinele”. Google îi afișează o listă de site-uri despre care el crede că îi pot răspunde cel mai bine la întrebare. Utilizatorul dă apoi click pe unul sau mai multe rezultate pentru a găsi informația pe care o dorește.

Regula de aur

Dacă, pe vremea când motoarele de căutare erau destul de prostuțe, era suficient să trântești foarte multe cuvinte cheie pe o singură pagină și să ajungi cu ea în top pentru tot felul de cuvinte cheie ciudate, lucrurile stau radical diferit în ziua de astăzi.

Pe lângă toate sfaturile pe care ți le voi oferi în cele ce urmează, regula de aur este să faci totul pentru oameni în primul rând, și abia în al doilea pentru motoarele de căutare. Titlul, conținutul, link-urile, toate eforturile tale trebuie să aibă sens din perspectiva unui om care intră pe site-ul tău cu scopul de a învăța sau de a cumpăra ceva.

Cum interacționează search engine-urile cu site-ul meu?

În primul rând, acestea au niște progrămele numite boți care intră pe site și citesc absolut fiecare pagină la care au acces. Se plimbă din link în link și încearcă să-și dea seama despre ce este vorba în fiecare pagină.

La final, acestea îți adaugă paginile găsite într-o bază de date imensă, stocată pe mai multe servere. Astfel, când cineva tastează un cuvânt cheie legat de una din paginile tale, motoarele de căutare se uită prin această bază de date și afișează vizitatorului toate paginile relevante, în funcție de un scor de relevanță stabilit de ei.

Cele două tipuri de SEO: on-site și off-site

Acestea sunt cele două mari categorii de SEO pe care un webmaster le poate face. Cel on-site se referă la lucrurile pe care le poți face pe propriul tău site, în timp ce cel de-al doilea se referă la eforturile pe care le faci pe alte site-uri pentru a crește în ranking-uri.

Optimizarea SEO on-site

O optimizare bună on-site presupune să ai făcut keyword research-ul făcut bine de tot. Trebuie să știi exact pentru ce cuvinte cheie vrei să ajungi pe prima poziție în Google. Asta se face folosind Google AdWords Keyword Planner și trebuie să ai un cont de AdWords pentru a-l putea accesa.

Apoi, trebuie să conturezi o mică strategie Vei avea câte o pagină pentru fiecare asemenea cuvânt cheie găsit și mai multe pagini mai micuțe pentru cuvinte cheie cu căutări mai puține. Acestea din urmă vor avea link către articolele ce îți vor aduce cel mai mult trafic (pe care eu le numesc articole-stea).

Optimizarea articolului în sine este simplă. În primul rând, trebuie să ai cuvântul cheie în interiorul titlului articolului. În al doilea rând, încearcă, pe cât posibil, ca acel titlu să fie catchy. Un titlu atractiv va primi mai multe share-uri și like-uri iar asta te va ajuta foarte mult pe parte de SEO.

Nu în ultimul rând, încearcă să pui link-uri relevante între articolele vechi și cele noi de pe site-ul tău, pentru a îmbunătăți puțin ranking-urile. Spre exemplu, din acest articol ar fi ideal să pun un link către un alt articol despre SEO scris de mine care vorbește despre social media și importanța sa în SEO.

De pe acel articol, în schimb, aș putea pune link înapoi către acesta pe care îl citești de fiecare dată când apare cuvântul ”seo”, pentru că acest articol este de bază când vine vorba de acest concept.

link

Optimizarea SEO off-site

Hai să privim lucrurile dintr-o perspectivă nouă și interesantă. Dacă optimizarea on-site e un fel de ”laudă de sine”, cea off-site e un fel de ”laudă oferită de alții”. Cu alte cuvinte, tu poți să-ți optimizezi site-ul la maxim pe domeniul tău dar asta nu însemnă că e cel mai tare site posibil.

Link-urile și referințele pe care le strângi de pe alte site-uri arată cu adevărat că ești important. Pentru că, dacă un site mare sau 100 de site-uri mai mici au link către tine, înseamnă că nu doar tu te lauzi că ești popular și ci restul lumii.

De aceea, o bună parte din eforturile tale pe partea de SEO trebuie să se îndrepte în această direcție: să obții link-uri de pe alte site-uri.

Ce fel de link-uri de pe alte site-uri ne trebuie?

Bună întrebare. Există link-uri care ne ajută și altele care nu fac nimic să creștem în search engine rankings. Mai mult, există link-uri care ne scad valoarea în ochii motoarelor de căutare, cum ar fi cele de pe site-uri cu conținut pentru adulți, poker, forex și-așa mai departe… cu condiția ca nu cumva site-ul tău să fie chiar în aceste nișe, pentru că atunci link-urile devin RELEVANTE.

Link-urile care ne ajută la SEO au două calități: sunt relevante și vin de pe site-uri cu autoritate. Deși încă mai sunt persoane care spamează internetul pentru a obține link-uri de proastă calitate cu miile, aceasta nu mai este văzută ca o strategie viabilă în ziua de azi.

Link-urile pe care ar trebui să le vânezi sunt:

1. Cele de pe site-uri relevante (din aceeași nișă sau din nișe apropiate cu a ta).
2. Cele de pe social media.

Există, de exemplu, site-uri de știri care acoperă mai multe nișe. Și acestea sunt foarte bune, atâta timp cât link-ul vine de pe un articol din categoria cea mai apropiată de a ta.

Cum obținem link-uri de calitate la noi pe site?

Cea mai bună strategie la ora actuală este guest posting-ul, adică TU să scrii articole care să fie publicate pe alte site-uri pe gratis, în schimbul unui link înapoi spre tine. Nu toată lumea va fi de acord însă, dacă scrii bine și ai un blog atractiv, o bună parte vor fi de acord cu asta.

Grijă mare la SEO spam. încearcă să faci acel articol să fie cât mai puțin evident că e un guest post. Preferabil ar fi să nu apară aceste cuvinte pe el. Poți duce lucrurile și mai departe și poți evita să îți publici numele în acel articol, pentru a lăsa motoarele de căutare că link-ul către tine nu a fost la cererea ta, ci a fost pus de bunăvoie de webmasterul acelui site.

O altă categorie de link-uri sunt cele din social media. Nu există o strategie definitivă pentru a obține like-uri și share-uri, trebuie doar să fii activ pe aceste canale și să ai grijă să nu-ți mănânce prea mult timp.

Despre Ovidiu

6 comentarii

 1. Toate articolele tale sunt foarte interesante si le citesc cu mare placere, mai ales ca am si multe lucruri noi de invatat din ele.

 2. Inteteresant multumesc pentru t
  Rabdarea tra si pentru ca explici PE intelesul tuturor.

 3. Nu te ajuta cu nimic sa pui link catre acelasi articol. Daca scrii un articol despre “ce este seo”, recomandat este sa pui link catre alte articole care au legatura cu seo, nu catre “ce este seo”.

  • Acel link este pus automat de către plugin-ul keyword link și, într-adevăr, nu ajută.

 4. Buna ziua,
  Am citit articolut si este unul foarte bun.
  As avea o nelamurire in legatura cu strategia. Cum adica: “Vei avea câte o pagină pentru fiecare asemenea cuvânt cheie găsit și mai multe pagini mai micuțe pentru cuvinte cheie cu căutări mai puține. Acestea din urmă vor avea link către articolele ce îți vor aduce cel mai mult trafic”. Nu inteleg care sunt cuvintele cheie cu cautari mai putine. Si de asemenea cum trebuiesc paginile sa aiba link catre articol…
  Sunt putin confuz.
  As vrea foarte mult sa ma lamuriti si pe mine.
  Multumesc!

 5. Despre schimbul de link-uri ce crezi?

  Acum 2 ani de zile, pe blogul vechi folosisem un plugin pentru a crea sectiunea ”prieteni” in sidebar si am introdus link-uri acolo.

  Evident, si site-urile introduse mi-au dat un link inapoi printr-o metoda asemanatoare.

  Eu zic ca e o strategie ok pentru cei care n-accepta guest posturi dar au autoritate in domeniu si ai nevoie de ei.
  Asta cat timp nu exagerezi si blogul tau nu e nou, fiindca atunci nu va dori nimeni schimburi.