Subnișa de “body language”

limbajul trupului

Am primit zilele trecute o întrebare foarte interesantă de la un cititor care vrea să se apuce de un blogging. M-a întrebat așa:

Salut,

Vreau să mă apuc de un blog pe tema body language, limbajul trupului. Am văzut ca în Google AdWords “limbajul trupului” este tastat de cca 3000 de persoane pe lună. Această cifra variază. Bun, întrebarea mea este: Poate nișa aceasta să fie profitabilă?? Cărți pe tema aceasta sunt foarte multe (ce e drept în engleză majoritatea, sunt și în romana, dar nu foarte multe și nu sunt foarte complexe).

Ce părere ai despre aceasta nișă?
Crezi că se poate monetiza?

PS: faci o treaba grozavă cu blogul, ține-o tot așa 😀

Mulțumesc pentru timpul acordat!

În primul rând, trebuie să clarificăm faptul că nișa este de fapt cea de dezvoltare personală iar limbajul trupului este o subnișă în această nișă.

3000 de persoane pe lună este un indicator foarte bun. De fapt, nișa de self-develop a explodat atât la noi cât și în afară, de unde și numărul mare de produse de care vorbeai.

Sigur că există persoane gen Alan Pease care sunt recunoscute pentru body language și numai pentru body language. Practic, numele lor este sinonim cu asta.

Însă, în această subnișă n-o să ai prea multe metode de monetizare. Mult mai bine este să gândești mai sus și să faci un blog de dezvoltare personală în general, care să aibă mai multe categorii.

În România este foarte ușor să rank-ezi, indiferent că este vorba de dezvoltare personală sau de altceva. Banii pe care tu i-ai face din subnișa de body language nu vor fi chiar așa de mulți.

Dacă, în varianta 1, îți faci un blog pe această temă, vei avea nevoie de un nume de domeniu sugestiv: bodylanguage.ro sau ceva de genul. Și vei scrie numai despre această temă. Însă, dacă ajungi la concluzia că vrei să te extinzi, o să ai nevoie de un domeniu nou, care nu are deloc autoritate în ochii Google.

Decât să o iei de la zero în fiecare subnișă cu un domeniu, mult mai bine să îți faci un singur site care să vorbească despre toate aceste categorii.

În faza inițială eu aș încerca să rankez pe cuvintele cheie legate de body language și aș mai scrie câte un articol generalist de self develop din când în când, pentru a nu lăsa celelalte categorii de pe blog goale.

(În general nu e bine să încerci să ajungi pe prima poziție în Google pentru mai mult de 5-10 cuvinte cheie deodată.)

Acuma… pe parte de monetizare, la început probabil o să faci afilieri prin elefant.ro, spre exemplu sau chiar să pui AdSense. Dar, deîndată ce ajungi la 2-300 de unici pe zi, îți recomand să începi să scrii prima ta carte. Poate fi pe body language dacă asta te pasionează. Dar trebuie să o începi mai repede decât crezi că e nevoie, tocmai pentru a te asigura că faci un prim produs excelent.

Succes!

Despre Ovidiu

2 comentarii

  1. Zielele astea am ajuns si eu la 1200 – 1300 de unici/zi cu blogul meu de dezvoltare personala, dar nu am inca o carte.
    Sa inteleg ca trebuie sa ma grabesc? 🙂