Ce aș face dacă aș intra în nișa de apicultură

fagure apicultura

Nu e nimic mai util decât să vezi ce ar face cineva cu mai multă experiență dacă ar fi să o ia de la zero într-o nișă, nu? Înveți mult mai repede, înțelegi mai bine cum gândește, iar rata de absorbție a informației este mult mai mare.

Astăzi vreau să iau o nișă cu care, cred eu, se pot face bani în România, și anume cea de apicultură. Nu am pretenția că voi spune absolut lucrurile pe care le-aș face dacă chiar m-aș apuca de ea, dar voi spune suficient de multe încât să știi ce ai de făcut dacă ești la început de drum.

OK!

Nișa de apicultură…

Două întrebări pe care mi le-aș pune din start ar fi:

1. Mă pasionează?
și
2. Se pot face bani din ea?

Acuma, nu e neapărat nevoie să fi apicultor înrăit pentru a putea intra în ea. Poate e doar un hobby sau poate nu am experiență dar vreau s-o acumulez. După cum știi, Guvernul dă vreo 70.000 de euro oricui se mută la țară și începe o afacere… iar una cu albine care să fie parțial online și parțial offline sună destul de bine.

Deci, dacă mă văd lucrând cu albine sau dacă o fac deja, nu mă oprește nimeni să nu încerc. Cu excepția răspunsului la întrebarea #2.

Așadar, să vedem dacă am putea face bani din asta? Scriem în Google ”afaceri apicultură” și dăm peste două articole pe Wall-Street și Evenimentul Zilei.

Din primul articol aflăm că sunt peste 30.000 de apicultori români. O cifră bună. Deja mă gândesc câți dintre ei mi-ar cumpăra cartea despre cum să crești albine. Chiar dacă mulți din ei au experiență, cu siguranță că vor aprecia secretele și sfaturile avansate pe care o să le includ în ea.

Mai aflăm, din același articol, că e nevoie de doar 1500 de euro pentru a porni o afacere cu albine. O investiție nu prea mare pentru cele 5-10 familii de albine inițiale. Cu siguranță că acestea vor crește.

Ni se mai spune că, dacă vrem să începem o asemenea afacere, ar trebui să stăm cel puțin un an lângă un apicultor cu experiență. Mi se pare prea mult. Dacă n-aș avea experiență, probabil mi-aș găsi un partener sau aș angaja o persoană care să vine cu know-how-ul. Asta înseamnă fie că dai un procent din profit, fie un salariu lunar. Oricum, salariul nu cred că va fi foarte mare, fiind vorba de o afacere în mediul rural.

Buun. În articol se vorbește despre Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACAR). E clar că va trebui să fac parte din ea, pentru că voi avea nevoie de ajutor. Trebuie să găsesc persoane cărora să le vând mierea. Această asociație este și un loc bun unde să-mi vând cărțile după ce devin bun în acest domeniu.

Mai aflăm că exporturile de miere merg spre Germania. Automat mă gândesc cum aș putea să găsesc firme cărora să le vând marfa. Pot intra co Google Translate să caut sau mă poate ajuta cineva care cunoaște limba. Dar asta mai târziu, nu e important acum, în faza de cercetare.

Pun pariu că foarte mulți din apicultorii existenți nu sunt experți în internet, iar asta nu poate fi decât în avantajul meu. Îmi pot găsi distribuitori atât prin ei cât și prin net, un avantaj clar pentru mine.

Lucrurile arată bine. N-o să mă îmbogățesc din această nișă dar ea are cu siguranță avantajele ei. În plus, îmi pot rotunji veniturile scriind cărți.

Următorul pas este să intru pe Amazon.com și să tastez ”beekeeping” pentru a vedea ce cărți în domeniu există. Rezultatele le găsești aici.

Din aceste rezultate putem crea o listă provizorie de cărți de apicultură pe care le pot scrie în timp:

– O carte de bază de apicultură pentru începători
– Cum să faci bani ca apicultor
– Cum să ții albinele în mod natural (fără pesticide)
– Cum să construiești un stup
– Cele mai mari X greșeli ale apicultorului
– Cum să îți faci propriile echipamente de apicultură

O listă destul de generoasă de cărți. Din vânzarea lor + a mierii cu siguranță că aș ajunge în maxim 2 ani unul dintre cei mai profitabili apicultori din țară. Dar nu m-aș opri aici.

Prin rezultatele de căutare oferite de Amazon, ne apar tot felul de echipamente necesare apiculturii. Iar asta mă duce cu gândul la faptul că aș putea chiar eu să vând asemenea echipamente.

albina

Aș căuta pe net unde anume găsesc cât mai ieftin aceste costume, probabil că să le iau de pe Amazon nu e o idee bună. Poate pe site-uri gen AliBaba.com, un site chinezesc imens care ar putea să aibă aceste produse?

Evident, să nu uităm de partea de blogging. Un domeniu + keyword research + articole utile sunt absolut necesare pentru a aduce trafic organic. Dar, dacă ne gândim mai bine, blogul nu va fi o parte crucială a afacerii, cum este în alte nișe.

În fond, clienții care ar cumpăra miere sunt străini și nu stau ei să caute pe net site-uri românești. Pentru ei trebuie făcut, pe acelși domeniu, o secțiune de prezentare, în care mă poziționez ca apicultor profesionist, care le înțelege nevoile. Cum am aflat că mulți nemți ne cumpără mierea, aș face site-ul în român, engleză și germană.

Totuși, hai, de curiozitate, să vedem cine caută lucruri legate de apicultură pe Internet. Intră cu contul de Google AdWords pe unealta Keyword Planner.

Scriem la sugestii: apicultura, miere și albine. Alegem locația să fie România iar la language lăsăm all languages, pentru că mulți români au setată limba engleză la Windows.

În fereastra care se deschide dăm click pe tabul ”Keyword Ideas” și vedem că 12.000 de oameni caută lunar ”apicultura”, 5.400 caută ”albine” și ”1400” miere.

Îmi vine ideea că aș putea ca, odată ce cresc, să vând din stupii mei, ținând cont că mai mulți caută albine decât caută miere. De asemenea, mă uit la competiție și văd că e destul de scăzută, motiv pentru care mă gândesc că aș putea să-mi fac reclamă la miere la albine și la cărți.

Ideile încep să curgă, se pare că am prins o nișă decentă, atâta timp cât vreau să mă mut undeva în mediul rural și să mă fac apicultor.

Ne uităm în jos și găsim și alte cuvinte cheie interesante, cum ar fi ”miere de vânzare”. Imediat, caut expresia în Google să vedem cine vine. Vrem să vedem competiția actuală. Găsim un magazin online care vinde miere, găsim și un site unde se vând chiar albine și alte lucruri legate de apicultură, site pe care aș putea intra și eu ca să vând lucruri.

Să fac un site similar, pe care să vândă alții produse legate de miere, nu este ceva ce aș face, nu cred că ROI-ul este prea bun iar munca este destul de mare la așa ceva. Prefer să rămân la ideea unui mic magazin de comerț electronic unde să vând diferite tipuri de miere.

Acuma, ca să îmi iasă, am nevoie să fac un mic brand. Unul care să ofere încredere și care să fie recunoscut la nivel național. Poate chiar aș face un fel de mascotă a site-ului care să se numească… errr. Albinel, o albină tip desen animat care să zâmbească atunci când intri pe site. AȘ avea grijă să am un site cu un design mai atrăgător decât concurența.

Oare unde aș putea găsi exemple de siteuri atractive? Evident, une piața și concurența e mai mare: în SUA. Scriu în Google ”buy honey” sau ”beekeeping” și dau peste site-uri ce îmi oferă atât de multe idei încât nu apuc să le scriu pe toate.

OK, mă opresc aici pentru că, deși am scris mult, am zgâriat suprafața. Sper să poți lua din ideile din acest articol și să le aplici cu succes la nișa în care vrei să intri pentru că… în momentul în care intri într-o nișă, vei rămâne în ea ani de zile. Deci trebuie să iei decizia corectă din start.

Despre Ovidiu

3 comentarii

  1. Idei foarte interesante.Inca sunt in faza in care caut o nisa pentru ca sunt foarte hotarat sa marsez in aceasta afacere. Apreciez sfaturile tale. Numai bine
    Lucian

  2. Ca de obicei Ovidiu gandesti flexibil si neconventional cand vine vorba de afaceri. Fiind cu cateva trepte mai sus peste modul de gandire al profesionistilor din apicultura( aplicabil la oricare alt domeniu), in mod sigur poti avea succes si bineinteles poti castiga si bani frumosi. Hai sa glumesc putin. Iti caut o porecla…ceva prospectorul…scormonitorul…nelinistitul….Oricum din tot sufletul like!