De ce promisiunile de Anul Nou sunt inutile

E perioada aceea din an în care suntem inundați de mesaje că putem face mai mult, că putem fi mai mult și că putem avea totul… dacă doar ne promitem asta de Anul Nou. 🙂

Ce frumos, nu?

Dar…

Pe cât de popular e obiceiul de a-ți pune obiective de Anul Nou, pe-atât de binecunoscut e faptul că NU NE PUTEM ȚINE DE ELE. Rezultatul… este în genul următor:

obictive de anul nou la sala

Și-atunci, ce concluzie putem trage vizavi de setarea de obiective, că nu merg? Nu tocmai, pentru că atunci n-ar fi atâta lume care și le atinge.

Problema nu e în obiective, e la tine. Și ce pot să spun, uitându-mă înapoi la anul care a trecut este că dacă ești genul care își pune obiective doar când se schimbă prefixul… n-ai nicio șansă să le atingi.

Explicația e simplă… cei care-și pun obiective de Anul Nou au nevoie de o ocazie pentru a face asta. Iar obiectivele cu șampania-n mână nu merg niciodată, asemenea celor făcute de ziua de naștere, cu tortul în față.

Nu ai nevoie de SCUZE să-ți faci obiective

Uite ce vreau să-ți fac eu ție în prag de Anul Nou: să te fac să te trezești puțin la realitate și să-ți dai seama că obiectivele nu trebuie să aibă ca stimulent un eveniment extern, ci unul intern: dorința ta de a le atinge.

În momentul în care-ți spui ”E noiembrie, mai am o lună și-mi stabilesc obiectivele”, ești terminată. Pentru că ce-ți spui de fapt este:

”Îmi place să frec menta așa că o să stau o lună de zile să vegetez până de Anul Nou, pentru că abia atunci o să fiu suficient de motivat să mă apuc de treabă vreo 2-3 zile.”

O să-ți arăt că obiectivele nu sunt deloc niște cuvinte scrise pe hârtie ci că sunt cât se poate de active. Ele trebuie scrise, rescrise, modificate, șterse, toate astea în orice moment al anului, nu doar când acesta se sfârșește.

O să spui că știi deja asta. Din nefericire pentru tine, n-am scris acest articol ca să te informez. Avem mult de lucru astăzi, lucru efectiv, nu doar setare de obiective.. Indiferent de ziua și luna anului în care citești aceste rânduri, e momentul să iei chiar acum o foaie de hârtie și un pix sau să deschizi un Notepad unde să scrii câteva rânduri.

Înainte să te arunci la obiective mai mari, trebuie să le meriți. Să muncești pentru ele. Așadar, iată ce trebuie să faci.

Lasă orice altă activitate vreo 2-3 ore și scrie 3-4 mini-obiective pe care pe care le poți face chiar acum. Scrie-le în așa fel încât să nu dureze mai mult de 2-3 ore terminarea lor.

Vreau să-ți intre în sânge atingerea de obiective. 🙂 Să te obișnuiești să termini și chiar să faci mai mult decât ți-ai propus. E singura cale (știută de mine) prin care poți cultiva acel instinct de a-ți face obiective constant, nu doar de Anul Nou.

Ai scris cele câteva lucruri pe care trebuie să le faci? Bine. Acum… fă-le. 🙂

Lasă obiectivele mărețe, fă ceea ce ai scris că faci. De asta depinde viitorul tău pe parte de setare și atingere de obiective.

Uită-te la ceas și propune-ți să nu te lași până nu termini, chiar dacă durează 3 ore sau 30. O să înveți, cu ocazia asta, să estimezi mai bine munca pe care o faci.

Ai trecut de provocare, e momentul să setăm obiective puțin mai mari

Ei, iată că nici acum nu te las să-ți faci obiective pe termen lung. Doar pentru că ai trecut O SINGURĂ DATĂ de provocarea mea, asta nu înseamnă că ți-a intrat în sânge.

Următorul pas este să facem niște obiective pe următoarele 30 de zile în același sistem. Scrie 5 lucruri pe care vrei să le faci în următoarea lună, începând de azi. Nu contează că nu se potrivește cu luna calendaristică, nu contează că voiai să-ți pui obiective mai mari.

În momentul în care te descurci cu țelurile pe termen scurt, cele pe termen lung vor fi floare la ureche.

Așadar, 30 de zile, 5 obiective de atins. Apoi, în fiecare zi, te rog să lucrezi 2, 3 sau chiar 8 sau 10 ore pe zi la ele, așa cum te-am învățat.

Odată ce faci asta în fiecare zi pentru următoarele 30 de zile, poți liniștit să-ți setezi obiective și pe termen lung.

Iar dacă citești acest articol în prag de Anul Nou… află că nu mă interesează faptul că ratăm ocazia de a seta obiective tocmai acum. Lucrurile trebuie făcute așa cum te-am învățat și e crucial să le faci chiar acum.

Mai ții minte ce s-a întâmplat cu ultimele obiective de An Nou pe care ți le-ai pus? Așa credeam și eu…

Spor la treabă!

Despre Ovidiu

Un comentariu

  1. Obiectivele puse trebuie sa vina din interior pentru ca tu vrei asta. Dacă astepti un eveniment înseamnă ca astepti ceva extern ca sa te motiveze iar asta nu iti va aduce nici un rezultat.