SRL, PFA sau persoană fizică pentru a face bani din bloguri?

Întrebarea pe care am primit-o astăzi de la o cititoare sună în felul următor:

Pentru a “face bani din bloguri” este nevoie să fi societate, srl sau persoană fizică autorizată?

Răspunsul este: depinde de calea de monetizare aleasă. Chiar dacă se poate amâna înființarea unei firme, până la urmă tot va trebui deschisă.

Iată ce vreau să spun mai exact…

Înființarea unui S.R.L. sau a unui P.F.A. are ca scop plata impozitelor către statul român. Fiecare leuț pe care tu îl faci ca profit, fie că e dintr-o afacere online sau offline, trebuie să fie impozitat, la care se adaugă contribuții de sănătate, sociale plus alte cheltuieli (gen contabilitate).

Asta nu trebuie să te sperie pentru că în online există 2 avantaje mari și late față de offline.

Avantajul #1: Dacă promovezi produse prin afiliere prin profitshare.ro și 2parale.ro, îți plătesc ei impozitele

Aici trebuie să ții cont de faptul că poți avea venituri pe persoană fizică și din alte surse (chirii, fonduri de investiții, bursă etc.). Dacă nu ai, îți generează ei un contract și îți opresc ei din sumă impozitul datorat.

Dacă ai și alte venituri pe PF, trebuie completată declarația 200, care are ca scop regularizarea impozitului.

Însă principalul este că nu mai trebuie să treci prin chinul de a deschide un S.R.L. Vom vorbi despre diferențele între SRL și PFA mai jos în acest articol.

Avantajul #2: În faza incipientă a unui blog, oricum nu ai nevoie de firmă pentru că te concentrezi pe trafic

… iar aducerea traficului va dura minim 2 luni de zile. Asta nu înseamnă că trebuie să scrii în fiecare zi e blog, doar că Google nu ridică un blog în paginile de căutare așa rapid. Plus, trebuie să aduni link-uri de calitate și să ai răbdare.

Ei, în această fază, nu vei face bani deci nu vei avea nevoie nici de firmă. Sigur, poți pune în aplicare sfatul de mai sus și să promovezi produse ca afiliat în regim de persoană fizică neautorizată. Practic poți să tragi mâța de coadă până blogul tău ajunge cât-decât cunoscut.

Iar autoritatea unui blog… este totul. Traficul este cel care vine mai greu, conversia (adică promovarea produselor tale sau ale altora în sistem de afiliere) este mult mai ușoară.

S.R.L. sau P.F.A.?

OK, ai de lansat o carte sau vrei să promovezi produse cu ClickBank. Ai deja trafic și ești pregătit să monetizezi. Care din cele 2 forme juridice ți se potrivește?

Ambele au avantaje și dezavantaje.

Avantajele PFA-ului

PFA-ul este mai ușor de înființat și costă mai puțin (în jur de 300 de lei față de 1.000 de lei cât ar veni pentru o firmă cu ajutorul unui jurist).

Pe PFA, contabilitatea este mult mai ușoară. Ți-o poți ține singur iar dacă mergi pe varianta uni contabil, te va costa mai puțin decât pe firmă. Birocrația, în general, este mult mai mică.

Pe PFA nu ai de plătit dividende în momentul în care vrei să scoți bani. Impozitul pe dividende (incluzând sănătatea) ajunge la 20,5% din valoarea profitului – asta pe firmă. Pe PFA, acest impozit nu există.

Impozitele sunt mai puține decât pe firmă (dividendele au fost doar un exemplu).

Dezavantajele PFA-ului

Trebuie să ai studii de profil pentru activitatea pe care vrei să o desfășori. În cazul nostru, trebuie să ai studii economice.

Vei plăti contribuții sociale chiar dacă nu ai făcut profit într-un an calendaristic.

Avantajele SRL-ului

Nu trebuie să ai studii economice (în cazul nostru) pentru a-l deschide.

SRL-ul e bun atunci când ai planuri mari… când vrei să te extinzi angajând oameni, spre exemplu.

Vei avea impozit doar 3% din venit (în loc de 16% din profit cum e la PFA). Din moment ce nu vei avea multe cheltuieli și stocuri de marfă, e mult mai bine așa.

Dezavantajele SRL-ului

Contabilitatea e mai complicată și ai nevoie de un contabil sau de cineva care să te învețe. Costurile contabile vor crește, astfel.

Trebuie să depui un capital minim de 200 de lei la bancă (ce-ți va fi dat înapoi după înființare).

Sfatul meu

Deschide un blog pe persoană fizică și crește-l la minim 500 de unici pe zi. Apoi, în timp ce scrii prima carte pe care să o vinzi în regim self-publishing (adică de unul singur, fără librării), poți face promoții prin afiliere.

Odată ce ești sigur că venitul tău din produse proprii este iminent, deschide ori un PFA ori SRL și crește-l. Recomand SRL-ul pentru că este atât mai flexibil cât și mai potrivit pentru scalarea afacerii.

Despre Ovidiu

4 comentarii

  1. Mai nou este SRLD? Ce avantaje si dezavantaje cunosti aici, fiindca ma tenteaza sa-mi fac. Din cate stiu avantajul este ca platesti cel mult catea zeci de lei spre deosebire de 1000 de lei ca pe SRLD, insa mai mult de atat deocamdata nu cunosc.

  2. Mai nou este SRLD. Ce avantaje si dezavantaje cunosti aici? Din cate stiu, avantajul este ca platesti cel mult cateva zeci de lei spre deosebire de 1000 de lei ca pe SRL, insa mai mult de atat, deocamdata nu stiu.

    • Avantajele unui SRL-D, sunt costurile maxime 350 de lei, care include capitalul social + stampila + restul chestiilor, cel putin atat m-a costat pe mine acum vreo 2 luni. Alegi maxim 5 categorii caen, per total eu am pus in aceste 5 categorii caen, 10 sub-categorii caen, adica 10 coduri. Ceea ce este avantajos ca altfel adaugarea unui cod, costa ceva bani. Si mai exista avantaj ca poti obtine 10.000 de euro de la stat, doar daca ai un proiect valabil si 10.000 de euro ai tai, sa vii sa dublezi suma. Sau in functie de suma pe care o ai, tu, primesti dublu.. Cam asta sunt avantajele. In schimb dezavataje, ar fi ca orice lege se aplica pentru SRL-uri normale, se aplica si pentru SRL-D-uri, chiar si daca vrei sa inchizi firma, te va costa in jur de 1000 de lei. Sau ceva de genu’..