10 Modalităţi Eficiente de a-ţi Monetiza Blogul

bani din bloguri

În fiecare zi, oamenii mă întreabă cum pot să câştige bani din blogul lor, așa că m-am decis să le trec pe fiecare în revistă. Primul lucru pe care trebuie să îl ştii este că dacă vrei să câştigi bani pe termen lung din blogul tău, vei avea nevoie de mai multe modalităţi de monetiza.

Dacă combini două sau trei din cele 10 metode prezentate mai jos, vei ajunge la un echilibru ce nu numai că îți va face bani mulți dar nici nu va enerva cititorii (e atât de ușor să faci un vizitator să creadă că vrei doar să-i iei banii că nici nu e nostim…).

Lista mea include câteva moduri rapide de a începe şi câteva pe termen lung, ce necesită puţin mai mult efort pentru a câştiga bani. Prin urmare indiferent de eforturile tale, poţi să faci bani din blogul tău.

De asemenea, lista de mai jos te va ajuta indiferent de traficul pe care îl ai în prezent.  Exemplu: Google Adsense o să îţi aducă mai mulţi bani dacă site-ul tău are trafic. Dar vânzarea unei cărţi online cu o rată de conversie mare îţi va aduce bani chiar dacă ai o cantitate redusă de trafic.

Ce e de ținut minte: cu cât o metodă de monetizare este mai ușoară, cu atât ea îți va aduce bani mai puțini. Pe termen lung, cele mai grele metode de monetizare sunt cele mai bănoase.

Explicația? Cei mai mulți dintre bloggeri nu le vor aplica niciodată pentru că li se va părea prea greu. Astfel tu rămâi cu o sursă de venit neexploatată de majoritatea.

Să vedem așadar topul celor 10 modalităţi de a câştiga bani din blogul tău.

1. Google Adsense

Google AdSense

Acesta este cea mai uşoară modalitate de a începe să câştigi bani din blogul tău şi este foarte simplă în ceea ce priveşte setările. Dar cele mai mari două probleme pe care le-am avut cu Adsense sunt:

–          Ai nevoie de foarte mult trafic pentru a câştiga o sumă decentă de bani, mai ales dacă ai blog românesc

–          Dacă vinzi propriile tale produse sau produse afiliate, va trebuii să vezi ce este vândut prin anunţurile tale adsense, deoarece există şanse să fie în competiţie directă cu produsele tale. Să ai propriul produs(fie el fizic sau electronic) nu prea merge dacă ai și AdSense instalat pe blog.

2. Publicitate prin bannere

pune bannere pe blog

Personal am o relaţie de iubire şi ură cu vânzarea de publicitate pe blog. Fac acest lucru şi câştig bani din asta, dar în acelaşi timp vânzarea spaţiului pentru publicitate, nu reprezintă cea mai bună modalitate pe termen lung de a-ţi valorifica blogul.

Este de preferat să îţi vinzi propriile tale produse şi să foloseşti spaţiul destinat publicităţii pentru a le promova, astfel vei face mai mulţi bani şi nu va trebuii să îţi mai faci probleme în ceea ce priveşte atragerea agenţilor de publicitate.

Publicitatea pe banere are de asemenea nevoie de o cantitate foarte mare de trafic pentru a atrage agenţii de publicitate importanţi ca să ai un venit decent.

O altă probleme este că poate să fie foarte dificil să urmăreşti toţi agenţii pentru a şti exact când trebuie să îţi vireze banii sau când trebuie să scoţi reclama. Decât dacă nu folosiţi ceva precum OIO Publisher care va controla în mod automant toate sarcinile cu privire la reclame.

3. Marketingul afiliat (vânzarea produselor altora)

marketing afiliat

Afilierea de marketing este una din modalităţile mele favorite de a câştiga bani şi funcţionează astfel: cineva are un produs şi te lasă să îl vinzi pentru un anumit comision. Cea mai bună parte este că aceste persoane au deja produsul gata făcut, precum și pagina de prezentare.

Acesta este cel mai bun şi rapid mod de a câştiga bani din blogul tău şi nu ai nevoie de trafic mare pentru a putea începe. Atât timp cât produsul reprezintă ţinta cititorilor blogului tău, vei avea o rată de conversie acceptabilă iar banii nu vor întârzia să apară.

4. Review-uri sponsorizate

reviewuri sponsorizate

Să fii plătit pentru a scrie analize sponsorizate despre un produs sau un website este un alt mod foarte bun de a câştiga bani din blog. Unele persoane au probleme în ceea ce priveşte acest aspect deoarece analizele trebuie să provină de la utilizarea onestă a produsului sau serviciului, alţii ce aleg să înainteze pe calea indiferenţei se descurcă foarte bine.

Eu am scris asemenea review-uri şi nu văd nici o problemă atât timp cât ai făcut o analiză obiectivă. De asemenea trebuie să menţionezi încă de la început că analizele sunt sponsorizate pentru ca cititorii tăi să ştie.

Evident, dacă nu crezi în acel produs, e mai bine să nu faci nicio analiză, pentru că nu te va plăti nimeni pentru a face reclamă negativă.

www.sponsoredreviews.com şi www.reviewme.com sunt două locuri unde poţi să te înscrii pentru a face postări cu analize sponsorizate. Îți recomand să încerci această metodă pentru a vedea dacă îți place.

5. Vânzarea de cărţi electronice

produse electronice (ebookuri)

Vinderea unei cărţi electronice pe blog a fost o opţiune de foarte mult timp şi asta se datorează unui motiv foarte bun: merge.

Îţi sugerez ca înainte să începi scrierea unei cărţi electronice, precum şi vânzarea acesteia să îţi faci întâi blogul cunoscut. Eu nu am respectat această regulă și m-am trezit că am un e-book pe care nu are cine să îl cumpere. Odată ce a venit traficul, au început să curgă și vânzările.

Vânzarea temelor WordPress

teme wordpress

În momentul în care ai o temă frumoasă sau un brand pe care vei putea construii o temă WordPress, ai posibilitea de a o oferi spre vânzare pentru un preţ mic. Există trei mari beneficii ce rezultă din vinderea unei teme WordPress:

–          câştigi bani

–          este o modalitate foarte bună de a creea linkuri spre blogul tău, din moment ce fiecare temă pe care o vei vinde va avea un link spre blogul tău, drept referinţă.

–          este de asemenea o modalitate bună de a-ţi face publicitate şi de a aduna puţin trafic

6. Oferirea serviciilor de consultanţă

servicii consultanta

Din momentul în care vei vedea că obţii rezultate cu blogul tău, poţi să iei în calcul oferirea serviciilor de consultanţă pentru a ajuta oamenii să obţină aceleaşi rezultate obţinute de tine. Trebuie să subliniez din nou faptul că înainte de a trece la acestă etapă ai nevoie de succes şi dovada acestuia în serviciile pe care le vinzi.

Aceasta este o modalitate perfectă de a oferi suport cititorilor tăi şi în acelaşi timp de a câştiga bani.

7. Construieşte-ţi lista cu emailuri

lista de emailuri in aweber

Toţi ştim cât de puternic este şi va continua să fie marketingul emailurilor. Odată ce te-ai conectat şi ai construit o relaţie stabilă cu acea listă, este cea mai bună modalitate de a face bani online…Punct!

Construirea unei liste are nevoie de timp şi răbdare, însă cel mai bun mod de grăbire a procesului este să pui o opţiune de înregistrare în câmpul vizual al cititorilor tăi. Fă ca această opţiune să fie primul lucru care îl văd şi ultimul lucru pe care îl văd.

Acum că vizitatorii văd opţiunea de înregistrare trebuie să oferi ceva atât de bun încât aceştia să se înscrie. Menţine oferta pe blog şi îmbunătăţeşte-o periodic dacă simţi că este nevoie fiindcă aceasta va fi prima ta impresie pentru noii înregistraţi şi tot ea va fi cea care va creea sau distruge abilitatea ta de a vinde acestora pe viitor.

8. Produse fizice

produs fizic (puzzle)

Aceasta este o modalitate simplă de a câştiga sume moderate de bani din blog, nu te vei îmbogăţii, dar orice bani sunt bine veniţi. O opţiune ce poate să funcţioneze este vânzarea de tricouri cu logo-ul blogului tău.

9. Donaţii

buton de donare paypal

Da, cerea de donaţii funcţionează, deşi repet: nu vei câştiga sume foarte mari de bani. Cititorii tăi vor fi mult mai motivaţi să doneze dacă conţinutul pe care tu îl oferi este util şi pe placul lor.

Un buton de donație prin PayPal este suficient (vine gata făcut, tu nu trebuie decât să îl pui pe site). Un exemplu Găsești pe site-ul celor care fac celebrele animații cu RoBotzi ( www.CreativeMonkeyz.com ), unde apare un buton de donatie extremd e nostim, pe care scrie Aruncă-ne o banană.

10. Linkuri plătite

link platit pe un blog

Ai un sidebar la blog? Ai trafic? Bun! Atunci ai tot ce îți trebuie pentru a pune linkuri către alte site-uri. Am făcut niște bani frumoși din asta. Nu a trebuit decât să pui un link către un alt site (exact ca la link exchange) și ești plătit pentru asta.

În România nu se prea pretează, însă în străinătate sunt mult mai multe firme dispuse să plătească pentru asta.

Cu cât ai un blog mai ”curat” din punct de vedere al reclamelor, cu atât vei atrage mai mule astfel de companii.

În concluzie, după cum am spus şi mai devreme, există foarte multe modalităţi de a câştiga bani, încearcă doar să nu te concentrezi pe o singură modalitate. Scopul este să ajungi în punctul în care singurele lucruri pe care le vinzi sau promovezi pe blog, sunt ale tale deoarece numai așa vei ve păstra 100% din profit.

Despre Ovidiu

8 comentarii

 1. Salut Anita,

  Vanzarea temelor WordPress presupune sa codezi in PHP aceste teme, pe care mai apoi sa le vinzi contra cost.

  Desigur, ai de facut marketing ca la orice alt produs din care doresti sa faci bani.

 2. N-m prea inteles cum e cu Vânzarea temelor WordPress. Poti sa-mi dai un exemplu?

 3. Eu folosesc de cateva zile cpcGalaxy.com si am ramas impresionat de rezultate. Primesc intre 0.5 si 1.5 usd pe fiecare click inregistrat, reclamele sunt destul de atractive, si fac aproximativ 20 usd zilnic cu un site micut, cu reviews din domeniul auto. Recomand!

 4. dragos ma poti ajuta si pe mine cu niste detalii te rog adaugami mailul ungureanu.catalin93

 5. cum pot sa imi fac site?? ca nu prea inteleg 😀 si cum pot face bani din el (sunt cam depasita de tehnologie) :))

 6. Bravo, cateva idei foarte bune. In afara de adsense nu prea stiam nici eu ce si cum. Tocmai am inchiriat o sala mare, unde eu cu prietenii (programatori si designeri) vom da drumul unei flote mari de site-uri. Toate ideile imi apartin despre ce va fi pe acele pagini. Dupa ce ma voi imbogatii o sa te caut (pe adminul acestui site) si o sa te cinstesc cu o naveta de bere :))) ! Vorbesc serios

 7. Alex, l-ai depasit pe jiji becali ? =))