De ce am renunțat la Aweber

am renuntatȘtii acele momente când dai de greu dar, la sfârșit, îți dai seama că ai ieșit mult mai bine decât dacă nu s-ar fi întâmplat nimic? Atacurile hackerilor asupra site-urilor Aweber.com și MailChimp și GetResponse de acum o lună m-au făcut să devin destul de creativ cu înjurăturile însă, după cum vei vedea, m-au făcut să economisesc peste $100 pe lună din cheltuielile curente.

Ce s-a întâmplat?

Cele mai mari servicii de e-mail marketing din lume au fost ținta, acum câteva săptămâni a unor atacuri de tip DDoS (Denial of service) fără precedent. Mai exact, niște hackeri au lansat în continuu un număr foarte mare de request-uri asupra site-urilor, atât de multe încât acestea au picat complet.

Ce a însemnat asta? Abonările la newsletter-e n-au mai mers. Mail-urile de follow-up (cele care se trimit automat abonaților) au fost oprite temporar. Conturile au fost blocate astfel că nu mă puteam loga să fac absolut nimic.

Iar vestea și mai proastă a fost că acest lucru s-a întâmplat absolut tuturor celor care aveau cont pe aceste site-uri.

E frustrant atunci când rata de abonare îți scade la zero. În plus, o mare parte din comenzi se procesează tot prin Aweber, așa că am ajuns să pierd bani în acele 8 sau 10 zile de coșmar, când serviciul a mers doar 40-50% din timp.

În apărarea lor, acele atacuri au fost extrem de puternice și, deși există metode de protecție, faptul că a durat atât să rezolve problema nu înseamnă neapărat că au fost prost pregătiți.

Indiferent, acest incident m-a făcut să stau cu butonul de refresh pe site-ul lor și să încerc să caut soluții pentru problema mea. În fond, serviciile lor devin destul de scumpe atunci când ajungi să ai peste 10 000 de abonați.

Deși am prieteni care mi-au spus de multă vreme să aleg o soluție self-hosted pentru a-mi trimite newsletter-ele, nu am fost destul de motivat să fac asta. Ei, când am văzut că pierd bani, n-am avut de ales decât să caut soluții la problema mea.

Alternativa

Nu mă înțelege greșit, serviciile de e-mail marketing gen Aweber sunt foarte bune pentru începători. Practic, îți rezolvă o grămadă de bătăi de cap. Interfețele sunt intuitive și ușor de folosit iar partea de trimitere a mailurilor (whitelisting, servere SMTP etc.) sunt complet ascunse – nu trebuie să îți faci griji de ele.

Puțină lume știe că, cu puțin mai multă bătaie de cap, poți avea un sistem instalat pe serverul propriu, aproape la fel de bun cu cele pe care trebuie să dăm niște sume deloc mici lunar.

Open rate-ul

Multă lume, când aude de soluții self-hosted de e-mail marketing, vine imediat cu un contraargument: acela că, dacă trimiți mailuri de pe serverul propriu, acestea vor ajunge în Spam. În plus, prin server propriu nu poți trimite mai mult de 150-200 de mailuri pe ora.

Perfect adevărat. Și eu eram una din acele persoane, iar acest argument a fost cel care m-a făcut multă vreme să fiu reticent la soluție.

Pentru că…

Chiar dacă instalezi un script propriu pentru trimiterea mailurilor, acestea NU vor fi trimise prin serverul propriu de SMTP. Există servicii specializate și foarte ieftine care fac asta.

Eu folosesc acum Amazon SES (simple e-mailing service), dar există și altele, precum SMTP.com sau Mandrill, un serviciu oferit de MailChimp.

Pe lângă acest serviciu, trebuie să cumperi și acel script de trimitere a mailurilor. Script e impropriu spus, pentru că este vorba de interfețe la același nivel cu Aweber sau GetResponse, cu exact același funcționalități. Cele mai folosite sunt Interspire și ArpReach.

Încă o dată: alternativa super-ieftină și la fel de bună cu Aweber este să cumperi un script gen Interspire sau ArpReach iar apoi să le conectezi cu servicii de trimitere a mailurilor în asă cum ar fi Amazon SES.

Cât costă?

Interfața/scriptul costă în jur de 500 de dolari în timp ce trimiterea mailurilor prin Amazon costă 1 dolar pentru 10000 de mailuri trimise.

Cât economisesc?

Dacă ai între 5000 și 10000 de abonați (chiar dacă nu ai acu, îi vei avea într-o zi), vei plăti pentru Aweber 75 de dolari pe lună.

Dacă estimăm că, acelor 5000 de abonați le trimiți, să zicem, în medie, 70000 de mailuri pe lună (broadcast-uri plus follow-upuri), vedem că prin Amazon ne-ar costa doar 7 dolari pe lună. Dac mai adăugăm și TVA-ul, tot nu trecem de 10 dolari.

Mai trebuie să ținem cont că Interspire și ArpReach, care costă, în medie, undeva la 3-400 de dolari sunt costuri FIXE, nu lunar. Și uite-așa, pe termen mediu (6 luni, ajungem să ne scoatem banii). Dacă ai mai mulți abonați, vei ajunge să amortizezi investiția chiar mai repede.

Sunt sume importante pentru niște small business-uri, în care, mulți dintre patroni lucrează de acasă, reducerea costurilor fiind un lucru extrem extrem de important.

Dezavantaje

Am văzut avantajele, dar care sunt dezavantajele? În primul rând, trebuie să faci rost de o persoană tehnică. Trebuie să îți muți toate listele din Aweber în noul sistem. Trebuie să îți ”legi” domeniile de Amazon prin niște intrări DNS și DKIM (sunt destul de simple iar cei de la hosting te vor ajuta cu siguranță). Trebuie să testezi serverele de SMTP să meargă.

Apoi trebuie să instalezi form-ele pe site. Acest ultim pas este exact la fel cu cel de la Aweber, nu e mai complicat.

Rezultatul

Ieri mi-am anulat contul de Aweber și, din calculele mele, am redus costurile lunare de e-mail marketing (nu cele fixe) de la 150 de dolari pe lună la sub 15, cu TVA inclus. Adică de 10 ori.

E pentru tine?

Depinde. Dacă ești un începător complet, Aweber îți va da mai puține bătăi de cap. Și, decât să te frustrezi și să nu mai fii productiv vizavi de marketing, mai bine plătești în plus pentru un serviciu care, în ciuda acelor atacuri, rămâne de calitate.

Dar dacă ai deja o experiență în marketing, o listă de abonați de minim 2-3000 de oameni, atunci îți recomand să analizezi această alternativă. Open rate-urile sunt similare, deci calitatea se menține. Și, cum diferența de preț este mare, această migrare spre un serviciu self-hosted de e-mail marketing îți va economisi bani prețioși pe termen mediu și lung.

Voi continua să promovez Aweberul în sidebar-ul acestui blog pentru calitatea și ușurința de folosire, însă decizia finală îți aparține în întregime.

Despre Ovidiu

4 comentarii

  1. Bravo,bravo,ca incepator folosesc un autoresponder gratuit.Mult succes

    • Mersi, Gabi, Mailchimp are maxim 2000 de abonați free dar are limitări. Principala e că nu te lasă să promovezi produse prin afiliere.

  2. Eu inca nu folosesc nici un sistem de e-marketing fiindca unul pe care-l studiasem costa fffffffffffff….mult, asa ca am renuntat, tot asa, cam 150 de euro, si mi s-a parut mult. Nu stiam ca exista si variante mai ieftine. O sa incerc si acest sistem prezentat mai sus. Stiu ca publicitatea prin e-marketing functioneaza destul de bine, chiar foarte bine fata de alte metode de promovare.