Cum mi-am triplat rata de înscriere la newsletter

scrisoare

[N]u de multe ori fac publice acele tehnici de marketing pe Internet care aduc un beneficiu real încă din momentul în care le pui în practică. Tacticile gen SEO durează mai mult timp, însă sunt altele care îți cresc simțitor statisticile legate de blogurile tale.

Iar statistica pe care vreau să o cresc în această seară este rata de înscriere la newsletter.

După cum știi, persoanele abonate la newsletter au un mare avantaj față de cele care doar intră și ies: prin e-mailul lor, au deschis un canal de comunicare cu tine.

Un abonat la newsletter face cât 10 vizitatori pe site. Șansele să ajungă să te vadă ca pe un expert în nișa ta sunt mult mai mari. Șansele să se întoarcă pe site sunt imense. Șansele să cumpere la un moment dat cresc și ele, exponențial.

Deci cum poți mări rata de opt-in (pentru că acesta este termenul de specialitate)?

Răspunsul este simplu: pune un pop-up peste întreg site-ul.

Un pop-up care să tripleze efectiv rata de înscriere la newsletter, zi de zi. Eu am ajus acum câțiva ani de la 5 la 15 abonați pe zi încă de a doua zi. Alți bloggeri au raportat rezultate similare.

Însă nu merge orice fel de pop-up. Ferestrele care se deschid în fața paginii dorite de vizitator sunt, de multe ori, enervante. Iar asta poate fi contraproductiv uneori.

Vestea bună este că poți face anumite lucruri pentru a minimiza numărul de vizitatori care își fac o părere proastă despre site ca urmare a pop-up-ului. Vestea proastă este că nu vei putea niciodată să mulțumești pe toată lumea.

Înainte să ajungem acolo, însă, să vorbim puțin despre ce timp de pop-up merge el mai bine.

Ferestrele clasice de pop-up, cele care se deschid într-o fereastră nouă, de dimensiuni mai reduse, nu prea mai merg. Toate browserele au implementat mecanisme de blocare a acestora.

Popup-urile care sunt folosite acum de marketerii pe Internet sunt cele care se deschid ÎN ACEEAȘI PAGINĂ.

Practic, acelea nu sunt niște pop-up-uri clasice. Sunt niște elemente în pagină care acoperă conținutul. Dacă închizi pagina principală, închizi automat și popup-ul.

Acest tip de pop-up este efectiv imposibil de blocat de către browser. Acum că ne putem baza pe el, să vedem cum ar trebui să-l facem să apară pentru a supăra cât mai puțină lume.

Aici ai mai multe variante. Poți programa popup-ul să apară doar după o anumită perioadă de timp, spre exemplu, 20 de secunde.

Dacă vizitatorul stă cele 20 de secunde, poți fi sigur că e interesat de conținut. În acel moment îi poți oferi cadoul gratuit în schimbul e-mailului iar el va accepta aproape cu siguranță.

Un alt lucru pe care îl poți face este să nu afișezi pop-up-ul pe fiecare pagină a blogului tău WordPress. Tu sau persoana care se ocupă de programare poate pune cod PHP care să deschidă oferta doar la prima pagină vizitată, apoi la a 3-a, la a 5-a și așa mai departe. Totul se face cu cookie-uri.

Poți merge și mai departe cu asta. E adevărat că necesită cunoștințe tehnice însă la nivel de începător. Odată ce ai niște abonați, dacă îi trimiți înapoi pe blog când scrii un articol nou, nu ar avea sens să le mai arăți pop-upul, nu?

Au deja ebook-ul gratuit și sunt deja abonați. Ceea ce fac eu (iar asta e una din micile mele strategii secrete pentru a-mi creea o percepție cât mai bună pe nișele în care activez) este ca în link-urile care pornesc DIN e-mailuri să adaug un parametru.

Acest parametru se adaugă la link în așa-numitul query string. Eu îl numesc isSubscriber=true dar poate să fie orice alt nume de variabilă.
În momentul în care abonatul dă click pe link, codul care afișează popup-ul sesizează parametrul și știe că nu mai trebuie să se afișeze.

Interesant, nu? 🙂

Dar stai! Poți merge și mai departe…

În loc să nu afișezi nimic abonaților, poți să afișezi un al doilea pop-up, care să le apară DOAR lor. Poate e o ofertă mai generoasă pentru abonații vechi, poate e o reclamă la altceva.

Trebuie să gândești totul din punctul de vedere al vizitatorului. Ce face, ce vede și unde dă click. Apoi îl direcționezi frumos acolo unde vrei tu. Îți afișezi paginile și ofertele care tu crezi că l-ar interesa cel mai mult. Iar el (sau ea), poate să aleagă oferta sau poate să o paseze.

Cert este că, indiferent de alegere, el RĂMÂNE abonatul tău. Iar canalul de comunicare rămâne deschis.

Asta poate face pentru tine un pop-up și ți-l recomand cu căldură.

Despre Ovidiu

8 comentarii

 1. Ar trebui să ne spui și că popup-ul ala despre care vorbești tu e cu plată.

 2. Salut Mihai,

  Bună observație, plugin-ul Popup DOmination costă 77 de dolari. Însă nu vreau să menționez doar asta, ci faptul că am inclus în pachetul “Blogging de gherilă” codul sursă GRATIS de la popup-ul pe care îl folosesc eu personal.

  E nevoie de PHP și Photoshop pentru generare și configurare însă am inclus instrucțiuni + fișierul PSD cu imaginea de bază.

 3. Asta pentru că încă abia ieri am pus popup-ul pe acest site. Fiind la început, nu are sens să îl am dacă nu am prea multe vizite. Parametrul o să-l includ în momentul în care:

  a. Am mai mulți abonați și
  b. Am o ofertă pentru ei care să difere de cea care o am pentru restul lumii.

 4. Teoria o fi buna, da’ in practica chiar nu incluzi acel parametru cand vii de pe newsletter :p

 5. Pe blogger nu se poate face un pop-up? Eu mi-am crescut un blog pe blogger.

  In cartea ta imi spune cum fac un pop-up domination gratuit pe wp?

 6. Sigur ca se poate… e gratis si foarte usor, uite aici http://www.tutorialeweb.tk/cum-se-deschide-o-fereastra-pop-up-in-wordpress.html era deajuns o cautare pe google.

 7. In afara de aceste popup-uri zic eu se mai poate folosi la fel de bine si intreruperea articolelor cu ceva widget si deblocarea lui doar prin abonare

  • Dap, sună bine deși nu am folosit vreodată. Aș face asta doar la unele articole, nu la toate, pentru a ține cont de user experience. De asemenea, e posibil să aibă efecte seo negative (în sensul în care Google s-ar putea să nu facă crawl la textul ascuns inițial iar asta să afecteze autoritatea paginii și traficul organic trimis spre ea).