Ce ar trebui să scrii în primul e-mail de la newsletter

plic pentru posta

[D]acă nu cumva ai trăit pe Marte, cu siguranţă că ştii cât este de important să ai un aşa-numit newsletter follow-up, adică o secvenţă de e-mail-uri prin care să menții comunicarea cu cititorul blogului tău.

Aceste e-mailuri se trimit automat fiecărui abonat pe măsură ce se înscrie la newsletter.

Primul e-mail se mai numește și e-mailul de bun venit și, după cum te-ai prins, este extrem de important.

Prima impresie contează. La fel și primul mail.

Vrei să îi arăți proaspătului tău abonat că s-a abonat la o sursă excelentă de informație atunci când și-a lăsat mailul pe site-ul tău.

Însă trebuie să fii atent la un lucru. în general, nu recomand ca primul e-mail să conțină informație în el. Absolut deloc.

Motivul este următorul. De obicei, captarea adresei de e-mail se face în schimbul unui cadou (PDF gratuit, video etc.). Am vorbit despre asta.

Din moment e cititorul tocmai a intrat în posesia PDF-ului, nu are sens să îi trimiți imediat încă un e-mail cu informație. Lasă-l să digere informația din cadou. Lasă-l să mediteze la ea. Poate chiar să o pună în aplicare.

E-mailul de bun venit este suficient să conțină informații gen:

  • un călduros bun venit (în care să te reintroduci – să îi spui cine ești)
  • un link către cadoul promis
  • promisiunea că acel PDF este doar începutul și că te vei folosi de adresa lui de mail ca să-i comunici doar lucruri relevante și de calitate

Există și o excepție la acest articol, desigur. Dacă în loc de PDF gratuit, i-ai promis cititorului un minicurs prin e-mail (o alternativă viabilă), atunci e bine să te ții de promisiune și să trimiți primul e-mail cu informație de calitate. Altfel, cititorul s-ar putea simți înșelat și s-ar putea să se dezaboneze de la tine.

Pune sfaturile mele în practică pentru a te asigura că asta nu se întâmplă.

Despre Ovidiu