Care program de e-mail marketing e mai bun?

newsletter logos

[I]nainte de a vedea ce și cum despre newslettere, vreau întâi să mă asigur că înțelegi cât este de important să captezi adresa de e-mail a cititorului tău. Și o să fac asta (din nou) cu câteva statistici de-ale mele.

Pe unul dintre cele mai mari site-uri de-ale mele, peste 70% din cumpărători comandă produse ca urmare a primirii unui e-mail de la mine. Pe un alt site de succes, procentul este la 50%.

Presupunând că, dacă aș scoate newsletter-ul, o bună parte din ei ar cumpăra oricum, restul s-ar pierde în ceață. N-aș mai auzi niciodată de ei.

Dar stai, avantajele unui newsletter sunt mult mai multe. Pe lângă faptul că îți aduce un venit net de necontestat în plus la sfârșit de lună, stabilește un canal de comunicare direct cu potențialii tăi clienți.

Relationship marketing

Ca marketer/salesperson ai nevoie de comunicare. Dacă nu poți comunica cu clientul, nu va cumpăra niciodată de la tine decât dacă dă din greșeală de oferta ta la momentul potrivit.

Ceea ce se întâmplă acum pe Internet se numește relationship marketing. Marketing de relație.

E-mailul este metoda cea mai bună prin care menții relația cu clientul. Prin telefon ar fi prea enervat și obositor să îl tot suni. Dacă lași doar blogul să meargă de la sine și să îl găsească el e prea puțin pentru că sunt miliarde de site-uri pe lumea asta.

Când trimiți un e-mail ajunge direct în Inbox-ul pe care și-l deschide în fiecare zi. Ești acolo. Se obișnuiește cu tine și ajunge să te respecte și să-ți asculte sfaturile. E cucerit.

Trafic pe blogul tău

Un alt beneficiu imens al e-mail marketing-ului este faptul că, prin el, poți aduce pocnind din degete. Scrii un articol pe blog, apoi trimiți un e-mail scurt prin care îi inviți să intre pe blog, să-l citească, să dea like și să pună comentarii.

Iar Google vede asta. Când vede că ai like-uri și trafic pe blog, te pune cât mai sus în rezultatele de căutare.

Două tipuri de e-mailuri

[S]ă vorbim despre e-mailuri. Dacă ți-ai ales un program de trimis mailuri bun, există două tipuri de mailuri pe care le poți trimite: broadcast și follow-up.

E-mail-ul de tip broadcast este cel clasic. Ai lista de abonați, te hotărăști să le trimiți un mail, intri în sistem, îl scrii, apeși pe un buton și toată lumea îl primește aproape instantaneu.

Dar mai există un tip de mail. Unul care îți va ușura munca enorm și îți recomand să te gândești la el chiar dinainte de a porni blogul efectiv. Se numește e-mailul de follow-up.

Mai exact, este vorba de o secvență de e-mailuri follow-up. Acestea sunt niște e-mailuri pe care le scrii o dată, apoi se trimit succesiv fiecărui abonat.

Nu toți vizitatorii se abonează deodată. Dacă o să ajungi ca mine, o să ai în fiecare zi 50-60 de abonați noi. Ei, aici vine partea interesantă.

Pe măsură ce se abonează, fiecare abonat primește un e-mail de bun venit (despre care am mai vorbit).

Apoi, după un anumit număr de zile (stabilit de tine) de la primul mail, abonatul primește un al doilea e-mail. Apoi un al treilea. Și așa mai departe.

Aceste e-mailuri constituie secvența de follow-up. Le scrii o dată iar abonatul le primește începând din prima zi, apoi câte unul pe zi (sau câte unul la 2 zile etc.).

Frumusețea este că le scrii o singură dată, apoi ele se trimit singure. Nici măcar nu ai de apăsat vreun buton de trimite!!

Ești entuziasmat de marketingul prin e-mail? Sper că da, pentru că email marketingul e atât de puțin folosit de către afaceri că e ridicol.

Care serviciu de e-mail marketing e mai bun?

Acum că te-ai hotărât să cauți un program care să te ajute să stochezi e-mailurile și să le trimiți mesaje, vreau să te ghidez puțin vizavi de care să-l alegi.

Servicii de marketing prin e-mail sunt multe, însă nu toate sunt bune. Când am început primul meu site, am folosit un program ieftin care se numea Email Brain. Am stat atunci ore în șir comparând cele mai bune opțiuni. E-mail marketingul e una dintre acele cheltuieli pe care n-ai de ales decât să o suporți iar eu, la început de drum, voiam să scot cât mai puțini bani din buzunar.

Așa că nu am mers pe cel mai bun program de trimis mailuri, am mers pe acest E-mail Brain. Și abonații au început să se strângă. Întâi cu zecile, apoi cu sutele.

După un an mă apropiam de 5000.

Și atunci am observat un lucru interesant. Dacă aveai peste 5000 de abonați, cel mai popular serviciu de e-mail marketing, Aweber, devenea mai ieftin!

Mai multă lume îl folosea și îmi spusese că e bun. Chiar l-am încercat și am rămas surprins de câte opțiuni folositoare are… dar nu voiam să dau atâția bani pe el! Chiar și 20 de dolari pe lună mi se părea mult.

Am ajuns într-o dilemă. Exact ca feciorul de-mpărat care merge la vânătoare și ajunge la răscruce de drumuri. Ori rămân pe Email Brain și plătesc din ce în ce mai mult, ori trec pe Aweber și plătesc mai puțin.

Probabil te întrebi: ce te-a oprit să treci pe Aweber?

Foarte simplu. Aweber are o politică ciudată. Dacă vrei să imporți o listă de abonați, aceștia trebuie să RECONFIRME adresa de e-mail. Altfel nu te lasă.

În acel moment mi-am mușcat buzele pentru că nu am folosit Aweber din start. Puteam evita această catastrofă.

Mai exact, catastrofa era că din 5000 de abonați, doar 1000 au reconfirmat. Și asta după ce i-am bombardat cu mailuri ca să o facă, cerându-mi mii de scuze.

Muncă irosită, nu?

Sfatul meu: folosește aweber (click aici pentru a te înscrie).

Câteva cuvinte despre Aweber.com

Aweber.com este probabil cel mai bun serviciu de e-mail marketing pentru afacerile mici și mijlocii. Există variante mai scumpe care oferă enorm de multe opțiuni (gen Infusionsoft), însă nu are sens să dai banii pe ele până nu ajungi să ai un venit de ordinul miilor de dolari pe lună.

Spre deosebire de Email Brain și alte servicii ieftine, Aweber îți oferă o interfață extrem de intuitivă și ușor de folosit. Chiar dacă ești începător, nu vei avea dificultăți să îl instalezi pe site sau să trimiți mailuri.

Dar lucrurile nu se opresc aici. Deși este mai ușor de folosit, Aweber are mult mai multe opțiuni comparativ cu serviciile ieftine. În primul rând, poți să vezi statistici detaliate despre e-mailurile trimise.

Poți să vezi câți și de unde vin abonații.
Poți să vezi ce e-mailuri îi fac pe abonați să se dezaboneze.
Poți să îi segmentezi, adică să îi împarți pe grupuri și să trimiți mailuri doar un grup și nu la altul (incredibil de folositor).
Și multe alte lucruri.

Alternative la Aweber?

[O] să zici: bine dar nu există alternative la același nivel cu Aweber?

Da, există una și se numește MailChimp.

MailChimp are însă două probleme extrem de mari.

Prima este că nu te lasă să ai liste care au legătură cu subiectul marketingului pe net. De exemplu, dacă mi-aș pune toți cei care s-au abonat la newsleter-ul BaniDinBloguri.com pe site-ul lor, în 24 de ore mi-ar închide contul. Aiurea.

A doua mare problemă este că nu poți promova produse prin afiliere!

Cu asta chiar că ne taie aripile. Una dintre cele mai bune metode de monetizare este marketingul afiliat, și asta indiferent de nișă (de la croșetat la vânzarea de panouri solare). Dacă ei nu te lasă să trimiți link în care să ai un link de afiliat înseamnă că întreaga ta muncă a fost în zadar.

Pur și simplu nu poți monetiza… decât dacă ai propriile tale produse.

De-asta îi recomand Aweber – nu ai aceste probleme.

În speranța că te-am convins să alegi Aweber.com (click aici pentru a te înscrie), țin să mai specific un fapt: prima lună de abonament la ei te costă doar un dolar. Asta ca să te hotărăști singur dacă merită sau nu să rămâi cu ei.

Indiferent că ai deja o listă de e-mailuri pe care o ții undeva, îți recomand să dai celor de la Aweber.com o șansă:

aweber email marketing

P.S. Sper că nu te-ai gândit vreun moment să îți faci propria bază de date în care să captezi e-mailurile, apoi să faci un script care să le trimită. Are atâtea dezavantaje încât nici nu știu de unde să încep.

Dar dacă vrei să le afli, mă poți întreba aici și o să-ți răspund:

http://www.banidinbloguri.com/blog/index.php/blog-expert/pune-o-intrebare

Despre Ovidiu

6 comentarii

 1. Multumesc pentru informatii. le gasesc foarte utile si interesante.
  Este valabil si pentru platformele gratuite?
  Astept un raspuns.
  Mii de multumiri !

 2. Buna seara.Problema mea este ca eu sunt abonat la aweber dar habar nu am cum functioneaza.

  • Nu ar fi trebuit sa va abonati, va taxeaza degeaba. E 1$ in prima luna dar dupa e minim 30$ pe luna.

   Trebuie sa aveti o nisa, un blog, un trafic decent si abia apoi sa va ganditi la newsletter. Va sugerez sa anulati abonamentul la Aweber.com pana faceti toate astea.

 3. E adevarat ca aweber sunt cei mai buni din lume, dar la inceput daca nu faci minim de bani din blog, nu ii poti plati. Trebuie sa evoluezi repede.

  Dar daca vrei sa faci bani din adsense, poti sa folosesti mailchimp,nu?

  Doar le trimiti cand ai continut nou si atat.:)

 4. Nu ai zis nimic de “predatorjv” :))