Strategii de marketing care te vor inspira

Dacă m-ar întreba cineva:

Ce-ai fi vrut să știi de la bun început în afaceri online?

Cu siguranță că răspunsul meu ar fi:

Să mănânc marketing pe pâine. Dacă ești la început, n-ai idee cât e de important să te promovezi, să testezi diferite strategii și să înveți de la cei mai buni.

Multă lume spune că un produs se vinde singur dar nu zic nimic când îi întrebi:

Bine dar Coca-Cola de ce cheltuie MILIARDE de dolari anual pe publicitate? Ce, n-a auzit toată lumea de ei deja?

Sursa o ai aici, în caz că ești curios să afli mai multe dar explicația o găsești aici.

Coca-Cola știe că dacă ar păstra în buzunar acei bani, lumea ar uita într-o anumită măsură de ei.

Coca-Cola știe că dacă renunță la publicitate, Pepsi n-o să facă același lucru și, evident, ar ajunge să fie peste tot la TV, vânzările ar crește dramatic iar Coca-Cola s-ar scufunda.

Acuma… dacă publicitatea este atât de importantă pentru unul dintre cele mai mare brand-uri globale, de ce n-ar fi și pentru tine, un începător fără prea multă experiență, fără angajați, fără bani de care n-a auzit nimeni?

În cele ce urmează vreau să-ți ofer cele mai tari strategii de marketing pe care fie le-am folosit, fie le-am auzit de la cineva care a făcut-o, fie am citit despre ele pe site-uri cu reputație și am analizat posibilitatea ca acestea să meargă.

Așadar, să-i dăm drumul!

#1. Strategia clasică de newslettere

Marketingul prin e-mail este, de departe, cea mai profitabilă cale de avea o relație cu clienții și potențialii clienți. Merge chiar dacă componenta principală a afacerii tale NU este pe net. Marketingul prin e-mail continuă să aibă ROI-uri (Return On Investment-uri) uluitoare, în ciuda faptului că numărul de newsletter la care cineva se poate abona a crescut, în ciuda faptului că ratele de deschidere (open rate) și cele de click (click-through rate-uri, CTR-uri) au scăzut.

Marketingul prin e-mail merge, nu e nicio îndoială de asta, doar că trebuie automatizate. Orice serviciu de email marketing care se respectă îți oferă posibilitatea de a trimite mailuri automate abonaților tăi.

Ce trebuie să conțină aceste mailuri? Sfaturi utile în primul rând. Nu contează dacă nu ai blog, ci doar un magazin de e-commerce. Vinzi ceasuri? Învață-i despre cum să le poarte, care sunt cele mai scumpe, cele mai bune, chiar și istoria lor. Vinzi jucării? Sfaturi despre care din ele ajută cel mai mult la dezvoltarea copilului sunt sigur că găsești destule.

Trebuie să-ți ții vizitatorii în priză și să nu-ți fie frică să le apari în Inbox o dată pe săptămână sau chiar o dată pe zi.

#2. Strategia ”eco”

Directoare locale, Google pentru afaceri locale, conferințe, seminarii – nu se știe niciodată cum îți poți face reclamă pe gratis. Spre exemplu, știai că Google oferă un voucher de 100 de dolari oricărei persoane care își deschide un cont nou de adwords (pentru a-și face publicitate în rețeaua Google)? E o ofertă ce ține de ani de zile.

Sigur că această strategie nu se pretează oricui. La un moment dat, când vei fi mai experimentat și îți vei permite să investești în alte canale de promovare, s-ar putea să renunți la acestea gratuite dar hai să ajungem acolo întâi.

#3. Strategia ”money first”

Această strategie este folosită îndeobște de afiliații din marketingul informațional precum și de cei care comercializează produse informaționale (ebook-uri, seminarii, coaching etc.).

Deoarece un blog gratuit nu aduce trafic din prima și trebuie lucrat la el în continuu, mulți preferă această strategie nu doar mai rapidă ci și mai profitabilă. Practic, ea presupune să ignori parțial sau complet ideea de blog și să cumperi trafic din toate sursele posibile:

 • Facebook
 • Google AdWords
 • AdBlade
 • BuySellAds
 • Twitter
 • blogurile altora
 • …și alte surse de trafic plătit.

Ei, odată ce se cumpără, rând pe rând, din fiecare sursă puțin trafic de test, acesta se optimizează și, dacă trece testul, se scalează, adică se cumpără mai mult. Dacă iese profit se păstrează campania pe termen lung, altfel ea încetează.

Desigur, o asemenea strategie presupune o investiție inițială de minim câteva mii de dolari, o nișă bună precum și cunoștințe mai avansate de marketing. În plus, trebuie să fii pregătit să încerci alte nișe dacă cea testată inițial nu dă roade.

#4. Strategia afilierilor

Dacă ai unul sau mai multe produse de vânzare, alte entități (afaceri, persoane fizice) te pot ajuta să ai un volum de vânzări mai mare iar riscul tău este zero pentru că le dai comision. În online, acest procedeu poartă denumirea de marketing afiliat și merge extrem de bine.

Partea frumoasă ca afiliat este că nu ai nevoie de o echipă întreagă de oameni în spate, doar de cineva care să se ocupe de partea tehnică și design (bannere, landing page-uri etc.). Poți opta pentru freelanceri pentru a face asta, e perfect legal și nu trebuie să le plătești taxe, se ocupă ei de asta.

#5. Strategia virală

Unii sunt captivați de ideea de marketing viral, de lucrurile care stârnesc furori și care se propagă între vizitatorii de internet de la sine, fără să cumperi neapărat trafic. Este posibil ca produsul sau serviciul tău să devină viral dar nimeni nu îți garantează asta. În plus, trebuie pus într-o lumină extrem de favorabilă, una care să favorizeze sharing-ul pe canalele sociale.

Nu toate produsele se pretează pentru așa ceva iar paginile virale au o durată de viață relativ scurtă, nu vor aduce trafic pe termen lung.

Apropo de asta, ce zici de următoarea idee de afacere: companie de publicitate virală. Sigur că trebuie să înțelegi la perfecție mecanismele virale, să fii în stare să faci campanii video și chiar să cumperi trafic. Poate fi o idee la care nu multă lume s-a gândit până acum, cel puțin nu aici, în România.

#6. Strategia mixtă

Este ceea ce facem noi acum. Avem blog dar testăm și o grămadă de surse de trafic. 80% din bani ne vin din trafic plătit, 20% din trafic organic. În momentul în care treci peste frica de a cumpăra trafic, s-ar putea să ai surpriza să faci dintr-odată bani mulți pe net.

Chiar și așa, e bine să ai un blog. E bine pentru că lumea va citi conținut gratuit de-al tău înainte de a-ți cumpăra produsele, e bine pentru că vei aduce trafic organic, e bine pentru branding și, oricum, tu va trebui să ai articole la newsletter. Dacă tot le scrii, de ce să nu pui acele articole și pe un blog, pentru a aduce și puțin trafic gratuit?

În plus, din strategia ta mixtă nu trebuie să lipsească și social media precum și articole scrie pe alte site-uri pentru a aduce trafic direct. Oricum, acestea două din urmă ajută semnificativ și la SEO.

#7. Strategia guest posting-ului

Gust post-urile sunt exact la fel cu articolele pe car le scrii pe blog, doar că le publici pe blogul altcuiva și te asiguri că ai și un link înapoi înspre tine de pe acea pagină. Este o strategie care dă roate în momentul în care o faci ca la carte. Ajută nu doar la optimizarea SEO dar îți poate aduce și trafic direct semnificativ de pe acele site-uri.

Pentru a aplica această strategie cu succes, trebuie să:

 • ai în prealabil un blog care să arate bine cu vreo 10 articole foarte bune
 • faci o listă cu absolut toate site-urile unde ar merge să scrii articole
 • să le contactezi pe fiecare în parte
 • mailurile pe care le scrii să aibă și o componentă personală (adică să te uiți pe fiecare site înainte să trimiți și să vezi puțin despre ce e vorba)
 • să faci follow-up celor care nu răspund (chiar am fost felicitat de cineva pentru acest gest, spunea că el nu răspunde cuiva care trimite un singur mail pentru guest post, vrea să vadă dacă persoana respectivă vrea cu adevărat colaborarea)
 • și să scrii în paralel guest posturi și articole la tine pe blog după o strategie clară, cu scopul de a ajunge pe primele poziții în Google cu cuvintele cheie specifice nișei tale. Sunt foarte multe de zis dar am făcut deja asta în cursul meu aflat deja la ediția a doua, Blogging de gherilă.

#8. Strategia brandului personal

Lumea cumpără de la persoane pe care le cunosc, le respectă și le plac. În momentul în care amesteci produsele pe care le vinzi cu propria imagine, poți avea un avantaj neloial în fața concurenței (și, desigur, unele mici dezavantaje).

Avantajul evident este că lumea va avea încredere mai multă să ia de la tine, asta dacă ai grijă să fii profesionist și să-ți menții reputația.

Dezavantajul cel mai mare este că nu poți face un brad de produs în adevăratul sens al cuvântului pentru că TU ești brand-ul. Iar dacă vei vrea vreodată să vinzi afacerea, s-ar putea să nu o poți face decât dacă vei fi de acord să rămâi în firma că angajat pentru ca imaginea acelui produs (și, deci, vânzările) să nu aibă de suferit.

#9. Strategia ”gălăgioasă”

Nu mai e niciun secret că unele brand-uri dar și unii bloggeri și jurnaliști ies în evidență prin controverse. Unii înjură, alții fac mișto, alții sunt extremiști în ideile lor, alții atacă tot timpul – toate astea merg, depinde doar dacă ești genul de om care să accepte să facă așa ceva. Eu personal nu recomand dar e de datoria mea să te informez că asemenea strategii merg foarte bine, fie și pentru a te ajuta să le recunoști și să te ferești de ele de-acum încolo.

#10. Strategia ”ofertă de nerefuzat”

De obicei, când cineva vine la mine cu o propunere de colaborare, acea persoană nu are prea multe de oferit. De fapt, e limpede din capul locului că eu o ajut pe ea mult mai mult decât ea pe mine.

Dacă, însă, faci invers, analizezi bine situația și te focusezi să le faci tuturor potențialilor parteneri oferte de nerefuzat, o să te trezești cu o grămadă de uși deschise care te vor propulsa spre o afacere profitabilă.

Dar ca să devii bun la asta, trebuie să te gândești din punctul celuilalt de vedere și să te întrebi: ce aș putea eu să-i ofer astfel încât acea persoană să devină extrem de interesată și să mă asculte? Dacă nu ai nimic de oferit, analizează lucrurile de care ar avea nevoie și găsește o modalitate să le procuri.

La final…

Înainte de a încheia acest articol, trebuie să menționez că strategiile de marketing pe care le adopți nu trebuie confundate cu obiectivele de marketing. Faptul că vrei să faci X euro pe lună sau că vrei să ai 1000 de vizitatori pe zi sunt obiective spre care tinzi. Strategia este o sumă de activități pe care tu le faci pentru a-ți atinge obiectivele.

Despre Ovidiu