Doar pentru că ai o idee, nu înseamnă că e și bună [VIDEO]

Oamenii petrec prea puțin timp găsind ideea potrivită. Să o găsești e foarte greu pentru că trebuie să lucrezi la ea, s-ar putea să o dai în bară, s-ar putea să o modifici, s-ar putea să renunți la ea și să încerci altă idee.

[…] Mulți oameni se îndrăgostesc de prima lor idee, și tot continuă cu ea… și nu se opresc să zică: ”OK, ce alte idei mai sunt? Există idei mai bune? Sunt ale moduri în car mă pot gândi la această idee?

Asta spune Steve Ballmer, fostul CEO al Microsoft într-un discurs care mie mi-a schimbat perspectiva și pe care îl poți vedea la sfârșitul acestui articol.

Dar, înainte de asta, dă-mi voie să te cert puțin…

Cât timp petreci analizând o idee de afacere sau de nișă? Mă refer la cercetarea cu atenție a pieței, la analiza competitorilor deja existenți și la doza de imparțialitate pe care trebuie să o ai vizavi de fiecare oportunitate?

Multă lume ajunge să se îndrăgostească de o idee și să nu-i mai dea drumul…

Îi atrage… poate sunt pasionați de ea… și asta e fantastic. Dar dacă puțină altă lume e interesată de ea?

Ridicarea unei idei sau nișe de la rangul de hobby sau pasiune la rangul de afacere e o decizie care trebuie luată cu mare grijă… poate chiar să întrebi pe cineva care nu e interesat de subiect ce părere ar avea (preferabil cu research-ul făcut de tine pregătit).

Să te mai întreb ceva? Ai avut vreodată curajul să omori un proiect de care erai pasionat? Sau să îl lași să meargă fără să intervii aproape deloc.

pistol

Timpul e important… și la fel și concentrarea. Dacă pierzi prea mult timp cu o idee, vor trece pe lângă tine zeci și zeci de alte idei mult mai profitabile… pentru cine are ochi să le vadă.

O ultimă întrebare: cum știi că ideea ta e profitabilă? Ai făcut o analiză riguroasă sau te iei strict după instinctul tău de antreprenor cu experiență zero? Ai adus-o la un numitor comun cu celelalte idei pentru a o compara cu ele sau pur și simplu simți că ar merge?

Pe cât e de bine să fii interesat și pasionat de lucrul pe care vrei să-l începi, pe-atât de important este să judeci cu sânge rece cât și în ce măsură va merge.

Iar acum te las cu discursul extraordinar al lui Steve Ballmer, fostul CEO al Microsoft.

Despre Ovidiu