Ce înseamnă “investiție aproape zero”?

Tocmai am primit un mail de la un cititor care… m-a făcut să zâmbesc. Mailul sună cam așa:

“Salut , și îți mulțumesc pentru amabilitatea ta, dar realitatea este că tu gândești doar pentru tine și nu pentru ceilalți. Când spui aproape 0 investiție pentru mine înseamnă cel mult 9 și nu 97.”

(Referirea se face la cursul “Blogging de gherilă” ce s-a vândut deja în aproape 500 de exemplare.)

Acum, vreau să încep prin a empatiza cu domnul respectiv vizavi de lipsa de bani din România. Suntem cea mai săracă țară din UE, avem cele mai mici salarii, cel mai mic nivel de trai și probleme la o grămadă de capitole.

Dar nu te poți aștepta să plătești 9 lei pentru un curs ce conține peste 5 ani de experiență, în care eu personal am avut cheltuieli de zeci de mii de euro.

9 lei e mai puțin decât o cafea la Starbucks. Și dac-ar fi să comparăm cu celelalte cursuri existente pe piața internațională, prețurile pentru cursurile bune de marketing trec de câteva sute de dolari.

Motivul pentru care am scris acest articol este, însă, altul. Dacă vrei să faci bani, trebuie să investești bani. Bani mai mulți decât un covrig.

Iar dacă nu ai acei bani sau nu îți prea vine să-i dai, înseamnă că ori ești dispus să cauți toată informația gratis și să-ți faci singur greșelile, ori banii nu sunt importanți pentru tine.

Hai să-ți spun puțin povestea mea financiară. Am început ca programator. Știam că nu vreau să rămân sărac încă dinainte să dau de cărțuliile atrăgătoare ale lui Kiyosaki cu albastru și auriu. Și, când am dat, am fost prins pe viață.

Am început să caut modalități de a face primii mei bani în afara programării. Mi-am dat curând seama că nu e așa ușor precum scrie în carte. Omu’ a avut oameni care să-l ajute, eu nu aveam pe nimeni.

Am dat cu bota-n baltă, așa cum spunem aici în Cluj. Am cumpărat chiar înainte de criză niște fonduri de investiții care erau cele mai tari la vremea aceea. Evident, criza a venit iar eu mi-am asumat o pierdere de peste 50% (și asta pentru că am așteptat câțiva ani înainte să le scot; dacă scoteam imediat după criză, pierderea era de undeva la 80-90%).

Am încercat să intru în niște afaceri. În două, mai exact. Banii investiți, undeva la 10.000 de euro. Am recuperat cam 500 din ei.

Crezi că am renunțat? Nici pe departe. Știi cum unii autori de educație financiară se laudă că au pierdut toți banii înainte de a-i face la loc? Ei, cam așa eram și eu, doar că eu pierdusem vreo 10.000 de euro. Dar era tot ce-aveam…

Evident, job-ul de programator + proiectele extra au amortizat pierderea. Dar, în interiorul meu s-a întâmplat ceva. Mi-am dat seama că nu mai pot da înapoi. Duritatea nou-descoperitei lumi a banilor m-a atras.

Am considerat pierderile ca fiind investiții în mine. Tot încercând chestii, aveam să dau și de cele care merg. Știam că există pe cât de bine știam că există oameni cu bani. Iar acei oameni trebuie să-i facă de undeva.

Prima dată când am auzit de marketing pe internet, mi s-a părut o prostie. Eram deja țepuit și n-am mai vrut să investesc bani. Și, tot discutând cu lumea, mi-am dat seama că blogging-ul e cea mai ieftină alternativă. Mi s-a și potrivit pentru că oricum eram toată ziua cu nasu-n calculator.

Am avut de făcut investiții în el? Da, și n-au fost la fel de mari precum zecile de mii de euro pe care le arunci să-ți deschizi un bar în centru. Și nici la fel de mici precum cei 9 lei pe care domnul care mi-a trimis mail și-ar dori sa fie.

Totuși, să nu uităm un lucru: în primii 3-4 ani de blogging, am făcut toate greșelile posibile. De la a avea o temă proastă la a mă asocia cu cineva care nu mergea în aceeași direcție cu mine la a-mi bloca banii în stocurile de cărți, la a lansa prea puține produse etc. etc. etc.

Am făcut aceste greșeli pentru că nu aveam modele de succes după care să mă iau. N-am avut încredere să cumpăr produse pentru că nu știam dacă mă vor ajuta chiar așa de mult.

Chiar aseară am împrumutat un prieten cu 30 de dolari pe PayPal ca el să-și cumpere un produs care te învăța cum să faci campanii pe Facebook. A fost o țeapă; informația era cu mult sub așteptări.

Iar produsul acela era mai scump decât blogging de gherilă!

Acuma, dacă ar fi să cuantificăm toate informațiile cursului meu cu acel PDF pentru care amicul meu și-a cerut banii înapoi, la ce concluzie crezi că ajungem?

Că 5 ani de eșecuri și lecții învățate de pe sute de site-uri și de la zeci de marketeri valorează mii de euro iar tu le primești pentru sub 100 de lei. Iar tu le vrei la 9 lei?

Dragă cititorule care crezi că cu 9 lei îți rezolvi viitorul financiar, hai să fim realiști. Sunt oameni care stau bine-mersi în postura de angajat și o duc bine. Unii din ei, cei care lucrează în afară, chiar foarte bine. Dar există și oameni care vor mai mult decât bani: libertate, posibilitatea de a lucra în pijama în fiecare zi și șansa de a face mult, mult mai mult.

Afacerile online nu sunt pentru oricine. Sunt grele. Trebuie să fii pasionat și să-ți placă și să ai răbdare dacă vrei să fie mai ușoară. Și banii o să vină. N-o să fii milionar făcând bani din site-uri românești dar am lucrat cu oameni care făceau zeci și sute de mii de euro lunar. Profit. Din marketing. Am cunoscut în ultimii ani zeci de persoane (un număr aproximativ, n-am stat să le număr) cu venituri de mii de dolari pe lună iar acele persoane cunoșteau altele care făceau milioane.

Dacă nu te atrage asta, te rog, nu-ți mai face sânge rău citind PDF-uri gratuite despre afaceri. Uită tot și caută-ți sau întoarce-te la locul de muncă. Mai bine te pregătești pentru o mărire de salariu decât să primești toată experiența mea pentru 9 lei.

Sunt sătul de bloggeri care scriu despre ce-au mâncat de dimineață. Sau despre recordul mondial la umflat baloane în timp ce salvezi balenele pe cale de dispariție pe care nici măcar nu le-au văzut cu ochii lor.

Acesta este un site despre F***ING MONEY și vreau o departajarea clară față de bloggingul generalist, motiv pentru care mă gândesc serios să măresc prețul la Blogging de gherilă cu 50%, de la 97 la 149 de lei.

Nu vreau ca acesta să ajungă pe mâinile celor care se așteaptă la rezultate imediate, informația e, oricum, mult prea valoroasă față de ce citesc pe alte site-uri. În plus prețul de 97 e așa de 4 ani, de la lansare.

Nu o să insist aici în ce măsură se pot face bani sau câți bani poți face sau câți nu poți face. Depinde de cât lucrezi. Am lucrat pentru companii care vindeau 100 de ebook-uri pe zi iar, când aveau promoții, vindeau 1000.

Și o să ajung și eu acolo, chiar dacă acum nu sunt la acele cifre. Dar o să ajung pentru că muncesc în continuu, 10 ore+ pe zi precum și în weekend. De fapt, azi e duminică, e ora 5 după-masa și scriu în continuu la acest articol de juma de oră. Am lucrat vreo 3 ore astăzi.

Poți fără cursul meu? Desigur. Trebuie doar să citești foarte mult informație, forumuri bloguri, eBook-uri etc. și să intri în comunitate pentru a-ți face relații și a afla care 90% din informația publică e bună și care nu. Plus, vei afla informație pe care n-o să ți-o spună nimeni.

Vrei un exemplu de informație de calitate chiar acum? Uite, o să-ți spun ceva ce n-o să găsești pe niciun alt site românesc sau străin. O să găsești generalități legate de asta dar n-o să te convingă că chiar merită implementat.

Dacă lansezi un produs pe ClikBank, adaugă și un produs de tip rebill pe lângă cursul principal și upsell-uri. E extrem de simplu de implementat și-ți va mări garantat profiturile. Testat de mine. Un produs de rebill va bill-ui automat clienții după X zile, de câte ori vrei tu. Dacă le dai câte un PDF pentru fiecare plată care se face, vei observa că mulți dintre ei vor păstra abonamentul. Iar ăsta nu e altceva decât venit pasiv pentru tine.

Nu e blogging dar dacă ai planuri mari în online, trebuie să gândești mai departe de el. Dar nu aveai cum să afli acest gen de informație dacă persoanele cu care tu îți petreci timpul nu sunt oameni de afaceri ci angajați care stau la bere-n fiecare seară și care n-o să ajungă niciodată bogați.

Așa că, dragă cititorule, dacă crezi că cu 9 lei și un doamne-ajută vei ajunge mai tare ca Zuckerberg în online, te rog respectuos să te dezabonezi de la newsletter. Fiecare mail trimis automat de la mine are link de dezabonare. Folosește-l!

Iar dacă vrei să faci bani dar, ca și mine, n-ai investi în cursurile mele, pune întrebări pe site. Deocamdată, comentariile pe blog sunt destul de puține raportat la traficul măricel pe care îl are, și cred că e din cauza lenii și a lipsei de commitment.

…iar întrebările primite sunt tot timpul aceleași și la nivel de amatori.

Nu mă întreba pe mail, întreabă-mă aici pentru că, făcând blogul interactiv, mă ajuți și pe mine să cresc d.p.d.v. SEO. Ai peste 200 de articole gratuite cu care să începi. Citește-le pe toate și caută-ți nișa. Pașii, în mare, sunt aceștia: http://www.banidinbloguri.com/blog/index.php/blogging/ghidul-incepatorului-in-blogging (Ignoră lista de produse de la sfârșit. Și mai bine, gândește-te când o să ai TU 9 produse făcute de tine de la zero pe propriul tău blog.)

Vezi… investiția în blogging în timp poate fi minimă dacă ești dispus să pedalezi. Dar întreabă-te dacă ești dispus să plătești investiția ÎN TIMP necesară, ce zici? 🙂

Despre Ovidiu

7 comentarii

 1. Aici chiar ai dreptate, mai moca de atat ce sa fie? Nici pe nimic nu poti sa dai toata munca. Bafta

 2. Nu stiu inca ce contine ghidul, dar cei 97 de lei chiar se merita pt. informatie de calitate. E adevarat ca banii se obtin foarte greu, dar in 2 luni oricine poate economisi/munci pt. a face 100 de lei. Numai bine.

 3. Nu toate mustele fac miere,asta e clar.

  Am inceput de la cursul lui Marius Achim,acolo am invatat bazele crearii unui website.Ce-i drept mi-a cam tremurat mana sa dau 120 de euro,nu stiam ce ma asteapta.Am invatat multe lucruri fundamentale acolo si cu un pic de vointa am inceput sa avansez,am am invatat sa lucrez mai profesionist si banii au inceput sa apara.Daca nu investeam acei bani,poate si azi mai cautam despre afaceri pe internet.

  Momentan am luni cand ajung la $1000 din freelancing si am mai multe contracte cu firme de webdesign.

  Nu vreau sa va faceti aluzii si sa visati la bani fara munca.Pierd mult somn si incerc sa ma mentin motivat pentru ca clientii au cerinte si acestea trebuie indeplinite.E vorba de munca si placere!

  PEntru autorul articolului:
  Nu lua in seama.Zi de zi,si eu intru in contact cu oameni care cred ca totul e gratis si li se cuvine lor.Dar stii care e cea mai mare motivatie pentru mine?Faptul ca toata lumea m-a crezut nebun si nu poti face bani pe internet doar daca ai bani de investit.Am pornit de la 0.A fost o perioada cand am avut bani,dar neavand cine sa ma indrume am investit in domenii,servere,backlinks si toate rahaturile pe care le prindeam pe ici pe colo.

  Cand nu am mai avut ce sa investesc,abia atunci am inceput sa castig.Toate cele bune!

  • Frumos exemplu, Gabriel.

   Da, nu știu exact cine îi învață pe cititori că banii pe net se fac fără muncă și că e totul super ușor, repet de ani de zile același mesaj că nu este așa. Dacă ar intra direct aici în loc să piardă vremea pe site-uri care promit 1000 de euro în 24 de ore ne-ar fi tuturor mult mai ușor.

   Frumos site, apropo, ai trafic pe el?

 4. Mulți nu judecă că investind în educație vor veni și rezultatele. In schimb zi de zi cheltuiesc destui bani pe vicii care oricum nu-ți pot aduce vreun profit. Și acesta e doar un exemplu de aruncat cu banii.
  Eu prefer să cumpăr materiale de la oameni care au experiență și citind articole de pe acest site îmi certifică faptul că nu pot lua țeapă,( e plin internetul de așa ceva).