carti de marketing

Cărțile de marketing recomandate de mine

 

Deși ai pe BaniDinBloguri.com o grămadă de cărți din care să înveți bazele blogging-ului precum și alte aspecte importante legate de profituri online, există multe alte persoane care scriu despre marketing și afaceri.

Dacă pe blogging am acoperit eu foarte bine piața, pe alte sub-domenii adiacente, precum copywriting sau marketing direct încă nu am apucat să fac asta. Să ai un blog bun despre cum să faci bani pe Internet presupune să mai ai și alte bloguri unde să experimentezi și… chiar să faci acei bani.

Așadar, până când voi reveni cu cursuri noi, te invit să arunci o privire peste recomandările mele de cărți de marketing:

2239 de secrete testate

2239 de secrete testate pentru un marketing direct de succes

După cum știi, marketingul informațional este, în totalitate, unul direct. Această carte nu numai că îți explică diferența între marketingul direct și cel general (ex. Coca-Cola) dar îți oferă o grămadă de mici strategii ce te vor ajuta să faci nu doar site-uri mai bune ci campanii mai bune.

Nu uita că, în fond și la urma urmei, cea mai bună modalitate de a testa o strategie de marketing este să o testezi. Cu alte cuvinte, să încerci la nivel mai mic, să vezi rezultatele și, dacă vezi că testul are succes, să-l scalezi și să-i dai drumu la nivel mare pentru a-ți spori profiturile.


guerrilla-marketing---profituri-mari-cu-investitii-mici

Guerrilla marketing – profituri mari cu investitii mici

Dintotdeauna am fost fascinat de metodele neconvenționale de a face marketing. Această carte îți va deschide ochii spre un gen de reclame care te vor face să rămâi, de fiecare dată, cu gura căscată când te uiți la ele.

Guerilla marketing e genul de carte pe care trebuie să o citești cu pixul și hârtia în mână și, după fiecare idee mai mare, să faci o pauză și să te întrebi: cum anume aș putea eu să aplic asta în afacerea mea?

Să gândești outside the box e genul de skill pe care trebuie să îl cultivi încă de la începutul carierei tale de antreprenor, altfel riști să-ți pierzi mare parte din creativitate și să devii plictisit și chiar dezgustat de afacerea ta.


marketingul-adresat-femeilor

Marketingul adresat femeilor

Dacă ești o femeie într-o lume de business a bărbaților, această carte îți va demonstra că nu este deloc așa. Conține sfaturi valoroase despre cum poți să-ți pui în valoarea calitățile feminine pentru a reuși în business (se știe că femeile au mai multă materie cenușie în creier decât bărbații, ceea ce le permite să fie mai bune la multitasking și la stabilit relații decât bărbații…).

Asta printre altele, pentru că sunt o grămadă de diferențe la nivel cerebral și de comportament de care trebuie să ții cont dacă faci parte din tabăra sexului frumos.


marketingul-in-era-digitala

Marketingul in era digitala, de Philip Kotler

Philip Kotler plus marketing pe Internet nu poate fi decât o combinație devastatoare. Kotler nu mai are nevoie de nicio introducere, acesta fiind unul dintre cei mai respectați profesori și consultanți pe probleme de marketing din SUA.

Într-o lume a afacerilor online care aparține tinerelor talente, această carte îți oferă perspectiva unui clasic al vânzărilor și, mai presus de toate, îți arată că poți reuși în era digitală indiferent de vârstă. iar, dacă ești tânăr, ideile unui om de marketing ”offline” te vor ajuta să vezi lucrurile dintr-o perspectivă la care nu te-ai fi gândit până acum.


scrisori-de-vanzare-eficiente

Scrisori de vanzare eficiente, Herschell Gordon Lewis

Scrisorile de vânzare sunt, din punctul meu de vedere, elementul central al oricărei afaceri informaționale. Copywriting-ul, pentru că așa se numește știința scrierii de text publicitar, a transformat anonimi în milionari aproape peste noapte.

Și, oricât ai vrea să ignori acest aspect, adevărul e că ai nevoie să știi copywriting nu numai pentru a face sales letters ci și pentru a scrie pe blog. Iar ”secretul” acestora este să exersezi, exersezi, exersezi.


schimband-gandirea-iti-schimbi-viata

Schimband gândirea, îți schimbi viața. Ediția a III-a, revizuita, Brian Tracy

De departe autorul meu preferat în chestiuni de productivitate, Brian Tracy a scos una din puținele cărți de dezvoltare personală pe care o recomand. Se știe că nu sunt neapărat genul acestui curent, însă această carte te influențează să faci ceva la care eu țin foarte mult: să gândești. 🙂

Problema e în felul următor: mai ales aici, în România, suntem înconjurați aproape fără ieșire de oameni care au ceva cu banii. Ei îți influențează gândirea mai mult decât îți poți imagina. De fapt, gândirea de antreprenor e una de care trebuie să ai pare grijă cât timp nu e formată cum trebuie, pentru că devine prada celor care vor să te oprească să faci bani.

Dacă simți că ești fără direcție când vine vorba de bani, citește această carte… Dacă nu, atunci îți recomand să sari peste ea pentru că trebuie să treci rapid la alte aspecte ce țin de afaceri și să nu mai pierzi timp.


focus-un-lucru-de-care-depinde-viitorul-afacerii-tale

Focus. Un lucru de care depinde viitorul afacerii tale, Al Ries

Poate nu știai asta despre mine dar, când vine vorba de focus, adică de concentrarea pe care trebuie să o am atunci când fac orice fel de task, mi se schimbă vocea, devin mai dur și mă comport de parcă focusul ar fi singurul lucru care contează din lume.

Și așa și este. Fără el, n-o să reușești niciodată să fii productiv. Această carte, purtând cel mai simplu titlu cu putință te va învăța și pe tine să îl ai, să-l păstrezi și să-l îmbunătățești.

Dacă o să ajungi să fii focusat doar 80% din cât sunt eu, poți să spui la revedere oricărui job pe care-l ai în momentul de față în maxim 3 ani de zile…


strategii-pentru-brandingul-de-succes-notorietatea-si-longevitatea-unei-marci

Strategii pentru brandingul de succes. Notorietatea si longevitatea unei marci, Hamish Pringle, Peter Field

Când faci un blog sau site, faci și un brand. Iar un brand trebuie să inspire încredere precum și multe alte lucruri care, atenție, depinde de nișa în care te afli.

Această carte îți va spune pas cu pas cum să-ți construiești un brand fie că e el online, offline sau ambele. Chiar dacă acesta nu este neapărat necesar pentru a face bani din blogging, e important să reținem că tendința SEO este ca motoarele de căutare să ofere o autoritate mai mare site-urilor care ”sunt peste tot”. Acesta este, în fond, branding-ul.


cuvinte-care-schimba-minti_1_produs

Cuvinte care schimba minti, Shelle Rose Charvet

O carte extrem de interesantă care ne face să ne gândim la cuvintele pe care le auzim și le spunem cu o mult mai mare atenție. În plus, ne promite că putem să anticipăm și să influențăm alte persoane folosindu-ne stric de vorbe.

Ce mi-a plăcut la această carte este că citează studii din plin. Astfel știm că teoriile din ea sunt bazate pe cercetări și nu sunt pur și simplu scoase din burtă.

Ultimul capitol este și cel care m-a surprins cel mai mult pentru că se concentrează exclusiv pe situații practice.


strategia-si-tactica-stabilirii-preturilor_1_produs

Strategia și tactica stabilirii prețurilor

Thomas T. Nagle, John E. Hogan

Titlul spune totul: cartea te învață să găsești prețul corect pentru produsele tale. De foarte multe ori, din dorința de a avea mai mulți clienți, marketerii pun prețuri prea mici pe produsele lor. Iar asta le afectează serios profiturile.

Cartea analizează fiecare variabilă pe care trebuie să o iei în considerare atunci când stabilești prețurile, de la costurile produsului la concurență și la disponibilitatea clientului de a scoate mai mulți bani din buzunar.


toc-sprendimai-scopul-un-proces-al-imbunatatirii-eliyahu-m-goldratt-si-jeff-cox-130208

Scopul – Un proces al imbunatatirii – Eliyahu M. Goldratt Si Jeff Cox

iată și o carte de management. Majoritatea dintre noi stăm destul de prost la acest capitol. Managementul e greu dar, în momentul în care ai la dispoziție uneltele și ești și dispus să transpiri, devine din ce în ce mai ușor.

Despre Ovidiu