Bătălia Coca Cola versus Pepsi

reclame cola versus pepsi

Întrerupem seria articolelor despre cum să faci bani pe net pentru a gândi puțin out of the box.

Marketingul general a fost și este o sursă de inspirație iar astăzi punem față în față două dintre cele mai cunoscute companii la nivel mondial: The Coca Cola Company și PepsiCo.

Cum cele două dețin monopolul pe piața băuturilor carbogazoase de tip cola la nivel mondial, reclamele lor au evoluat împreună și, în unele momente, au fost surse de tachinare între ele.

Vom lua reclamele în ordine cronologică urmând ca, la sfârșitul articolului, să le pun pe cele în care se tachinează pe față.

Prima reclamă pe care te invit să o vizionezi este tocmai din 1960, unde deviza Pepsi este: “Pepsi, for those who think young.”

Iată și o reclamă Coca-Cola, adresată în primul rând celor care pun preț pe familie:

De fapt, dacă ne uităm la ”angle-urile” celor două băuturi în ziua de azi, observăm că acestea au rămas neschimbate. Coca-Cola se asociază cu familia, în timp ce Pepsi cu ideea de tinerețe și dinamism. Și vom vedea asta în reclamele prezentate mai jos.

Facem un mic salt în timp, până în anii ’80, unde vedeam aceeași temă la reclamele Pepsi. Cea care urmează, de fapt, încearcă să intre pe un segment de piață și mai tânăr, cel al copiilor de 10-12 ani:

Reclama Coca-Cola de mai jos, deși nu sugerează prin melodie ideea de familie, arată în ea persoane de toate vârstele consumând această băutură, spre deosebire de Pepsi care preferă publicul mai tânăr:

Ajungem și în anii ’90, unde Pepsi introduce sexul pentru a-i ajuta să vândă. Mai exact, se folosesc de frumusețea lui Cindy Crawford, cuplată cu ideea de tinerețe văzută și în reclamele precedente:

Reclama reprezentativă a Coca Cola din anii ’90 păstrează ideea precedentă și ne arată persoane de toate vârstele care o consumă. Factorul nou este acela de veselie și voie bună:

Iată cum Coca-Cola se gândește și ea să atragă mai mult publicul tânăr, cu o reclamă din anul 2000 plină de dinamism:

Pepsi se menține pe segmentul de tineri însă vine cu o reclamă cu un scenariu bine pus la punct:

De fapt, Pepsi o să înceapă să facă reclame din ce în ce mai complexe, păstrând, în același timp, publicul țintă. Iată o reclamă de-a lor din 2005, featuring Jennifer Lopez și Beyonce:

De fapt, Pepsi avea să aducă și mai multe vedete în reclamele sale și, cel mai important, să se concentreze pe fanii fotbalului. Ronaldinho și mulți alții apar în doar una din acest gen de reclame:

Iată că și Coca-Cola a început să scoată reclame mai complexe, însă au mers pe ideea de animație/storytelling. Iată una din reclamele lor din 2006:

Iată și o reclamă Pepși din 2014, în preajma Campionatului mondial de fotbal din Brazilia:

În același timp, Coca-Cola își păstrează tema cu o reclamă mai puțin bombastică, în care merge pe ideea de patriotism și de integrare a minorităților în SUA:

OK, cam asta a fost călătoria noastră în timp. După cum ți-am promis, am făcut o selecție a celor mai interesante reclame Pepsi versus Coca-Cola, mult mai spumoase decât cele obișnuite:

Despre Ovidiu