Metode simple și avansate de promovare pe Facebook

Facebook, facebook, facebook! Toată lumea stă pe Facebook. În special românul, căruia nu-i prea plac alte rețele de socializare așa de tare, precum Twitter, LinkedIn sau Google+.

Dacă vrei să te promovezi online pe un site de socializare, Facebook trebuie să fie, cu siguranță, prima ta opțiune.

Cei de la FB au reușit să ia viața reală și să o modeleze atât de bine în online încât lumea nu mai face diferența. Preferă să stea ore-n șir vorbind cu prietenii pe net. Nu știu DE CE Facebook-ul e preferatul românilor; nu știu nici măcar de ce e preferatul meu. Ceea ce știu este că e unul din cele mai bune locuri de a te promova online, atât gratuit cât și plătit.

… pentru că acestea sunt cele două modalități de promovare în online: cea gratuită (și înceată), unde nu plătești nimic dar trebuie să sacrifici timp, și cea plătită (dar mult mai rapidă).

Vreau să vorbim despre fiecare în parte pentru că acest gen de promovare se pretează pentru o plajă LARGĂ de site-uri. Fie că ai un blog, un site de prezentare, un mini-site cu pagină de opt-in sau o afacere locală, o reclamă pe Facebook sau o promovare gratuită pe Facebook poate fi exact începutul de care ai nevoie pentru a scoate un ROI normal.

Promovarea pe Faceook gratuită

Începem cu metodele gratuite de a te promova prin Facebook. Nu toate sunt neapărat utile, în sensul că efortul este prea mare comparativ cu rezultatele, așa că vom vorbi doar de cele pe care eu le consider cele mai bune.

1. Fă-ți un fan page

Primul pas pe care orice blogger sau marketer trebuie să îl facă este să își construiască un ”Facebook page”, adică o pagină de Facebook dedicată produsului, serviciului sau blogului său. Facebook știe foarte bine că și afacerile necesită o prezență online așa că oferă fiecăreia posibilitatea de a-și face un portal pe Facebook.

Pentru a face o pagină pe care să o administrezi, desigur, ai nevoie de un cont de Facebook personal. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul din dreapta sus, apoi să selectezi ”crează o pagină”:

creaza-o-pagina-facebook

2. Pune butoane sociale pe blog

Fie că ai pagini dedicate de Facebook, Twitter, Pinterest și-așa mai departe sau nu, ai nevoie de niște butoane PE BLOG care să dea posibilitatea cititorilor să facă share. Le-ai văzut peste tot, nu cred că are sens să intrăm în detalii. Trebuie doar să instalezi un plug-in de WordPress gen AddThis sau ShareThis, să selectezi rețelele prin care să facilitezi sharing-ul de informație, apoi să le pui pe blog.

Recomand să le ai, ca și mine, deasupra articolului, sub articol precum și un set extra de butoane în lateral care să rămână fixe pe pagină (un alt fel de a spune este că ar trebui să se miște odată cu conținutul).

3. Fă concursuri/giveaway-uri care să fie condiționate de datul de like-uri si share-uri

4. Promovează pe pagină fiecare articol pe care-l scrii pe blog

Preferabil să promovezi seara și în weekend, când lumea stă cel mai mult pe Internet.

5. Tab-uri în pagina de Facebook care să arată conținut doar celor care dau like la pagină

Aceasta este o metodă mai avansată de a strânge like-uri. Se desfășoară în felul următor:

1. Faci un DPF gratuit sau un incentive pe care să-l dai gratuit. Preferabil să fie diferit de cel pe care-l dai contra adresei de e-mail.

2. Instalezi aplicația MyTab pentru Facebook ce îți permite să adaugi un tab nou, customizat, la pagina ta de Facebook. Găsești pe acea pagină instrucțiuni de instalare (s-ar putea să ai nevoie de cineva cu cunoștințe de programare pentru că e puțin mai complicat.)

3. Trebuie să faci 2 versiuni de cod HTML, una pentru cei care nu au dat like (le apare ceva de genul ”Hei, dă like ca să ai acces la raport”) și o variantă pentru cei care au dat deja like (ce va conține link-ul de download direct).

Această aplicație e foarte inteligentă. În momentul în care cineva e pe pagina ta de Facebook (mai exact, pe tab-ul cu acest cadou gratuit), aplicația știe care pagină să i-o afișeze în funcție de faptul de a fi dat like în prealabil sau nu. Iar dacă dă like pe loc, va fi dus spre cadou imediat după.

4. Trebuie să pui banner la tine pe blog către pagina de Facebook, mai exact direct către tab, să spui despre ce e vorba și să îndemni să dea like. Îți sugerez, chiar să pui mai multe bannere prin rotație pentru a vedea care din ele au mai multe click-uri.

Cam asta a fost dar e posibil să întâmpini dificultăți. Cel mai bine e să ceri ajutorul unui prieten sau să plătești pe cineva dacă crezi că nu ai cunoștințele necesare de HTML pentru a lega toate aceste pagini laolaltă.

6. Pune link-ul către pagina ta de Facebook în URL-ul mailurilor

Fă asta doar la mailurile pe care le trimiți personal. Când trimiți newslettere, nu vrei ca acestea să aibă prea multe link-uri iar asta poate fi o mică problemă atunci când faci promoții (pentru că vor da click pe pagina de Facebook în loc să dea pe pagina de vânzare). Plus, dacă ai peste 3 link-uri într-un mail, s-ar putea să intre la spam.

7. Promovează pagina pe blog

… cu siguranță că mulți vor da like. Câteva modalități de a face asta:

– punând un lightbox în sidebar
– scriind un articol special în care să promovezi pagina
– punând link către ea dacă ai sub fiecare articol un mic chenar cu biografia ta
– punând un banner mare care să apară ca un pop-up în pagină

8. Publică mai multe articole

Fiecare articol de pe blog este o scuză să postezi și pe Facebook link către el.

9. Pune link către pagina ta de Facebook în profilul tău personal

Recomandat mai ales dacă domeniul site-ului tău este totuna cu numele tău.

10. Încarcă cât mai multe poze

O să spui:

Bine, Ovidiu, știu că scrii pe blog de parc-aș Superman și le pot face pe toate, dar de unde naiba să pun poze?

Simplu. Fă poze la dimensiunea de 600×300 cu citate și pune-le pe net. O să rămâi surprins câtă lume va da click pe ele. Iată o asemenea poză pe care eu am făcut-o mai demult:

ali_2

 

Promovarea plătită pe Facebook

Aici lucrurile devin interesate. Sintagma dai un ban dar stai în față merge la fix când vine vorba de traficul plătit… iar Facebook știe să profite de acest lucru. Există un număr de modalități prin care poți să cumpăra trafic de pe Facebook iar noi o să vedem în ce situație se pretează fiecare.

Promovarea paginii de Facebook

Practic există două locuri pe Facebook unde poți promova ceva: în News Feed, adică printre postările care se derulează în coloana din mijloc a utilizatorilor, sau în coloana din dreapta-sus a paginii.

Odată făcută pagina gratuită de Facebook, vei vrea, evident, ca aceasta să apară în News Feed-ul sau în coloana din dreapta a potențialilor fani. Dacă plătești, poți face ca această pagină să apară ca și postare sugerată. Pentru început, trebuie să dai click pe butonul albastru de ”Promote” sau de ”Promovează Pagina”:

promote your page

Partea interesantă (și care face Facebook-ul diferit față de alte site-uri) este faptul că îți poți segmenta clienții pe baza anumitor criterii, precum vârsta, sexul, locația și chiar – atenție – interesele.

Promovarea unei postări de Facebook

Spuneam că îți poți promova articolele de pe blog pe Facebook punându-le link din pagina de Facebook a site-ului tău. Ei, aceste postări pot fi, contra cost, făcute să aibă o vizibilitate mai mare în momentul în care plătești pentru asta. Ele pot ajunge chiar și în News Feed-urile celor care nu ți-au dat like la pagină.

Promovează-ți site-ul

În sfârșit, metoda directă de a-ți promova afacerea (pentru că cele de până acum au fost indirecte) este aceea de a promova orice pagină vrei tu de pe site-ul tău. Aici lucrurile devin interesante și o să-ți spun de ce.

Cu celelalte două metode de promovare, în momentul în care tu plătești, vizitatorul ajunge pe pagina ta de Facebook. Ei, acolo, ce se poate întâmpla?

Îți spun eu ce n-o să se întâmple, și-anume n-o să cumpere și n-o să-i iei mailul.

Ei, în momentul în care îi aduci direct la tine pe site, acolo poți face ce vrei tu (cu anumite limitări impuse de Facebook): poți să ai o scrisoare de vânzare sau o pagină de opt-in. Cu alte cuvinte, ești mai aproape de a scoate un ROI pozitiv pentru banii plătiți pentru publicitate.

Teoretic, pentru că, în practică, trebuie să testezi și să vezi care din metode merge cel mai bine.

Promovează-ți aplicația

Dacă ai o aplicație în Google Play Store, spre exemplu, o poți promova prin Facebook folosind platforma lor optimizată pentru instalări de aplicații.

Ponturi pentru promovarea pe Facebook

Iată, pe scurt, câteva din sfaturile mele vizavi de promovarea pe Facebook:

  • trebuie să știi bine care e rezultatul final pe care vrei să-l obții; nu arunca banii-n vânt
  • testează cât mai multe reclame pentru a vedea care din ele îți aduc cele mai multe conversii
  • testează diversele variante de a plăti pentru reclamă
  • testează coloana din dreapta și news feed-ul pentru a vedea care din ele merge și care nu ÎN CAZUL TĂU
  • testează și traficul mobil dar ai grijă, dacă trimiți vizitatorii la tine pe site, ca landing page-ul să fie optimizat pentru ecranele mai mici ale acestor dispozitive
  • nu în ultimul rând, citește cu atenție politica de creare a reclamelor pentru a te asigura că reclamele tale sunt conforme cu cerințele lor. Altfel, riști să-ți blocheze contul de reclame (nu cel personal) și să nu mai poți, vreodată, să pui altele folosind acel cont personal.

Ce să NU faci pe Facebook

Facebook e o rețea imensă cu standarde extrem de ridicate când vine vorba de conținut. Trebuie să fii atent cum te promovezi dacă vrei să ai viață lungă în online și profituri la fel.

– nu te ruga de prieteni și followeri să îți dea like. E neprofesionist și inutil.
– nu pune conținut provocator, sexual și nepotrivit. Vei fi blocat.
– nu folosi scripturi de spamare a grupurilor Facebook. Google va vedea și te va penaliza. În plus, grupurile unde se lasă asemenea spam-uri nu sunt foarte active, deci nici prea mult trafic n-o să-ți aducă

Spor la treabă!

Despre Ovidiu