Introducere în marketing-ul afiliat

schema marketing afiliat

Multă lume a auzit vorbindu-se despre marketing-ul afiliat ca fiind o metodă profitabilă de a face bani online.

Și, într-adevăr, este una din cele mai bune metode de a aduce un venit consistent lună de lună, fără a-ți face griji de produse (fie ele informaționale sau nu), stocuri de marfă și clienți nemulțumiți.

Începem cu o mică definiție, apoi cu avantaje și dezavantaje comparativ cu alte metode de trafic, apoi vom vorbi despre câteva din cele mai populare metode rețele de afiliere unde te poți înscrie chiar acum pentru a începe să monetizezi site-ul tău.

Definiția marketing-ului afiliat

Știu că poate suna a clișeu însă nu există o definiție a acestuia. Marketing-ul afiliat este o formă de a face bani pe Internet (și nu numai!) prin care, între vânzător și cumpărător se interpune o a treia persoană, numită afiliat.

Rolul afiliatului este acela de a aduce clienți vânzătorului contra unui procent din profitul generat de fiecare vânzare.

Exemplul tipic de afiliat este acela al unui blogger care se afiliază la un magazin de pantofi, spre exemplu, și care, în articolele lui despre modă, adaugă link-uri către acel magazin.

Explicația tehnică din spatele programelor de afiliere

Ideea de bază este că, atunci când afiliatul pune un link către acel magazin, link-ul acela conține un ID unic prin care acesta își poate identifica vânzările.

Spre exemplu, un link de afiliere de pe clickbank poate arăta în felul următor:

http://blogger.vanzator.hop.clickbank.net

Dacă vine un al doilea blogger, acesta va primi un alt link, care să îi reflecte numele și care să marcheze clienții ce vin prin intermediul său:

http://blogger2.vanzator.hop.clickbank.net

Un alt exemplu, pe platforma românească profitshare, un link va arăta ceva de genul:

http://profitshare.ro/l/123456

Observăm, așadar, că în ecuația afilierilor intervine, uneori, un al 4-lea jucător: platforma de afiliere. Hai să vorbim puțin despre asta.

Ce sunt platformele de afiliere și sunt ele obligatorii?

O platformă de acest gen este un site unde vânzătorii de produse și afiliații se întâlnesc. Afiliații au ocazia să vadă o listă de programe de afiliere, să le aleagă pe cele care vor și să le testeze pentru a vedea care din ele merge mai bine.

Vânzătorii delegă astfel, platformei, sarcina de a oferi link-uri customizate afiliaților și de a-i plăti.

Pentru vânzători, avantajul unei astfel de platforme este acela că ea îi expune automat la mii și mii de afiliați.

Pentru afiliați, avantajul este că aleg să promoveze produse printr-o platformă cu reputație, care să garanteze că vânzătorul este unul de bună credință.

Există, totuși, varianta să elimini acest al patrulea jucător. Un vânzător poate să își facă propriul său program de afiliere la el pe site, și să se apuce să recruteze afiliați personal.

Avantajul acestei abordări este că se elimină un intermediar, iar câștigurile de ambele părți vor fi mai mari.

Care sunt cele mai bune platforme de afiliere?

Nu există nici la această întrebare un răspuns corect. Fiecare astfel de Marketplace (adică o piață de produse) se concentrează pe un anumit tip de produse.

Spre exemplu, http://www.ClickBank.com se concentrează pe vânzarea de cursuri informaționale ce vin, în cea mai mare parte din cazuri, în format electronic. Deși nu toate produsele sunt de calitate, există și cursuri foarte bune. Depinde de domeniu.

http://www.cj.com (Comission Junction) este o altă mare platformă ce se concentrează, însă pe produse fizice.

O altă platformă, similară cu CLickBank, este http://www.JVzoo.com. Cu siguranță că există și alte site-uri de acest gen mai mici însă, pe tine, ca afiliat, nu te prea interesează acest lucru. E suficient să te orientezi înspre acestea, pentru că aici vei găsi cea mai mare varietate de produse.

Există și în România platforme de afiliere, cele mai cunoscute fiind http://www.2parale.ro și http://profitshare.ro și http://www.piatadigitala.ro/.

Ce facem cu produsele ce nu se află pe platformele de afiliere?

Spuneam că unii vânzători și-au instalat la ei pe site un program de afiliere și nu apar în Marketplace-uri. Perfect normal, nu ai de ce să îți faci griji. Trebuie doar să îți faci cont separat la ei, apoi să te asiguri că ești plătit la timp și cu sumele care ți se cuvin.

Testarea programelor de afiliere

Ca blogger, e important să testezi programele de afiliere pentru a vedea care din ele sunt mai profitabile. Spre exemplu, programele de pe CLickbank oferă comisionae extrem de generoase, începând de la 50% în sus.

Prin contrast, programele de pe CJ.com oferă comisioane mult mai mici, undeva la 5%, și asta pentru că acolo este vorba de produse fizice, nu informaționale. Asta nu e neapărat un lucru rău. Dacă ai un blog în engleză, îți sugerez să le testezi pe toate, pentru a vedea care din ele îți aduc mai mulți bani.

Pont: pentru a vedea care din produse se vinde mai bine, e necesar să le testezi în exact același condiții. Adică, dacă ai promovat primul produs prin newsletter, promovează-l și pe celălalt la fel. Dacă produsul 2 este promovat printr-un banner în sidebar-ul blogului, rata de conversie s-ar putea să difere iar comparația între performanțele celor două nu va mai fi una exactă.

”Hai să ți-o zic drept în față” : -)

Înainte de a trece mai departe, vreau să-mi rezerv un minut pentru a-ți spune fără menajamente de ce e nevoie pentru a face marketing afiliat de succes. Fără prostii.

În primul rând, ai nevoie de trafic. Cu cât mai mult, cu-atât mai bine. Din fericire, pe blog, traficul vine gratuit însă durează minim 2 luni până îl vei vedea.

În al doilea rând, trebuie să ai o relație cu cititorii. Ca aceștia să te respecte, trebuie să fii bun în nișa ta, să scrii regulat, să nu spamezi etc. etc. Toate lucrurile despre care am vorbim în Blogging de gherilă pentru a face un blog de succes.

Apoi trebuie să cauți produse bune. Din păcate, în România, programe de afiliere pe produse informaționale nu știu să fie, cu excepția Elefant.ro unde comisioanele nu se apropie de cele de pe ClickBank. Dacă vrei marketing afiliat pe România, fă-o gândindu-te să ai propriile produse, pentru că doar așa vei avea marje de profit bune.

Ca să faci mai mult de câteva sute de lei din afilieri în România, ai nevoie de minim, să zicem, 1000 de vizitatori unici pe zi. Plus minus, dacă ești bun vei maximiza profitul.

În al treilea rând, promovarea produselor e ea simplă, dar, trebuie să le cauți și să le optimizezi. Iar asta implică un minim de muncă din partea ta.

Ok, acu’ că ți-am spus adevărul gol-goluț, e momentul să trecem mai departe.

Unde promovez produsele de afiliere?

Există multe modalități de a promova produse prin afiliere, important este să ai trafic.

Dacă ai un blog, atunci poți promova produse printr-o grămadă de metode:
– prin articole dedicate
– la abonați prin newsletter
– prin link-uri presărate în articole educaționale acolo unde este cazul
– prin bannere publicitare pe blog
– prin social media

Dacă nu ai un blog, există modalități de a plăti pentru trafic. Astfel că ți se ia o mare grijă de pe cap, aceea de a creea și menține un blog, precum și o bună relație cu cititorii.

Această metodă constă în căutarea și testarea diferitelor surse de trafic, cum ar fi:
– blogurile și site-urile a terțe persoane
– listele de abonați ale altora (solo ads)
– conturile de social media ale altora

Trebuie să fii atent pentru că, afiliat fiind, vei primi doar un comision din fiecare vânzare, pe lângă suma pe care o plătești pentru a aduce un vizitator.

Optimizarea programelor

Unul din conceptele pe care toți marketerii profesioniști le recomandă este optimizarea campaniilor de orice fel. Acest pas este critic pentru a maximiza veniturile.

Câteva metode de optimizare:

– testarea mai multor bannere publicitare pentru a vedea CTR-ul (câtă lume dă click) și eCPA-ul (effective cost per action), cu alte cuvinte, cât te costă să aduci un client nou.

– testarea diferitor poziții de bannere pe site (în general, cu cât un banner e mai sus în pagină, cu-atât merge mai bine)

– testarea newsletter-elor promoționale pentru a vedea care din ele are open rate (rata de deschidere) mai mare, CTR mai mare, precum și conversii mai multe

– (la un nivel mai avansat) testarea de întregi secvențe de follow-up (adică lanțuri de mailuri ce se trimit automat din momentul în care cineva se abonează la newsletter)

– testarea paginilor de review pentru a vedea care din ele e mai profitabilă. Am vorbit despre ce trebuie să conțină o pagină de review aici.

La final

Sigur că, eforturile tale pe parte de selectare de produse prin afiliere și optimizare trebuie să fie direct proporționale cu traficul pe care îl poți aduce.

Dacă încă nu ai trafic mult, nu are sens să optimizezi la sânge, pentru că îți va lua foarte mult timp să aduni statistici relevante. Mult mai bine să începi cu 2-3 produse și să vezi, la prima vedere, care din ele merge mai bine.

Sunt multe de spus despre marketing-ul afiliat, lucruri ce nu au putut fi incluse în această mică introducere făcută de mine. Dacă ai întrebări, te rog să le scrii mai jos și, fie eu, fie un membru al acestei comunități valoroase de marketing s-ar putea să te ajute.

Despre Ovidiu

4 comentarii

 1. Ok. Pana aici e clar. Aceasta este o fata a lucrurilor. Dar cum rezolvi situatia impozitului pe venit? Iti faci PFA sau depui o declaratie la finante cu veniturile realizate din marketing afiliat? Ce instrumente de control au cei de la finante privind genul acesta de venit? Ce obligatii financiare, gen cotizatii la asigurari, mai sunt? Poate intrebarile mele sunt stupide pentru un avansat in acest domeniu, dar chiar vreau sa aflu. imi ia foarte mult pana sa gasesc raspunsurile asa ca intreb direct specialistul. Multumesc, Ovidiu!

  • Buna Alina,

   Din păcate eu am avut SRL de la bun început, și asta pentru că mi-am făcut propriile mele produse. Din câte știu, pentru Google AdSense se putea face și așa cum zici tu, să declari venitul, să completezi niște declarații iar apoi să plătești impozit. Mai știu că rețelele de afiliere românești plătesc ele această sumă.

   Sfatul meu este să:
   1. Suni la finanțele din orașul tău și să întrebi
   2. Să suni la rețelele de afiliere pentru a întreba același lucru

   EU din păcate fac afilieri doar la produse în străinătate și, cum am SRL, plătesc impozit pe firmă.

   • Buna Ovidiu,

    Multumesc pentru raspuns. SRL se justifica de la o anumita cifra de afaceri, ceea ce e valabil, evident, in cazul tau. Daca spui ca retelele romanesti achita ele aceste impozite inseamna ca alte taxe nu mai exista.
    Multumesc pentru sugestie, voi tine cont de ea. Sper sa aiba idee domnii sau doamnele de la finante despre marketing prin afiliere :)).
    Numai bine!
    Alina

    • Așa e. Și tocmai pentru că s-ar putea să nu aibă, îți recomand să vorbești după și cu reprezentații rețelelor, pentru că ei cu siguranță știu mai multe.