Cum să alegi o nişă profitabilă pentru blogul tău

cum alegi nisa

Alegerea unui topic pentru blog este una dintre cele mai importante decizii pe care o vei lua în cariera ta de blogger de aceea este indicat să acorzi foarte multă atenţie acestui pas şi să te gândeşti care sunt pasiunile tale. Luăm în calcul faptul că postările tale nu trebuie în nici un caz să fie plictisitoare sau să reprezinte pentru tine mai mult o povară decât o pasiune, aşadar nişa pe care o alegi trebuie să fie în interesul tău pentru ca mai târziu să devină profitabilă.

6 întrebări pe care trebuie neapărat să ți le pui când alegi o nișă:

 1. Care este pasiunea ta?
 2. Ce domeniu te atrage mai mult?
 3. Pot să scrii zilnic despre acel subiect? Ai suficiente cunoştinţe cu privire la acel topic?
 4. Poţi să vii cu informații pe care foarte puțină lume le știe? Secrete, ponturi etc.
 5. Oamenii vor fi interesaţi să citească acele lucruri pe internet?
 6. Poţi să furnizezi informaţii unice în ceea ce priveşte acel topic?

Foarte multe persoane caută pur şi simplu una dintre cele mai profitabile nişe (precum sunt cele despre asigurări) şi încep să scrie pe acest subiect în ciuda faptului că ei deţin foarte puţine cunoştinţe despre acel domeniu.

Care vor fi rezultatele unor astfel de postări? Pentru început bloggeri se informează şi mai apoi scriu maxim 20 de pagini pe acest subiect însă odată cu resursele se vor termina şi aşa zisele „cunoştinţe”, precum şi interesul pentru a continua să posteze, iar în cele din urmă cariera lor de bloggeri se încheie.

Succesul financiar al blogului tău depinde foarte mult de cât de inteligent alegi nișa. E foarte important să începi cu dreptul pentru a evita sute de oră de muncă fără folos.

Interes personal: dacă vei scrie despre subiecte care îţi plac şi te pasionează, bătălia este deja pe jumătate câştigată. Primul şi cel mai important lucru este să alegi un topic pe care este interesat să îl explorezi şi despre care eşti interesat să citeşti şi mai ales să scrii. Cititorii vor reveni pe blog tău numai dacă vor găsi conţinuturi atractive şi utile, care le pot servi numai dacă tu eşti expert şi te simţi confortabil în acel domeniu.

De asemenea îţi vei pierde foarte repede interesul în a genera conţinuturi proaspete dacă ceea ce scrii nu este pe placul tău. Nu înseamnă că dacă vei avea subiectul tău favorit la mână vei obţine mai mult ca sigur şi profit din ceea ce face, mai există încâ câţiva factori care intervin. Citeşte mai departe.

Popularitatea: următorul pas este evaluarea popularităţii pe care o are nişa pe care doreşti să o alegi. Dacă oamenii nu caută informaţii despre subiectul pe care îl alegi, atunci indiferent de cât de multă muncă depui tu rezultatele nu vor fi niciodată la nivelul aşteptărilor şi efortului depus. Începe să analizezi popularitatea folosind rezultatele motoarelor de căutare, scrie pe Google primul cuvânt cheie care îţi vine în minte legat de acel subiect şi vezi rezultatele.

Spre exemplu, să zicem că ești foarte pasionat de câini și că vrei să deschizi un blog despre dresajul acestora. Primul lucru pe care eu l-aș face în locul tău ar fi să intru pe Google și să scriu ”cum să dresezi câini”:

exemplu cautari pe google

După cum vezi din imaginea de mai sus, există peste 600 000 de rezultate găsite de Google. În plus, există în partea dreaptă o reclamă plătită. Asta înseamnă că există un interes mediu pentru dresajul câinilor. Există unele nișe la care, atunci când introduci cuvântul cheie în Google, îți apar 6 sau chiar 7 reclame plătite. Atunci știi cu siguranță că sunt bani serioși la mijloc.

Un număr mai mare sugerează faptul că topicul este destul de popular. Pentru a rezuma, dacă oamenii nu caută informaţii despre acel subiect pe motoarele principale de căutare atunci viitorul blogului tău nu este deloc promiţător.

Competiţia: unul dintre factorii pe care am observat că unii bloggeri nu reuşesc să îl conştientizeze este competiţia prezentă în cadrul acelei nişe (cât de puternică este, ce potenţial are etc.). Pericolul în alegerea unei nişe populare este că ai posibilitatea de a concura împotriva unor site-uri foarte puternice.

Aceasta nu reprezintă întotdeauna un factor care să te împiedice în explorarea mai departe a nişei respective, dar cu siguranţă trebuie luat în considerare şi te poate ajuta să îţi formezi nişa astfel încât să îţi ofere un avantaj în ceea ce priveşte competitivitatea. Dacă pe partea dreaptă a paginii de căutare vei observa o serie de linkuri sponsorizate poţi avea certitudinea că ai ales o nişă extrem de competitivă.

Pe măsură ce începi să evaluezi potenţiala competiţie, nu da la o parte nişele care nu sunt plasate într-o competiţie puternică. În loc să analizezi ceea ce fac celelalte site-uri ai putea să cauţi oportunităţi în următoarele două domenii:

 • Modalităţi de a ieşi în evidenţă – în timp ce te uiţi peste conţinutul altor site-uri, urmăreşte goluri în conţinut pe care nu le acoperă, sau lucruri pe care tu le-ai putea face pentru a ieşi din anonimat. Poate că există o sub-nişă pe care toată lumea o ignoră, poate că toţi „arată” în acelaşi mod, poate că toţi ating subiectul folosind un anumit stil / voci. Aceste detalii pot fi lucruri pe care să le explorezi în oferirea unei alternative la site-urile consacrate.
 • Modalităţi de a controla şi interacţiona cu competiţia – în timp ce te uiţi la alte site-uri, caută locuri prin care te-ai putea conecta cu acestea, unde ai putea să contribui cu ceva. Găseşte modalităţi prin care să aduci o contribuţie reală competiţiei tale şi astfel vei putea descoperi căi care să te ajuta să îţi construieşti în mod indirect site-ul.

Profitul potenţial: popularitatea şi competiţia subiectului nu îţi vor aduce profit. Detaliul cel mai critic este să cauţi dacă are o baza suficientă de publicitate în principalele reţele de publicitate „pay per click”. Google AdSense și editorii de reţea Yahoo, sunt cele mai populare programe „pay per click” (plată pe click).

Disponibilitatea conţinutului: pentru ca blogul tău să aibă viaţă lungă, trebuie să dispui mereu de conţinut de calitate şi mai ales de conţinut proaspăt într-un ritm consistent. Unii bloggeri se confruntă cu situaţia în care încep foarte entuziasmaţi, dar la scurt timp încep să caute pe internet idei pentru un nou conţinut. Pentru a crea un blog de succes trebuie să oferi, în mod continuu, cititorilor tăi conţinut valoros şi de calitate.

Sigur, conținutul pe care îl adaugi va atrage vizitatori în continuu din Google, după cum vorbeam și în modulul 5 al pachetului Blogging de gherilă ™. Însă, pe măsură ce îți formezi un grup de oameni ce te urmăresc constant, aceștia te vor presa să aduci conținut nou și interesant în mod regulat.

Ultimul meu sfat în alegerea unei nişe profitabile pentru blogul tău este să nu acţionezi în grabă şi să îţi oferi puţin timp de gândire.

Sunt unii bloggeri care stau efectiv 2-3 săptămâni și analizează o nișă înainte să intre în ea. Deoarece pot face rost de oameni care să le scrie pe orice nișă, singura problemă pe care și-o pun este monetizarea.

De asemenea, reţine că trebuie să treci prin acest proces evaluând mai multe subiecte înainte de a alege unul care ţi se potriveşte. Este foarte puţin probabil să găseşti un subiect care să îndeplinească perfect toate criteriile enumerate mai sus – dar sper ca macar ceva din tot ceea ce am prezentat să te ajute în luarea unei decizii în cunoştinţă de cauză.

În concluzie punctul cheie este: Alege o nişa care să te pasioneze şi care în acelaşi timp să se monetizeze.

Iar dacă vrei să faci totul ca la carte, îți recomand Blogging de gherilă ™, unde vei afla absolut tot ce trebuie să știi despre cum să faci sute sau chiar mii de dolari pe lună din blogul tău.

Despre Ovidiu

8 comentarii

 1. Foarte oky Continutul si de mare valoare, o sa meditez mai intens la aceste idei de care am atata nevoie..

 2. Foarte interesant articolul, si multe lucruri adevarate

 3. Ma bucur ca v-a placut, acum mai ramane doar sa puneti in aplicare 😉

 4. Explici foarte bine.In sfarsit am inteles cumm sa-mi aleg nisa.Multumesc mult!Bravo!

 5. cum putem sti cati vizitatori unici avem?la vizualizari apar si propriile afisari de pagina sau doar ale celorlalti?cum iti dai seama cati cititori ai?

  • Vizitatorii unici, numarul de pageviews precum si alte statistici detaliate iti apar daca iti instalezi pe blog Google Analytics. Exista plugin de wordpress pentru asta. Mai trebuie sa ai cont de gmail.

 6. Buna Ovidiu,e un articol foarte bun,folositor!As dori sa intru in posesia cursului Blogging de gherilă,insa eu sunt in strainatate.Cum as putea beneficia de acest curs?iti multumesc!