Cele 5 defecte ce îți pot sabota succesul online

blogger suparat

Trecând peste titlul bombastic al acestui articol, trebuie să fim foarte serioși și atenți când vine vorba de lucrurile care ne pot compromite online.

Pentru că, de multe ori, nu hosting-ul sau WordPress-ul sunt de vină pentru că nu avem vizitatori. Mai de fiecare dată e vorba de felul cum privim problema, felul cum reacționăm la ea, capacitatea noastră de a găsi soluții și, evident, felul cum le implementăm.

Acesta nu e un articol scris ”din burtă”. Nu intenționez să te plictisesc cu o serie de 5 defecte evidente și generale, pe care le știi deja.

Acest articol este scris uitându-mă în urmă la cele mai mari probleme pe care le-am întâmpinat online, și motivele pentru care am reușit să trec cu brio peste ele.

Pentru că, un lucru este clar. Indiferent câtă experiență ai pe net, tot timpul vor apărea provocări.

Și ca să-ți dau un exemplu, zilele acestea m-am lovit de niște probleme tehnice peste care și tu vei da în momentul în care blogurile tale vor crește.

Am găsit un soft gratis și destul de bun care îmi permite să rulez bannere publicitare atât la mine pe blog, cât și pe alte site-uri.

De fapt, motivul pentru care am ajuns să caut acel soft a fost că serviciul web folosit de mine până în acel moment era mai dificil, plus că mă și costa o anumită sumă de bani.

Și asta mă duce la…

Defectul #1: Să te complaci cu ceea ce ai

Pe net sunt multe servicii și, oricât de bine ți s-ar părea că îți merge, tot timpul se poate mai bine, cu condiția să cauți.

Dovadă, faptul că am renunțat la Aweber și mi-am redus costurile de e-mail marketing cu peste 80%.

Iar acum, am renunțat și la Ad Server-ul plătit în favoarea unuia gratis care e mai simplu de folosit și e 100% gratis.

Dacă iei de bun faptul că deal-urile pe care le-ai găsit pe net (la hosting, e-mail marketing etc.), nu vei ajunge niciodată să reduci cheltuielile. Iar reducerea cheltuielilor e super importantă când ești la început, pentru că poate face diferența între a fi pe plus sau pe minus la sfârșit de lună.

Defectul #2: Să renunți prea ușor

Ca o continuare a defectului #1 de mai sus, cel de-al doilea poate apărea în momentul în care renunți prea ușor.

Adevărul e că eu am căutat Ad Servere 100% gratis și în trecut. Și nu am găsit nimic care să fie și de calitatea de care aveam nevoie. Însă, acum câteva zile, am căutat din nou, fără să am idee dacă voi găsi ceva. Iar perseverența mi-a fost răsplătită.

La fel și în cazul programului de e-mail marketing. Am avut discuții cu prieteni de ani de zile pe această temă. La început nici nu voiam să aud de alternative.

Dar, din cauza costurilor din ce în ce mai mari, m-am mobilizat, am început să înțeleg mai bine opțiunile de pe piață pentru ca, în final, să găsesc alternativa potrivită mie și să o pun pe roate.

Defectul #3: Lipsa răbdării

Probabil știi deja că, pentru a crește un blog, ai nevoie de răbdare. Dar să fii nerăbdător să ai rezultate se aplică și în alte aspecte ale marketing-ului pe Internet.

Spre exemplu, poate ai o lansare de produs și intri în panică din cauză că, după 30 de minute, nu ai nicio vânzare.

Sau poate ai început să cumperi trafic pe un alt site și ești speriat de faptul că ai 300 de vizualizări ale banner-ului și niciun click.

Sau poate comunici cu un coleg de breaslă (din nișa ta) pe tema unui guest post iar acesta răspunde la mail o dată la 3 zile.

Nu intra în panică. Decât să îți pierzi cumpătul și ratezi guest post-ul, mai bine te concentrezi pe grămada de alte lucruri pe care ai putea să le faci.

Trebuie să îți concentrezi focusul acolo unde vrei tu, nu acolo unde vrea el. Și să stai să te întrebi din 5 în 5 minute de ce nu răspunde X-ulescu la mail e cea mai mare pierdere de vreme.

Soluția este să ai un To-do list. Și să-l folosești. În momentul în care închizi mailul la care tot dai refresh o dată pe minut și te uiți la lista cu ce ai de făcut, vei vedea că, în doar câteva secunde, vei începe să contemplezi următorul task. Și într-un minut vei fi deja afundat în el, fără să-ți mai pese de ce primeși sau nu primești în inbox.

Defectul #4: Frica de partea tehnică

Trebuie să înțelegi că partea tehnică nu mai e la fel de grea ca acum 10 ani. Serviciile web au evoluat, sunt mai prietenoase și beneficiază de serviciu clienți 24h din 24h.

Gândește-te cât era de dificil să folosești telefonul acum 10 ani pentru altceva decât datul de telefoane. Aplicațiile erau aproape inexistente, ecranul era mic iar conectarea la Internet era un chin și mergea prost. Acum, în schimb, telefoanele de tip smartphone aproape că ne ghicesc gândurile.

E la fel și cu serviciile pe internet gen hosting sau domain register (cele de unde îți cumperi numele de domeniu). E la fel și cu Aweberul sau cu WordPress-ul. WordPress-ul, apropo, a evoluat enorm în ultima vreme, ai plugin-uri să faci absolut tot ce vrei tu.

Singura mică condiție este să nu alegi servicii de proastă calitate sau servicii ieftine. Ca și în viața reală, tot timpul e bine să mergi pe recomandări. Nu toate site-urile pe Internet oferă servicii de calitate, de aceea e bine să mai arunci câte un ochi pe-aici pentru a vedea ce folosesc eu și ce recomand.

Defectul #5: Aversiunea față de lucruri noi

Internetul și, mai ales, parte de marketing, este ceva ce se schimbă destul de des. Asta în contrast cu afacerile offline care parcă se mișcă puțin mai încet.

Nu trebuie ca, de fiecare dată când îți spun ceva nou ce ai putea să încerci, să zici ”A, de ce s-o mai fac și pe-asta? Eu credeam că doar scriu articole pe blog iar banii încep să vină.”

Dimpotrivă: de fiecare dată când afli ceva nou, ar trebui să te bucuri pentru că, probabil ești printre puținii care aud acel sfat și îl mai și pun în aplicare.

Iar dacă afli 10, 20 sau 100 de asemenea sfaturi, cât de departe îți vei lăsa concurența în urmă?

În loc să încerci să depui cât mai puțin efort în afacerea ta online, caută în continuu și cu entuziasm sfaturi, tehnici și tactici care să-ți facă un site mai bun. Așa cum marii antreprenori din offline nu încetează niciodată să caute oportunități.

Succes!

Despre Ovidiu

4 comentarii

  1. Foarte bun articolul – parca iti ghiceste gandurile !
    Cititi cu atentie !

  2. Atât timp cât există acest site şi Tu desigur, nu rămâne decât să îmi cultiv răbdarea 🙂 Excelent articol, mulţumesc pentru informaţii !

  3. Foarte bun articolul si foarte util. Felicitari!

  4. chiar ma ajuta informatia…mai ales partea cu rabdarea! multumesc!