Ce statistici și indicatori trebuie să urmărești pe blog

statistici pe blog
În cele ce urmează, vreau să îți dezvălui ceva important. Ceva ce eu fac, mai nou, într-o proporție foarte mare.

La începuturile mele în blogging nu aveam acest obicei deloc. Apoi, am auzit câte ceva despre el și am început să-l implementez, puțin câte puțin.

Pe măsură ce blogurile mele au crescut și am început să capăt mai multă experiență, am început să dau atenție din ce în ce mai multă acestui obicei.

Acum, după 5 ani de la startul călătoriei mele în online, am ajuns să fac din acest obicei nu doar un ritual, ci o armă secretă de a spori veniturile.

Vorbesc, evident, despre statistici. Despre cifrele și procentajele prețioase pe care blogul tău ți le oferă, și pe care tu trebuie nu doar să le citești, ci să le și interpretezi și să acționezi în consecință.

Să nu crezi că dacă ești la început de drum, nu ai de ce să te uiți pe statistici. De fapt, sunt dispus să pun pariu că te uiți de 3-4 ori pe zi la numărul de vizitatori (eu o fac mult mai des, cu mențiunea că revin imediat la task-ul curent pentru a nu pierde prea mult timp).

După cum vei vedea în continuare, statisticile la care trebuie să ne uităm (și pe care trebuie să le îmbunătățim) sunt destul de multe.

În primul rând, la un blog contează vizitele, vizitatorii și page views-uri. Acestea 3 merg mână-n mână. Dacă le ai, atunci faci mai mulți bani. Punct.

Însă te-ai uitat vreodată la bounce rate? Sau la timpul mediu petrecut de vizitatorii tăi pe site?

La un blog, aceste două ”metrics” trebuie îmbunătățite, mai ales dacă observi că articolele tale nu primesc Like-uri și comentarii. Dacă nu ai această problemă, e ok să le ignori…

…dar dacă ai bounce rate ridicat și timp mediu pe pagini mic, atunci trebuie să sapi puțin mai adânc pentru a vedea unde e problema.

Recomandarea mea este să nu te uiți doar la media pe site a acestor doi indicatori, ci să le vezi pentru fiecare pagină în parte.

Pentru a le vedea pe toate dintr-o singură privire, nu trebuie decât să întri pe Google Analytics la secțiunea Behavior -> Site content -> All pages (vezi imaginea de ma jos):

bounce rate average time

Vei vedea un tabel toate paginile blogului tău iar două dintre coloane sunt exact ceea ce căutăm noi. Nu trebuie decât să ordonezi descrescător după bounce rate și crescător după time on page pentru a vedea care sunt articolele problemă.

Atenție: când faci asta, încearcă să sari peste articolele cu foarte puține page views (sub 100, pentru că statistica e relevantă. Ce mai poți face este să mărești intervalul de timp pentru care se afișează statistica (implicit este de 30 de zile).

Dar dacă ai un articol cu sute de vizitatori pe lună și un time on page mediu de 15 secunde, trebuie să investighezi care e problema.

Ce poate fi această problemă?

Poate nu e destul conținut pe pagină…
Poate fontul pe care îl folosești pentru articole e prea mic…
Poate nu ai un stil de scris atractiv (încă)…

Trebuie să identifici problema, altfel, faptul că te uiți peste toate aceste statistici nu înseamnă nimic decât timp pierdut.

OK, am vorbit despre acești indicatori de bază, dar care sunt ceilalți indicatori la care e bine să ne uităm. În funcție de faza în care se află blogul tău, s-ar putea să nu îi ai încă la dispoziție.

Printre ei, enumerăm:

Rata de opt-in, asta dacă ai un squeeze page (sau o pagină de opt-in), prin care ceri adresa de mail a vizitatorilor tăi în schimbul unui cadou (de obicei PDF gratuit)

Rata de conversie la fiecare din produsele tale…

Rezultatele la split-testele pe care sper că le faci, folosindu-te de Google Content Experiments. Poți testa diferite versiuni de pagini pentru scrisorile de vânzare, paginile de opt-in, paginile de comandă, paginile în care oferi servicii etc. etc.

Bannere. La bannere se testează click-through-rate-ul (CTR) precum și rata de conversie.

Indicatorii sociali, precum numărul de comentarii, cel de like-uri, share-uri, tweet-uri, pin-uri pe Pinterest etc.

Dacă vezi că un articol are foarte multe comentarii, înseamnă că e foarte controversat. Dacă unul din articole are multe like-uri, informația din el este extrem de apreciată. Trebuie să vezi care sunt acestea pentru a scrie și mai multe articole similare sau pentru a dezbate topic-urile respective în amănunt.

Rata de deschidere a mail-urilor trimise de tine. Fiecare mail pe care îl trimiți folosindu-te de un serviciu profesionist gen Aweber are statistici care îți arată câți deschid fiecare mail și câți dau click pe link-urile din el.

Dacă ai o secvență de follow-up (a.k.a un autoresponder), vei observa că unele din mailuri au o rată de deschidere foarte mică. Asta e semn că, deși articolul poate fi bun, subiectul mailului nu e destul de atractiv. Dacă schimbi subiectul, vei putea să convingi mai multă lume să îți citească mail-urile.

(Dacă folosești un program mai scump gen Office AutoPilot, acesta îți oferă posibilitatea de a face split-teste la fiecare mail din secvența de newsletter, feature ce nu există în Aweber la data scrierii acestui articol. Split-testele în Aweber se pot face doar la broadcast-uri, adică la mail-urile care le trimiți manual.)

Google. Nu în ultimul rând, un indicator la care nu multă lume se uită este Google.

Nu strică să îți cauți din când în când numele, afacerea sau brand-ul pe Google pentru a vedea ce scriu alții.

Poate unul din competitorii tăi te-a luat la mișto. Poate cartea ta electronică e piratată. Poate cineva ți-a furat articolele și le-a pus la ei pe blog.

Nu te speria dacă găsești mai multe articole de-ale tale copiate. Asta înseamnă că scrisul și conținutul tău e demn de a fi furat… adică e foarte bun.

Întrebare de final

Te uiți la indicatorii menționați de mine? Dacă nu, ai avut vreo revelație acum, când te-ai uitat la îndemnul meu? Spune-ne și nouă într-un comentariu mai jos.

Despre Ovidiu

Un comentariu

  1. Eu nici macar nu stiam despre existenta si importanta acestor indicatori pana acum. Multumesc!