Ascultă cifrele, nu doar instinctul

calculator

De foarte multe ori luăm decizii cu implicații majore pentru viața noastră fără să ne gândim bine. Am făcut-o și eu, atunci când am intrat în prima nișă și mi-am lansat primul blog. Și singurul motiv pentru care încă sunt în acea nișă este pentru că am avut noroc.

Citeam cu ceva vreme în urmă un articol dat de proprietarul (român) al site-ului FreshHome.com, un blog de design interior ce a ajuns la cifra de 3 milioane de dolari după ani de zile de muncă. Iar acesta spunea că el, în fiecare zi folosește 40 de tool-uri (fie servicii web, fie soft-uri) care îi dau o imagine de ansamblu asupra a ceea ce merge și asupra a ceea ce NU merge în afacerea lui.

40 de tool-uri pentru un singur site. Nu m-am apucat să le număr pe ale mele, dar cu siguranță că trec de 20. 40 de tool-uri care îți ajută instinctul să iei decizii mai bune.

Cred că am rezolvat deja disputa dintre ce e mai important, statisticile sau instinctul, atunci când iei decizii la site-ul sau blogul tău, nu?

Cu cât ai mai multe statistici, cu-atât poți lua decizii mai bune mai mult sau mai puțin bazate pe instinct.

Hai să încercăm să găsim o explicație. Atunci când iei (sau luai) o decizie bazată pur pe instinct, o făceai pentru că era un imbold în capul tău care-ți spunea că e ”acum ori niciodată”, nu?

Ei, acel imbold s-a format tocmai pentru că aveai deja un set de cunoștințe despre situația respectivă. Chiar dacă nu aveai statistici foarte clare, ceva îți spunea că trebuie să o faci. Iar acel ceva, era bazat pe informație mai mult sau mai puțin sigură.

Ei, în momentul în care îți faci un obicei să afli cât mai multe statistici legate de decizia pe care vrei să o iei, intuiția ta va putea să lucreze la un nivel mai ridicat. Adică nu îți va dicta dacă trebuie sau nu să iei decizia majoră DAR, o dată luată, va putea să ia decizii mai puțin importante DUPĂ decizia de a face un lucru.

Dacă intri într-o nișă bazându-te pe instinct, îți asumi un risc mare. Mult mai bine să aduni cât mai multă informație și să iei o decizie la rece. Ei, dacă decizia este să-i dai drumul, ai deschis intuiției tale o miriadă de decizii mai mici pe care le poate lua în contextul acelei nișe.

Spre exemplu, intuiția îți poate spune ce să faci mai departe. Să cumperi trafic pe un site sau să începi un blog? Promovezi produse prin afiliere (ale altora) sau ai o idee de produs în care îți spui foarte mari speranțe?

Cu cât riscul e mai mare, cu-atât ai nevoie de mai multe date. Dar, dacă riscul este mic și nu ai acces la și mai multă informație, atunci poți merge pe instinct. Sper că, astfel, am clarificat lucrurile și ți-a arătat din nou cum anume gândesc în anumite situații.

Despre Ovidiu

Un comentariu

  1. Ai dreptate. Informatiile bine documentate combinate creator cu intuitia aduc succesul. Insa, sa nu uitam ca unii au acces la mai multe informatii decat altii si tot asa unii au o intuitie mai ascutita decat altii. De accea este necesar un efort permanent de armonizare personalizata a celor doua elemente.