7 lecții de marketing pe care le poți învăța de la politicieni

politician la microfon

Înainte de a începe, să lămuresc un lucru: nu fac și nici nu am făcut parte din vreun partid politic. Marketing-ul va rămâne în continuare pasiunea mea, iar politica, din punctul meu de vedere, se apropie mai mult de entertainment.

Canalele românești de știri ne bombardează cu politicieni care își joacă rolurile la perfecție. Diferența este că, dacă marketing-ul promite un produs, apoi primești în poștă acel produs, acești politicieni promit marea cu sarea, pentru ca mai apoi să nu îți ofere absolut nimic.

Totuși, tot stând și uitându-mă la TV, am observat că acești politicieni folosesc unele tehnici de marketing extrem-extrem de eficiente. Poate asta explică de ce au ajuns acolo unde au ajuns.

Aceste tehnici pot fi aplicate cu succes în blogging, cu condiția să știi care sunt. Am cules 7 dintre cele mai bune lecții pe care mi le-au predat aceștia. (Știi cum se spune, de la oricine poți învăța ceva.)

Lecția #1: Cred cu tărie în ceea ce spun

Fie că spun adevărul, fie că mint (după cum se dovedește mai târziu), politicienii cred cu tărie în ceea ce spun. La fel trebuie să fii și tu, cu condiția să crezi și TU acest lucru.

Spre deosebire de ei, misiunea noastră este mai grea. Ca bloggeri, rar trebuie să apărem în fața ecranului. Trebuie să convingem prin cuvinte, un lucru mai greu decât să convingi pe cineva în momentul în care te vede.

Pentru a comunica siguranță în articolele tale, e important să formulezi într-un anumit fel ceea ce vrei să spui.

Evită cuvinte și expresii gen poate, cred că, mă-îndoiesc, s-ar putea și-așa mai departe.

Nu te îndoi de ceea ce vrei să spui și scrie ca și cum șansele să se întâmple sau să fie așa sunt de 99%.

Lecția #2: Nu ezită niciodată

Un alt lucru pe care l-am observat la politicieni este că nu ezită niciodată să ofere un răspuns atunci când sunt întrebați ceva. Ba mai mult, nu ezită niciodată să întrerupă pe cineva, pentru ca mai apoi să uite să se oprească din vorbit.

Trebuie să învățăm să distingem lucrurile bune pe cele rele și să le punem în aplicare doar pe cele de bun simț. Dacă nu îți recomand să îți faci un obicei din a întrerupe pe cineva, să nu eziți atunci când dai un interviu, când faci un podcast sau un webinar este esențial.

De fapt, dacă stăpânești nișa ta, o să ajungi să nu eziți nici măcar atunci când cineva îți pune o întrebare încuietoare pe e-mail.

Fii mereu pregătit pentru orice fel de provocare îți poate apărea în cale, vizavi de blogul tău și nu numai.

Lecția #3: Tonul vocii este calm și coerent

Coerența și tonul vocii se pot simți și în stilul tău de scris, nu doar atunci când vorbești. Un stil de scris coerent nu se dezvoltă peste noapte, însă nici nu vine de la sine. Trebuie să faci un efort voluntar pentru a-l obține.

Când scrii fiecare articol, revizuiește-l și pune-ți anumite întrebări:

Am cuvinte în plus în el, cuvinte pe care, dacă le-aș scoate, nu s-ar pierde sensul frazei? Dacă da, scoate-le.

Am spus același lucru de două ori? Cu excepția scrisorilor de vânzare, unde repetarea ideilor se face după o anumită rețetă, îți recomand să nu spui același lucru de mai multe ori, mai ales dacă folosești aceeași exprimare.

Dacă ar citi articolul un copil de 10 ani, la ce cuvinte s-ar împotmoli? Înlocuiește cuvintele lungi sau greu de pronunțat cu sinonime mai scurte și mai simple.

Lecția #4: Folosesc umorul dar nu abuzează de el

Ok, poate că unii exagerează cu umorul și ironiile, însă tu nu poți face asta pe un blog de nișă. Puțin umor nu strică pe ici pe colo, mai ales în articole, pentru a face întreg conținutul mai ușor de parcurs și reținut, precum și pentru a-i face pe cititorii tăi să nu plece așa ușor de pe pagină.

Umorul este doar unul din elementele prin care îți poți face cititorii să devină nu doar interesați, ci atrași de blogul tău.

Lecția #5: Vin cu dovezi

Când vine vorba de atacarea adversarilor politici, aceștia nu se sfiesc să aducă dovezi. Și bine fac, în fond, pentru că dacă nu s-ar ține sub supraveghere unii pe alții, ilegalitățile ar fi mult mai multe și de o amploare mult mai mare.

Dovezile sunt un element de maximă importanță în marketing, mai ales atunci când vrei să vinzi ceva. Dacă pe un articol de blog, nu trebuie să te omori cu acestea, pe o scrisoare de vânzare dovezile trebuie să fie nelipsite.

Lecția #6: Folosesc metafore

Metaforele și comparațiile sunt folosite des de politicieni pentru a explica (și, de multe ori, pentru a exagera) anumite concepte.

Nu te lăsa păcălit: metaforele nu sunt doar pentru persoanele care au dificultăți în a înțelege anumite concepte: ele îi atrag chiar și pe cei mai inteligenți dintre noi, prin simplitatea lor. Am vorbit pe larg despre folosirea metaforelor într-un articol anterior.

Lecția #7: Sunt amabili și politicoși (?)

… sau cel puțin încearcă. Dacă îi urmărești cu atenție, vei observa că, deși se pierd cu firea de multe ori, încearcă să folosească cuvinte gen ”mă scuzați”, ”vă rog” și-așa mai departe.

Deși cu toții știm să fim politicoși, acest lucru devine destul de greu în situații tensionate.

Și pe blog pot apărea asemenea situații, în care trebuie să îți păstrezi calmul și să vorbești politicos, chiar dacă îți vine foarte greu.

Poate un cititor a lăsat un comentariu răutăcios (după cum mi s-a întâmplat mie ieri).

Poate un client nu vrea să ofere anumite date pentru comandă (cum ar fi CNP-ul, care este obligatoriu) sau poate nu are încredere în produsele tale.

Trebuie să înțelegi că, pe măsură ce popularitatea ta pe Internet crește, situațiile în care îți poți pierde cumpătul sunt din ce în ce mai dese.

Succes!

Despre Ovidiu