Care e mecanismul de remunerare pe blog?

bani

O întrebare la care am mai răspuns până acum dar, la care nu am făcut un articol dedicat, a venit ieri de la un cititor:

salut!
explică-mi mecanismul de remunerare: cine și cum?
mulțumesc!

Mecanismul este similar cu cel al afacerilor tradiționale, vinzi produsele tale, ale altora sau pui publicitate pe blog și îți intră bani în conturile virtuale pe care le ai pe Internet.

Faptul că ai un blog în sine nu înseamnă nimic dacă nu implementezi mecanismele de monetizare. În niciun caz nu înseamnă că trebuie doar să ai un cont în bancă în care cineva doar îți virează banii pentru că scrii, cum m-a întrebat un cititor mai demult.

În primul rând, sugestia mea este să stai departe de AdSense. Banii din el sunt foarte puțini și multă lume are probleme să li se aprobe site-ul pentru așa ceva. Frustrarea e mare iar Google, din cauză că e un gigant al Internetului, își face propriile reguli în programele pe care acesta le are.

Pentru că nu vreau să îți sugerez să scrii încă, propriile cărți, îți voi spune în continuare metoda de preferat de a face bani pe net, una care îți aduce profituri bune mai ales raportat la efortul depus.

Este vorba de marketingul afiliat în care, pe scurt, tu faci bani vânzând produsele altor companii. 2parale.ro spre exemplu, este cea mai mare rețea de afiliere din România. ClickBank este una dintre cele mai mari din lume. Un alt exemplu este Profitshare, rețeaua privată de afiliere a celor de la eMag, unde le poți promova orice produs în schimbul unui comision.

Motivul pentru care recomand marketingul afiliat este că e ușor, nu ai bătăi de cap cu produse și stocuri. În plus, e mult mai profitabil decât AdSense pentru că poți pune ce reclame vrei tu, cum vrei tu și – atenție – poți promova produsele și prin mail, lucru imposibil cu AdSense.

Și, ca să revin la întrebarea originală, cum anume se monetizează, mecanismul e în felul următor:

Pasul 1: te înscrii în programele de afiliere
Pasul al 2-lea: ți se dau niște link-uri, niște adrese web care trimit vizitatorul spre produse și care îl marchează ca venind de la tine (acestea se numesc link-uri prin afiliere)
Pasul al 3-lea: Pui aceste link-uri în locuri strategice pe blog și prin e-mailuri (pe bannere, linkuri text în articole, pe Facebook, în newsletter)
Pasul al 4-lea: Când cineva cumpără, ți s adună niște bani într-un cont virtual de pe acele site-uri.
Pasul al 5-lea: Periodic se face cash-out la acei bani în conturile tale personale.

Cam asta este pe scurt cu afilierie… momentan. Chiar acum lucrez la o carte în care vorbesc în foarte mare detaliu despre cum se fac afilierile, și pe care o s-o lansez în maxim 10 zile. (Îți recomand să te abonezi la newsletter pentru a fii primul care află de ea.)

Despre Ovidiu