jurnal de blog

[jurnal de blog] Episodul al 5-lea: Guest posting la greu

jurnal

Dacă nu ești la curent cu acest jurnal, el arată călătoria mea cu un blog făcut de la zero, într-o nișă pe care nu o dezvălui și pe care vreau să-l duc de la 0 la 5000 de dolari pe lună în profit impozabil.

Deadline: cât mai repede posibil (dar minim 1 an și jumătate)

Poți vedea progresul aici: http://www.banidinbloguri.com/blog/index.php/jurnal-de-blog

Lucrurile încep să se miște cu noul blog lansat de exact 2 luni de zile. Aproape că nu-mi vine să cred când văd reacțiile celorlalți bloggeri pe care i-am contactat pentru parteneriate.

În momentul de față avem 20 de articole pe site, fiecare de câte 1300-1500 de cuvinte. Traficul e, practic, nesemnificativ, însă faptul că am scris articole pe destul de multe alte site-uri (cu link înapoi către noi) îmi spune că acest blog are un viitor extrem de luminos.

14 site-uri au fost de acord să mă lase să scriu pentru ei și marea lor majoritate mi-au lăudat articolele de pe propriul blog. Conținutul este cheia unui campanii de promovare pe alte bloguri.

Printre site-urile de pe care am obținut link se numără unul cu Alexa 4.000, altul pe 350.000 precum și multe altele pe 1, 2 și 3 milioane. Editorul șef al celui de pe 4.000 m-a întrebat dacă nu cumva vreau să scriu zilnic, însă am fost nevoit să refuz din motive evidente. Un alt blogger m-a întrebat dacă nu cumva vreau să dau un interviu la podcast-ul lui. L-am refuzat și pe acesta din motive de… accent englezesc care nu e la nivelul la care ar trebui să fie.

Am contactat doar 100 din cele 400 de site-uri găsite până acum iar aceste numere vor crește cu siguranță pe măsură ce asistentul meu va găsi bloguri noi.

Sigur, faptul că am trimis mailuri customizate fiecăruia n-a fost singurul lucru pe care l-am făcut. O strategie care a mers a fost să găsim site-uri pe Twitter și să îi abordăm așa. Unul din articole a fost publicat ca urmare a acestui efort. Un alt guest post a fost scris ca urmare a faptului că am cumpărat trafic pe site-ul lor prin intermediul unui ad network, adică al unui site intermediar care facilitează vânzarea și cumpărarea de trafic.

În plus:

– Am făcut o listă cu site-uri peste care eu am dat care par să aibă multe linkuri externe (fie în blog roll, fie pentru că sunt, de fapt, agregatoare de știri de pe alte site-uri). Ce găsim pe fiecare din ele vor fi trecute în listă pentru a fi contactate pentru publicare articole
– Am început să căutăm cuvinte cheie pentru care avem șanse reale să ajungem pe prima pagină în Google, dacă nu chiar pe prima poziție. Am găsit în jur de 400.
– Am instalat plugin-ul Stray Random Quotes pentru a pune în footerul blogului testimonialele venite de la ceilalți bloggeri care mi-au lăudat munca. Dacă vrei să folosești plugin-ul, trebuie să fii atent la faptul că nu a mai fost updatat de 2 ani de zile. Totuși, l-am ales pentru că face exact ce vreau eu și nu e atât de complex încât să aibă probleme de securitate. Poate la un moment dat o să caut altul.
– Am îmbunătățit newsletter-ul principal pentru a face mailurile să se lege mai bine între ele. Momentan am 3 newslettere cu 3 PDF-uri gratuite, cel mai lung dintre ele are 23 de mailuri de follow-up (și în creștere). Mailurile sunt o combinație de conținut, reclame și link-uri către articolele de pe blog.
– Am pus bannere condiționale pe site. Mai exact, bannerele din sidebar și din interiorul articolelor se văd doar de către abonați. Cum am făcut? Simplu. Toate link-urile care vin din newsletter au o variabilă, ”issubscriber” care se setează true. În widget-ul wordpress am pus un cod asemănător cu:

var isSubscr = bbGetQueryVariable(“issubscriber”);
if(isSubscr == “true”){ // afișează bannere

Atenție! Funcția bbGetQueryVariable nu ține de wordpress și trebuie să o introduci manual în header-ul sau în footerul temei.

Astfel, bloggeri pe care ei îi contactez pentru parteneriate, în momentul în care intră pe site, nu vor vedea aceste bannere. De ce-am făcut asta? Pentru a da senzația unui site cât mai curat, focusat pe conținut (ceea ce și este) și a-mi mări șansele ca potențialii parteneri să spună ”da”.

Una peste alta…

Sunt mulțumit de reacția inițială a comunității la blogul nou creat de noi. Deși suntem abia pe 10,500,000 pe Alexa, la exact 2 luni după publicarea primului articol, știu că as putea face o treabă mult mai bună dacă nu ne-am concentra și pe trafic plătit către paginile de opt-in.

Important este că facem lucrurile să se întâmple și faptul că suntem bine primiți. O să te țin la curent cu evoluția. Spor la treabă!

Despre Ovidiu