[jurnal de blog] Episodul al 3-lea: primele articole

jurnal
Chiar în aceste momente scriu primul articol pe blog și… sunt foarte entuziasmat. Tema arată bine, am făcut un logo destul de simplu dar mișto și m-am jucat cu setările pentru a mări puțin fonturile.

Fontul default era de 13px, prea mic ținând cont de rezoluția mare a ecranelor device-urilor ce fac orice text să pară minuscul. Un text mai mare va face ca vizitatorul să rămână mai mult pe pagină. N-ai intrat vreodată pe un articol doar ca să ieși de pe el din cauza lizibilității scăzute? Asta în condițiile în care chiar erai interesat de subiectul abordat.

Am decis ca textul din articol să rămână negru de 18 pixeli, pe fundal alb. Fundalul din spatele secțiunii de conținut este de un gri-deschis.

Am decis să nu folosesc plugin de social share pentru că tema are deja încorporată în ea această funcție. Din câte observ, oferă și funcționalitate de “articole asemănătoare” la sfârșitul celui pe care îl citești. Vom vedea în ce măsură merge în momentul în care voi avea mai multe articole.

Mai rămâne să configurez homepage-ul. Nu voi opta pentru homepage-ul clasic pe care îl vezi la bloguri, unde vezi toate articolele în ordine cronologică ci pe un homepage customizat, care afișează articole grupate pe categorii. Și la acest aspect voi vedea rezultatele mai târziu, în momentul în care voi avea publicate mai multe.

Ok, revenim la primul articol. Pentru că sunt la început, voi începe cu un articol pentru care știu că există căutare. Folosind Keyword Planner de la Google, am găsit nu unul ci 12 cuvinte cheie ce țin de ideea mea de articol. Toate aceste cuvinte (sau grupuri de cuvinte) cheie sunt strâns legate între ele, motiv pentru care voi face un singur articol și nu 12. Altfel, aș avea 12 articole care s-ar bate între ele pentru pozițiile de căutare din Google în loc să-mi unesc forțele într-un singur articol care să le bată pe cele ale concurenței.

Și pentru că tot am adus vorba, am căutat cuvintele cheie în Google iar articolele găsite au informație bună dar puțină. Vreau să fac un mega-articol care să le bată pe toate în Google.

Am inclus un mic citat la început legat de cuvântul cheie…

Am inclus un videoclip YouTube făcut de altcineva care arată explicații detaliate…

Și, evident, voi avea articolul cu cea mai multă informație de pe Internet.

Apoi, când voi începe să adun linkuri, către site, le voi aduce nu doar spre homepage-ul site-ului ci și direct către articol.

Update: Am scris deja două articole și-l pregătesc pe al treilea. Toate vor fi de peste 1500 de cuvinte, pline de informație pentru că vreau să le măresc gradul de viralitate.

Între timp, mă uit pe site-uri pentru a le găsi pe acelea unde pot pot contribui cu articole contra a link-uri gratuite. O șmecherie pe care am făcut-o azi pentru prima dată a fost să caut numele competitorilor în google pentru a vedea pe ce site-uri au publicat. Găsești mai multe rezultate așa decât dacă dai căutare doar după numele site-ului sau după alți termeni de căutare.

Un lucru pe care îl fac este să caut site-uri din nișe complementare pentru a scrie pe ele, nu doar din nișa mea. Spre exemplu, dacă ai un site despre cum să scapi de o anumită boală sau afecțiune, poți scrie și pe site-uri generaliste care au categorie specială cu articole despre sănătate.

Desigur… încă nu am contactat niciun din aceste site-uri. Motivul? Vreau să am niște articole super-tari pe blog înainte, suficiente încât să umple prima pagină și să dea, totuși, impresia unei surse bune de informație. O să am grijă să adaug articole în cât mai multe categorii pentru că nu se știe niciodată pe care din ele vor da click acei webmasteri și nu vreau să-i întâmpine niște pagini goale.

Un alt lucru pe care l-am făcut a fost să încep căutarea de cuvinte cheie. Am un sheet separat unde le scriu pe fiecare, laolaltă cu numărul de căutări și competiția de pe AdWords. Din fericire, sunt așa de multe cuvinte cheie încât am renunțat la căutare și o să-mi rog marketing assitant-ul să mă ajute cu ele.

Oricum, am adunat vreo câteva zeci și știu cam despre ce o să fac următoarele articole. Rămâne de văzut pentru care dintre ele mă voi lupta să ajung pe prima poziție în Google, în funcție de cât de greu va fi pentru fiecare. Mai exact, pe măsură ce scriu aceste articole optimizate, o să adaug cuvintele cheie respective în softul Free Monitor for Google (e gratuit) și voi vedea pentru care din ele îmi sare articolul pe primele pagini. Articolele care vor ajunge cel mai sus fără optimizare vor fi cele pentru care mă voi bate să le aduc pe prima pagină.

Încă o mențiune legată de cuvintele cheie… le urmăresc, în esență, doar pe cele care au minim 3-400 de căutări și competiție pe adwords ”low” sau medium”. Excepție vor face cuvintele cheie cu competiție ”high” dar care sunt extrem de relevate de nișa mea.

Apropo, mi-a mai venit o idee, și chiar sunt curios să știu dacă te-ai gândit vreodată la ea sau chiar dacă ai implementat-o: să pun pe acel blog vreo 3-4 PDF-uri gratuite (în sidebar și în footer) pentru a-mi face 4 liste separate de abonați. Marele avantaj e că îi voi segmenta în funcție de preferințe și voi avea newsletter-e separate pentru fiecare. Desigur, fiecare se poate abona la oricare din ele, chiar și la toate.

Spre exemplu, pe un site de dezvoltare personală, webmasterul poate avea un PDF general despre cum să devii o persoană mai bună dar și unul despre anxietate socială, un altul despre cum să fii un bun părinte și un altul despre vorbitul în public, spre exemplu. Apoi, pe lângă newsletter-ul principal, va avea mini-newslettere pentru fiecare din celelalte PDF-uri unde poate promova produse legate strâns de public speaking, de exemplu.

Ca să înțelegi mai bine… cei care iau PDF-ul despre vorbitul în public vor primi mult mai multe mesaje de promovare pentru acel produs. Cine se abonează doar la newsletterul general, sigur, va primi și el promoții la același produs doar că mult mai rar.

Logica este că mulți dintre cei abonați la newsletter-ul ”cel mare” nu sunt interesați de public speaking și nu vor aprecia să le promovezi asemenea produse prea des. Pe de altă parte, cei abonați la PDF-ul specializat și-au arătat interesul și îi vei putea ”bate la cap” puțin mai mult.

În plus, cine se dezabonează de la unul din aceste newslettere, va rămâne abonat la restul (cu condiția să se fi abonat el însuși la ele în prealabil)!

Am înscris blogul în Webmaster Tools (Google și Bing)

Acest pas e important pentru a ajuta la indexarea mai bună și mai rapidă a articolelor, lucru care se răsfrânge asupra performanțelor SEO ale paginilor.

Pentru a adăuga site-ul în Google Webmaster tools, trebuie să accesezi acest link O să ți se ceară să downloadezi un fișier pe care trebuie să îl uploadezi prin FTP iar apoi să-l accesezi. Dacă nu știi cum, îți sugerez să vorbești cu cei de la hosting pentru a face asta.

Odată încărcat fișierul trebuie să dai click pe linkul pe care ți se cere pentru a verifica site-ul.

Apoi ai în dreapta opțiunea de a adăuga un sitemap. Pentru a-l adăuga, trebuie mai întâi să instalezi un plugin de wordpress care să genereze acest sitemap. Dacă ai deja Yoast SEO plugin, nu mai e nevoie să faci nimic decât să intri în opțiunile acestui plug-in din panoul de administrare WordPress și să găsești acolo URL-ul către sitemap.

Ei, la acel URL trebuie dat copy-paste în Google Webmaster tools iar mai apoi și în Bing.

OK, tot asta trebuie făcut și în Bing Webmaser tools. Se mai downloadează încă un fișier, se uplodează cu FTP și se activează, apoi se pune același link de sitemap pe care l-ai pus în Google Webmaster.

Despre Ovidiu

2 comentarii

  1. Foarte frumoasa tema, felicitari! Spune-mi te rog cumparand aceasta tema o poti folosi pe mai multe bloguri, tot ale tale, sau trebuie sa cumperi atitea teme cate bloguri ai?

    Succes!

    • Mersi, Marius. Chiar am cautat răspuns la această întrebare. Conform licenței, nu poate fi folosită decât pentru un singur blog. Deci trebuie să scoți câte 60 de dolari pentru fiecare blog nou care vrei să folosească acea tema.