[jurnal de blog] Episodul al 2-lea: cumpărarea temei și configurarea

jurnal

Azi am reușit, în sfârșit să cumpăr tema, însă nu fără mici probleme. Pentru că vreau ca acest blog să fie baza afacerii mele online în următorii ani, am ales o temă plătită foarte bună. Am avut de ales între 3 teme iar aceasta s-a comportat cel mai bine la testele de încărcare ale paginii pe care le-am efectuat cu Google PageSpeed Inshigts și pingdom.

Nu sunt neapărat 100% sigur pe rezultatele testelor de viteză pentru că cele două demo-uri de temă nu aveau același conținut dar mi-am făcut o idee.

Am întâlnit și o mică problemă cu cei de la ThemeForest în sensul că mi-au eliberat 3 invoice-uri (facturi) pentru plata de 60 de dolari efectuată iar una din ele este pe numele dezvoltatorului. Plata făcută de mine cu PayPal apare în contul firmei așa că am ridicat un ticket prin Facebook pentru a rezolva problema.

Tocmai ce am instalat tema prin FTP pentru că mi-a dat eroare când am încercat să uploadez zip-ul folosind panoul de administrare WordPress. N-a fost mare brânză, m-am conectat cu FileZilla, am dezarhivat directorul temei pe calculator, apoi l-am uploadat în wp-content/themes/.

Evident, tema nu arată ”ca-n poză” odată instalată pentru că nu am niciun articol pe blog. Dar va arăta. Am ales-o și pentru că are 3 coloane, lucru ce va da senzația de site plin de informație, plus că-mi permite să pun mai multe reclame în partea de sus a paginii.

Ce configurări fac, mai exact

Încep prin a observa un mesaj din partea temei care-mi spune că am nevoie de niște plugin-uri pentru ca aceasta să funcționeze corect. Contact Form 7, printre altele.

Îmi cere să instalez și plugin-ul WooCommerce ce-mi permite să fac un mic magazin virtual la mine pe blog dar, cum e opțional și nici nu am nevoie de el, prefer să-l sar. Prea multe plugin-uri și blogul se va încărca mai greu.

Urmează să setez permalinks-urile, adică URL-urile ”prietenoase” de articole.

Momentan, singurul articol (demo) de pe blog e la adresa http://www.blogulmeu.com/?p=1 iar eu vreau să scap de acel parametru, p=1 și să-l fac să apară mai frumos: http://www.blogulmeu.com/hello-world.

E doar un exemplu, sigur că acest articol va fi șters dar permalinks-urile permit inserarea de cuvinte cheie în adresa URL a articolelor. Fără ele, rezultatele SEO sunt drastic diminuate.

Setarea permalinks-urilor se face aici:

permalinks

Motivele pentru care vreau ca în URL să NU apară categoria post-ului sount două. În primul rând, îmi permite să pot modifica numele categoriilor mai târziu sau să mut postările dintr-o categorie într-alta. Al doilea motiv este că titlul articolului va apărea mai aproape de numele de domeniu, astfel că fiecare articol va avea un mic avantaj SEO față de cazul în care ar avea numele categoriei înainte.

Crearea contului de Google Analytics

Analytics e o unealtă gratuită și extrem de utilă pentru a vedea date extrem de detaliate despre site-urile tale. Îți faci întâi cont de gmail, apoi îți creezi un ”property” care e, în esență, este site-ul. Apoi ți se dă un cod care trebuie pus pe fiecare pagină de wordpress.

În mod normal ar trebui să instalez un plugin special pentru a face asta dar văd că tema mea mă lasă să pun cod chiar înainte de tag-ul body, așa că o să fac asta. M-am speriat puțin pentru că noul cont de Analytics nu mi-a apărut în listă decât după vreo 2 minute. Totul este ok acum.

Urmează setarea de categorii. Încă nu sunt hotărât care să fie categorii principale și care secundare dar nici nu vreau să pierd timpul cu ceva ce se poate modifica foarte ușor. Voi adăuga acum câteva care-mi vin în minte, urmând să le modific pe parcurs.

Mă joc puțin pe URL-ul /wp-admin/nav-menus.php pentru că interfața e puțin ciudată și e nevoie să mă re-obișnuiesc puțin cu ea. A trecut ceva vreme de când n-am mai făcut un blog nou… 🙂

Pentru a putea adăuga categoriile în meniuri, trebuie mai întâi create. Am aruncat o privire peste câteva site-uri concurente și am adăugat vreo 10, dintre care vreo 3 sunt sub-categorii. Se pot modifica mai încolo fără nicio problemă.

Pe lângă meniul principal, tema mea mai are și un al doilea meniu mai discret ce apare în partea de sus de tot a paginii. Îl voi folosi să adaug link-uri către pagini gen ”despre mine” sau deja celebra (pe care o vezi la toate blogurile mele) ”pune o întrebare”.

Aici am făcut următorul lucru. în loc să dau numele paginii ”ask a question” sau ceva de genul, cum face toată lumea, am decis să caut pe Google Keyword Planner ca să văd dacă nu cumva există volum de căutare pentru cuvinte cheie precum ”[nișa mea] question” sau ”[nișa mea] advice.”

Una din căutări are 10 căutări pe lună, cealaltă 20. Infim, chiar irelevant dar, dacă dacă tot nu știu care variantă să o pun, voi merge cu cea care-mi aduce de două ori mai multă lume…

Ca să las titlul paginii pe meniu mai atrăgător, am pus titlul paginii “Ask Me A Question”, am dat publish, apoi am dat edit la permalink pentru a schimba din ask-a-question în nisa-mea-advice.

Tot ce apare în URL-urile paginilor sau ale articolelor trebuie stabilit din start pentru că, dacă modifici după un an, de exemplu, pierzi toate beneficiile SEO. Google va crede că e o pagină nouă și va dura până aceasta va ajunge din nou în top în paginile de căutare.

Ok… trecem la sidebar. Primul lucru este să scot categoria META pentru că nu conține link-uri utile pentru cititori. Mi-am făcut deja bookmark la URL-ul de administrare, e singurul de care am nevoie. Cu cât mai puține link-uri irelevante pe pagină, cu-atât mai bine.

Ok… hai să vedem ce plugin-uri să instalăm. Nu mă grăbesc să le pun pe toate, oricum blogul nu va crește în câteva săptămâni ci în timp, pe măsură ce scriu articole.

Primul este plugin-ul de spam. Cum Akismet nu mai e gratis, am ales să instalez Antispam Bee. Pare să fie ok, mai ales pentru început. Are aproape un milion de download-uri și rating bun, deci n-are cum să fie o alegere proastă.

Nu scriu despre fiecare plugin în parte, am făcut deja o listă aici.

Despre Ovidiu

5 comentarii

  1. Ca tot zici de blog cu tema in 3 coloane, ce zici de tema ce-a veche a blogului meu. Link il vezi mai sus..

  2. Da, e ok doar că nu mi se pare optimizată pentru monetizare. Pe blogul care l-am început (precum și pe BaniDinBloguri) am spațiu să pun banner de 728×90, spre exemplu. Sidebar-ul pe homepage poate mări și el vânzările prin bannere de 300×250 sau chiar 300×600.

  3. Salut, foarte bun tutorialul, mi-a fost de ajutor, …. la google analitycs trebuie pus code in fiecare post? sau doar la index temei wp?Merci