De ce ai nevoie de un job part-time

job part time in ziar

Probabil ai observat trendul: din ce în ce mai mulți studenți își caută de lucru încă din primii ani ai facultății și din ce în ce mai mulți angajați își caută fie un al doilea loc de muncă, fie aleg să lucreze de acasă.

Dacă ne uităm spre Vest, vedem că lucrurile au evoluat și mai mult. Încă din 2011, un studiu făcut de Forester Research arată că 34 de milioane de Americani lucrează de acasă, un număr semnificativ din forța de muncă a americanilor.
Australienii raportează și ei un trend asemănător. Un studiu din 2013 arată că 1 din 12 lucrează (și) de acasă.

Personal, am ”tras” mai bine de 8 ore pe zi de peste 5 ani de zile și nu regret niciun moment. Am început prin a-mi schimba locul de muncă dar și prin a-l păstra pe cel anterior, unde mergeam seara după 9.

Deci eu veneam la serviciu când ceilalți plecau, și asta pe lângă cele 8 ore pe zi pe care le prestam ca toată lumea. Apoi a urmat o mică perioadă de pauză, în care am început să caut posibilități de afaceri.

Iar în prezent mi-am dus afacerea mea din timpul liber la un nivel de care sunt foarte mândru… toate astea lucrând la ea seara și în weekend.

Dacă e să îți dau un sfat înainte de a vedea exact cum să îți găsești un job part-time, acela ar fi: găsește motivarea. Eu mă săturasem să am probleme cu banii. Până peste cap. Nu suportam să nu îmi permit lucruri la care toată lumea ar trebui să aibă acces. Așa că am început să lucrez, și să lucrez, și să lucrez. Și să fac din ce în ce mai mulți bani.

Cum îți găsești al doilea job

Căutarea unui job part-time nu este tocmai ușoară însă nici nu trebuie să te descurajeze. Acum, mai mult ca niciodată, firmele sunt deschise spre colaborări și job-uri part time.

Unul din aceste motive este reducerea costurilor, însă există un motiv și mai bun: acela că, dacă ești bun în ceea ce faci, vor accepta varianta propusă de tine de a lucra 6,4 sau chiar două ore pe zi.

Desigur, nu toate domeniile au în ofertă acest tip de slujbă. Cele mai căutate domenii sunt cele legate de programare. Freelancerii pe parte de software, aplicații mobile, web design și web development sunt probabil cei mai căutați. Conform unui articol pe realitatea.net, un designer poate câștiga peste 1000 de euro lunar și asta în regim part-time ( Realitatea.net )
Același articol ne spune că se pot face bani și ca traducător sau operator (sau, de ce nu, trainer) la un call center.

Deci primul pas este să compari abilitățile tale cu tipurile de job-uri care se pretează la part-time. Ai și o listă mai jos în mega-imaginea de la sfârșitul articolului.

Al doilea este să te gândești foarte serios la ce să alegi, pentru că, cel mai probabil, meseriile part-time cele mai bănoase nu sunt neapărat cele cu care ai cea mai mare tangență. S-ar putea să ai nevoie să faci cursuri suplimentare sau chiar de o facultate la distanță pentru a putea fi competitiv. Dar, pe termen lung, merită.

E pentru tine?

Determinarea și nervii de oțel sunt esențiali pentru a reuși să menții cu succes un job cu jumătate de normă. Mă refer, desigur, pe termen lung.

Să muncești ”ca spartu'”, dacă îmi permiți expresia, nu este pentru toată lumea. Diferența o face cât de tare vrei să treci la următorul nivel. Trebuie să te gândești la următoarele aspecte:

Ce vârstă am?

Dacă ai peste 50 de ani, s-ar putea să îți fie greu să te descurci cu calculatorul.

Câți bani vreau să fac?

Dacă vrei să fi milionar, un job de croșetat n-o să te aducă acolo.

Cât timp am la dispoziție?

Cu 4 copii e greu să mai faci ceva în timpul liber, trebuie să găsești o soluție să te eliberezi.

Cine mă susține?

E foarte greu să reușești dacă toată lumea din jur te descurajează. Ai nevoie de persoane care să fie pe aceeași lungime de undă cu tine. Mai știi pe cineva care lucrează part-time?

Capcana anunțurilor de pe Internet

Din păcate, multă lume s-a prins că cei care caută un job part-time vrea fie să facă bani rapizi, fie nu vrea (sau nu are timp) să meargă la serviciu full-time. Așa că Internetul abundă de mesaje evazive în care se promite job-ul part time perfect, fără a se da prea multe detalii.

Sfatul meu este să eviți aceste anunțuri din start. Banii nu se fac ușor, mai ales dacă oferta vine din partea unui necunoscut despre care nu știi nimic și nu are nici măcar un site de prezentare.

Slujbele part-time bănoase implică la fel de multă muncă pe oră ca și cele normale, nu există scurtături. Acestea fiind zise, sfatul meu e să faci o analiză riguroasă a tuturor ofertelor care te tentează și să ceri mai multe detalii despre ce ai de făcut în schimbul banilor.

Altfel, riști să muncești ca un sclav completând sondaje sau dând click-uri pe bannere, acest tip de job fiind recunoscut pentru randamentul extrem de mic pe care îl are.

Dezavantajele unui job part-time

Sigur că principalul dezavantaj al unui job part-time este timpul. Și trebuie să fii pregătit pentru asta. Însă mai sunt și altele.

În primul rând, stresul. Una e să lucrezi 8 ore pe zi și să te întorci acasă unde să îți faci diferitele activități de zi cu zi. Însă încă 2-3 ore de lucru s-ar putea să te epuizeze, mai ales dacă alegi să faci asta o perioadă îndelungată de timp.

Dacă îți dorești cu adevărat să faci un ban în plus, sigur că vei ajunge să nu mai simți oboseala. S-ar putea chiar să îți placă, să te facă să simți că ai un scop, un obiectiv.

Dar nu e destul. Pentru a rezista solicitărilor aduse de două job-uri, trebuie să ai grijă de tine. Sport, plimbări, călătorii, masaje, spa, bețișoare parfumate, muzică clasică – acestea sunt doar câteva idei pentru a reduce stresul și oboseala care se acumulează indiferent că vrei sau nu, indiferent de cât ești de motivat.

Avantajul suprem

Probabil cel mai important beneficiu al unui job part-time este acela că te călește pentru viitor. Nu se știe niciodată cum vor sta lucrurile. Impozitările pensiilor, mărirea vârstei de pensionare, salariile mici, toate aceste indicii sugerează un viitor sumbru și nesigur.
Un job part-time nu numai că îți poate oferi un venit suplimentar ci te poate antrena pentru viitoarea ta firmă. Cine știe, poate acest al doilea job îți va da ideea de afacere care te va scăpa definitiv de șefi.

Dacă ai deja un job, îți propun o alternativă: ce-ar fi dacă ai lucra la el part-time, urmând să îți petreci restul de tip gândindu-te la propria ta afacere? Asta pentru a nu face tranziția spre antreprenoriat sau soloprenoriat prea dintr-odată. Ai aici foarte multe idei de afaceri part time pe care le poți începe cu bani puțini.

Hai să facem să fie și mai ușor de înțeles

La final, vreau să îți ofer și mai multe statistici și completări, toate puse într-o formă grafică de către site-ul www.DegreeQuery.com.

infografic despre lucrul part-time

Despre Ovidiu

3 comentarii

  1. Din punctul meu de vedere, cele mai rentabile joburi part time sunt: content writer sau/si programator. Se castiga bine, daca investesti “ambitie”.

  2. Jobul part-time poate fi o solutie pentru a-ti completa veniturile, desi are unele dezavantaje deja enumerate de acest articol. O alta modalitate ar fi recalificarea profesionala.