Cum scrii o scrisoare de intenție (plus model download Word)

scrisoare de intentie goala

Printre factorii care influențează șansele de a primi un post nou, se regăsește micuța dar de multe ori neglijata scrisoare de intenție.

Într-o lume în care toate eforturile se concentrează pe îmbunătățirea CV-urilor, hai să ”atacăm” angajatorii dintr-un alt unghi. Vom vorbi despre scrisorile de intenție: ce sunt ele, de ce ajută și, evident, despre cum să le faci cât mai atractive.

Ce este o scrisoare de intenție?

O scrisoare de intenție este, în esență, un document ajutător CV-ului, prin care îți exprimi intenția, motivația și MOTIVELE pentru care crezi că ești potrivit să lucrezi în firma respectivă.

Rolul este și acela de a oferi un caracter mai personal aplicării CV-ului, știut fiind că acesta face referire doar la experiența ta trecută, nu la obiectivele tale din prezent.

Poți trimite scrisoarea de intenție pe e-mail în format PDF sau Word, deodată cu CV-ul.

Tipuri de scrisori de intenție

Scrisoare de intenție nu se folosește doar atunci când vrei să aplici pentru un job ci și în momentul în care o firmă dorește să colaboreze cu alta. În cele ce urmează ne concentrăm doar pe prima variantă.

Înainte de a începe să scrii

Scrisoare de intenție este, din punctul meu de vedere, un element obligatoriu pentru tine, dacă vrei să-ți maximizezi șansele să prinzi postul. Va arăta că ești o persoană ambițioasă și atentă la detalii, cineva care e dispus sau dispusă să facă toți pașii necesari pentru a-și atinge obiectivul.

Înainte de a scrie un singur cuvânt pe foaie, o să ai nevoie de o foaie separată pe care să scrii niște lucruri pe care ți le spun imediat.

În primul rând, trebuie să fii un mic detectiv și să afli câte ceva despre persoana și firma căruia îi adresezi scrisoarea. Pentru a fi cât mai convingător, trebuie să știi să te vinzi și să te poziționezi într-o lumină cât mai bună. Să arăți că ești atât de potrivit pentru acea companie încât aceștia ar trebui să nu fie în toate mințile dacă nu te cheamă la interviu.

Care sunt valorile companiei? Intră puțin pe site. Poate au și un blog sau o pagină de Facebook. Încearcă să mergi mai departe decât zecile de candidați cu care concurezi și să încerci să le oferi beneficii în plus față de job-ul pentru care aplici.

Te rog să faci o listă cu aceste abilități care nu țin neapărat de postul pentru care aplici dar sunt binevenite.

Te-aș mai ruga să faci o listă (mai mică, e drept) cu activități extracuriculare ce au loc în cea firmă și care te pasionează pe tine. Spre exemplu, una din firmele la care am lucrat, Evozon Systems, face campionate de tenis de masă. Dacă te pasionează sportul, vei putea menționa asta într-o propoziție, pentru a-i conferi un aer mai personal. Nu te apuca să înșiri toate hobby-urile, însă, este suficient unul.

OK, acum ești pregătit, e momentul să începem să scriem. Vei găsi un model de scrisoare de intenție mai jos însă vreau să analizăm puțin ce trebuie să conțină un asemenea document.

Scrisoarea de intenție

Înainte de toate, te rog să pui data și localitatea din care scrii în partea din stânga sus. Poți pune și adresa dacă vrei.

Apoi, trebuie să te introduci.

Stimate domn/doamnă XYZ,

Numele meu este ABC, sunt [job curent] și vă scriu pentru a aplica pentru poziția de … în cadrul companiei dumneavoastră.

Pune beneficiul principal.

Pentru a face o scrisoare de intenție memorabilă, e important să faci un pas cât mai mare cu dreptul. Gândește-te care este cel mai mare beneficiu al tău pe care l-ai putea aduce companiei, apoi începe cu el.

Spre exemplu:

Sunt programator senior cu experiență de peste 6 ani în Java și front-end development.

sau

Am lucrat cu firmele de construcții A, B și C ca project manager timp de 3 ani de zile, având ocazia să acumulez un volum imens de experiență și să lucrez cu cei mai mari profesioniști în domeniu din Europa de Est.

Odată ce le-ai stârnit interesul cu beneficiul principal, scrie în 2-3 propoziții DE CE vrei să aplici pentru post. E momentul să treci la următorul nivel? Vrei o provocare mai mare? Ai auzit lucruri bune despre companie?

Ai grijă să nu menționezi faptul că vrei mai mulți bani. În rest, orice obiectiv ce ține de dezvoltarea ta profesională va merge, atâta timp cât are o justificare în venirea ta în acea firmă.

Buuun. Acum e momentul să le spui în mare care este experiența ta. În mare, bineînțeles, pentru că aceasta va fi detaliată în CV. Spune, pe scurt, cele mai importante joburi pe care le-ai avut, proiecte în care ai fost implicat și orice altă mare realizare de-a ta. Atenție, însă, menționează doar acele lucruri ce sunt relevante postului pentru care aplici.

Dacă ai studii de specialitate în domeniul respectiv, te rog să le menționezi și pe acestea. Companiile preferă persoane cu educație formală în domeniul respectiv.

Încearcă să nu te întinzi. Scrie numărul minim de cuvinte posibil pentru a transmite mesajul.

Nu uita să menționezi absolut toate realizările pe care le-ai avut de-a lungul timpului, dar nici nu scrie toate micile lucruri pe care le-ai realizat.

Spre exemplu, dacă aplici pentru primul job de programator, nu te apuca să enumeri toate limbajele pe care le-ai învățat în facultate. Angajatorul nu este interesat de ele ci doar de cele ce corespund postului. Nu vrei să impresionezi cu umplutură. 🙂

Pe tot parcursul scrisorii, păstrează un ton pozitiv. Nu menționa lucrurile negative pe care le-ai întâmpinat la ultimul loc de muncă, spre exemplu. Acestea pot fi discutate, dacă se ivește ocazia, la interviu. Arată-te a fi o persoană pozitivă, plină de viață și aptă de muncă iar chemarea ta la interviu este garantată.

OK, cam asta a fost. Te rog să nu te întinzi mai mult de jumătate de pagină (excluzând antetul și încheierea). Asta pentru că o scrisoare de intenție ar fi bine să încapă pe o singur pagină, pentru a putea fi ușor de consumat.

Încheierea este simplă, scrie ceva de genul:

Cu respect,
ABC

sau

Cu stimă,
ABC

și ai terminat… aproape. Pentru a-i permite angajatorului să se informeze în privința ta, după încheiere îți recomand să îți lași cât mai multe date de contact: telefon, mail, Facebook, LinkedIn, chiar și blogul.

Scrisoare de inteține format doc și docx pentru download

Dacă nu ai avut răbdare să citești întreg articolul și vrei doar modelul, îl găsești mai jos pentru download. Te rog să dai click, apoi click dreapta și Save link as… sau Save target as….

model scrisoare intenție docx

Despre Ovidiu