Bani din Blog – Adevăr sau mit?

bani facuti din blog

Bloggingul reprezintă un instrument foarte bun pentru a-ţi crea noi oportunităţi în ceea ce priveşte o carieră dar în nici un caz nu este o schemă de a te îmbogăţi rapid. Dacă te aștepți să faci un salariu întreg după prima lună, te anunț că acest lucru este posibil… însă nu și probabil.

Realitatea este că majoritatea bloggerilor nu vor ajunge niciodată să îşi vândă blogul pentru zeci de mii de dolari (cum se mai aude din când în când). De fapt, majoritatea nu pot nici măcar să se întreţină în viaţa de zi cu zi din cât câştigă.

Însă această majoritate habar nu are CUM se fac banii pe internet. Ei scriu pe blog despre ce le trece prin cap, iar acea informație nu este consumată de nimeni (cu excepția prietenilor).

Poţi să faci bani din blog?

Răspunsul la această întrebare este simplu – da. Este posibil să faci bani din blog, dar sumele câstigate depind de tine (de cât de tare vrei și de cât ești de serios).

Poţi să câştigi mulţi bani din blog?

Din nou, răspunsul este simplu… da. Este posibil să faci mulţi bani din blog însă majoritatea statisticilor arată că este puţin probabil, cel puţin pentru majoritatea bloggerilor.

Ar trebui să renunţi la visele tale în ceea ce priveşte câştigul din blog? Este prea greu? Merită? Nu renunţa dar fi realist!

Blogging-gul este până la urmă, o afacere. Nu vei face bani din prima, însă vei face bani foarte mulți dacă muncești inteligent și pe termen lung.

Încurajarea mea pentru toţi bloggeri care au visul de a construi un blog care să le aducă profit, este simplă: intră în joc, dar păstrează-ţi aşteptările cât mai aproape de realitate.

Vreau să îți dau câteva sfaturi pentru a te ajuta să îţi setezi corect aşteptările, iar dacă nu eşti în totalitate convins că aceasta este vocaţia ta, în final, îţi prezint şase motive pentru care ai putea să renunţi:

Visează cât mai departe dar stai cu ochii pe următorul pas

Nu este nimic greşit dacă visezi să ajungi departe deoarece visele sunt cele mai potrivite pentru a te motiva şi inspira – însă acestea pot de asemenea să îţi distragă atenţia şi să te conducă spre dezamăgire. Acordă-ţi timp pentru a te gândi la ceea ce „ar putea să fie” dar concentrează-te în principal pe următorul pas pe care trebuie să îl faci pentru a ajunge acolo unde îţi doreşti.

Știu că vrei să faci $2000 pe lună din blogul tău spre exemplu. Însă, când e vremea să te așezi la calcualtor să lucrezi la blog, ultimul lucru pe care vrei să-l faci e să citești povești de succes sau să pierzi vremea în Google Analytics.

Scrie un articol, lucrează la un produs sau fă parteneriate. Acestea sunt genul de activități care vor împinge cu adevărat ,blogul tău înainte.

Nu renunţa la locul de muncă

Este posibil să vină o zi în care să ai posibilitatea de a renunţa la locul de muncă pentru a te ocupa cu normă întreagă (full time) de blog. Din experienţa mea pot să îți spun că este posibil să ai un loc de muncă cu jumate de normă şi să studiezi în acelaşi timp şi pentru blog.

Am stat un an și jumătate 8 ore pe zi la serviciu înainte să trec la 6 ore. Și nu îmi pare rău. Am învățat încet și, în același timp, am beneficiat și de salariul meu (destul de mare) de la locul de muncă.

Este indicat să faci acest lucru chiar şi în momentul în care blogul tău va ajunge să îţi aducă un venit constant, deoarece trebuie să deţii un plan de rezervă în cazul în care lucrurile încep să nu mai meargă atât de bine.

Este foarte important să fii responsabil în ceea ce priveşte renunţarea la alte surse de venit pentru a deveni un blogger profesionist – în special dacă ai o familie care se bazează pe tine. Totuși, gândește-te că blogging-ul te va ajuta nu numai să faci bani mai mulți pentru familia ta ci și să îți permiți ”luxul” de a petrece mult mai mult timp cu ei. Pune totul în balanță și ia deciziile potrivite.

Viziunea pe termen lung

Majoritatea bloggerilor de succes au nevoie de foarte mulţi ani pentru a-şi construi potenţialul. Ai nevoie de timp pentru:

  • a construi o arhivă de posturi suficient de mare
  • a construi o listă cu cititori fideli şi un număr de abonaţi
  • a deveni cunoscut în nişa ta
  • a-ţi descoperii vocea
  • a obţine autoritatea în ochii motoarelor de căutare…etc

Nici unul din lucrurile pe care le-am enumerat mai sus nu se întâmplă de la sine, de aceea ai nevoie de ani pentru a crea un blog.

Bloggingul nu este un venit pasiv dacă vrei bani mulți

O altă concepţie comună greşită despre venitul obţinut din blog este că în timp devine „pasiv” – că poţi să te relaxezi lăsând blogul să îţi aducă sume importante de bani în timp ce tu te bucuri de viaţă.

Nu mă înţelege greşit – există într-adevăr câteva elemente „pasive” ce fac parte din venitul pe care un blog îl poate genera, spre exemplu:

  • Poate să treacă o săptămână în care nu postezi nimic şi totuşi să câştigi bani
  • Posturile pe care le-ai scris chiar şi cu un an în urmă să continue să genereze venituri

Cu toate acestea bloggingul pentru bani serioși reprezintă mult mai multă muncă decât ai putea crede la început. Cei mai mulţi dintre bloggeri care câştigă sume substanţiale din postări au investit foarte mult timp şi efort continuu pentru a putea ajunge unde sunt acum.

Nu toate blogurile sunt la fel

Cel mai des am auzit următoarea întrebare „de câţi vizitatori am nevoie pentru a câştiga suma X?”. Ei bine, aş vrea să am posibilitatea de a oferi oamenilor o formulă care să ofere răspunsul la această întrebare însă realitatea este că fiecare blog este unic în felul său. Blogurile diferă de la o nişă la alta (spre exemplu un blog financiar va câştiga diferit faţă de un blog tehnic) – dar chiar şi în cadrul aceleaşi nişe blogurile vor avea performanţe diferite.

Învaţă de la alţi bloggeri şi folosind alte blogguri, dar încearcă să îţi identifici în acelaşi timp propriile pasiuni şi scopuri. Urmează şase motive importante pentru care după cum spuneam ai putea să renunţi sau pe care poţi încerca să le depăşeşti şi să îţi îndeplineşti visul.

Bloggerii mari provin din mass-media

Un lucru pe care probabil nu îl ştiai până acum este că majoritatea bloggerilor importanţi provin din mass-media, ceea ce înseamnă ca au scris sau scriu încă articole pentru ziare şi reviste importante de aceea au încă de la început experienţa necesară unui blog de succes.

Desigur există excepţii, dar tu probabil nu eşti una din ele!

După cum spuneam există şi excepţii, bloggeri care nu au avut legătură cu mass-media însă au avut succes. Spre exemplu Heather Armstrong (www.dooce.com), însă uite ce avantaje a avut ea: este o bună scriitoare, un designer talentat şi este căsătorită cu un programator ce îi rezolvă toate detaliile tehnice pe gratis.

Chiar dacă poţi să faci şi tu toate acestea, susținerea unui blog de succes (pentru a rămâne de succes) este dificilă.

Foarte mulţi oameni sunt nevoiţi să meargă la muncă în fiecare zi în timp ce lucrează la blogul lor seara și în weekend. Practic ei se confruntă cu două joburi, cu normă întreagă, şi speră să renunţe la locul de muncă în momentul în care blogul începe să le aducă un venit consistent.

Nu nu vreau să te descurajez să faci bani din blog. Vreau să înțelegi ce te așteaptă, pentru ca apoi, dacă iei decizia de a intra în minunata lume a blogging-ului, să o faci cu siguranță și entuziasm.

Iar dacă te-ai hotărât deja, iată și cel mai bun punct de plecare.

Cel mai probabil trebuie să fii controversat pentru a face bani din blog!

Da, există câteva subiecte care nu au nevoie de controverse: Instrumentele productive,spre exemplu. Cred că este sigur să spun însă că piaţa este destul de saturată, deci vei avea nevoie să găseşti o nişa foarte bună pentru a putea ieşi din mulţime. Trebuie să fii diferit fiindcă bloggeri care sunt diferiţi au foarte multe lucruri surprinzătoare de spus.

Există motive mai bune decât banii pentru a alege bloggingul

Există foarte multe motive pentru a avea un blog, dar banii nu sunt neapărat singurul. Foarte multe persoane au o viaţă online şi poate chiar şi bloguri însă prea puţini sunt cei care spun că banii reprezintă definiţia succesului pe Internet.

Dacă vrei un blog doar pentru plăcerea de a scrie, te încurajez să îți deschizi unul… însă nu îți pot da sfaturi despre ce să faci cu el mai departe. Eu te pot ajuta doar dacă vrei să faci bani serioși din blogul tău și să îl privești ca pe o afacere.

Bloggerii definesc succesul ca fiind lucruri care au contat în viaţa lor: influenţă, conexiuni, prietenii, abilitatea de a coordona o discuţie care a avut o semnificaţie pentru cei din jur. Unii definesc blogul ca fiind poarta spre alte oportunităţi în lumea afacerilor.

Concluzia

În final, banii din blog nu reprezintă un mit însă e nevoie de multă muncă pentru a avea un venit consistent din asta. iar ghidul tău de la A la Z despre cum să faci bani buni din bloguri, îl găsești aici: http://www.banidinbloguri.com/bloggingdegherila

Despre Ovidiu

Un comentariu

  1. Adevar … insa extrem de greu de relizat, nu imposibil, dar greu. Mit … pai daca nu vrei sa accepti ideea ca exista oameni care lucreaza vreo 2 ore pe zi si fac mai multi bani decat faci tu (sau eu) lucrand 8 sau 12, atunci da poti spune ca e mit, si ei sunt eroii 🙂