42 metode de a economisi bani

N-o să te întreb de ce vrei să economisești. Poate vrei un iPad sau poate vrei să începi o afacere oricând de mică. Întrerupem seria de articole despre marketing și blogging cu un articol pe o temă simplă: care sunt cele mai simple și mai eficiente metode de a economisi bani?

Fără alte comentarii, iată metodele. Dacă știi altele, te rog să le adaugi mai jos printr-un comment.

1. Fă-ți cafeaua acasă și evită să dai banii pe un cappucino luat de la covrigărie, doar pentru că ți-e lene.

2. Pentru masa de prânz de la lucru, pregătește-ți de acasă pachețelul. În felul acesta vei fi mai puțin tentat să arunci banii pe produsele ce-ți fac cu ochiul din vitrinele patiseriilor.

3. Umple-ți frigiderul cu produsele alimentare preferate. În acest fel nu o să mai comanzi pizza la 8 seara, pentru că „nu este nimic de mâncare”.

4. Fă-ți o listă de cumpărături de care să te și ții! Evită să pui pe ea toate lucrurile pe care ți-ar place să le ai, nu e vorba de un wishlist.

5. Mănâncă înainte să mergi la cumpărături, pentru a nu-ți umple coșul de tot felul de lucruri de care ți-e poftă pe moment. Asta te va scuti și de bifatul prezenței în foodcourt pentru prânz sau cină, după ce ai dat o raită prin magazine după haine.

6. Când mergi la cumpărături, în loc de un cărucior pentru cumpărături, ia un coș. În felul acesta vei cumpăra mai puține produse și vei scurta și perioada petrecuta în magazin, tocmai pentru că “ai de cărat” ceva.

7. Renunță la fumat pentru că este cel mai costisitor viciu la ora actuală. Dacă fumezi în medie un pachet de țigări pe zi, ajungi ca la final de lună să numeri vreo 300-450 lei care au dispărut “în fum”. Un articol de pe Wall-Street.ro a făcut calcule mai amănunțite și a ajuns la concluzia că îți poți face ANUAL vacanța în Dubai dacă renunți la acest viciu.

8. Nu mai cumpără diverse produse doar pentru că sunt la reducere. De cele mai multe ori nici nu ai nevoie de acea geantă redusă de la 500 de lei la 150 (pe care oricum o așezi după o săptămână de purtat, lângă celelalte 7). Singurul preț care contează este cel final.

9. Dacă ai de gând să cumperi un produs mai valoros de black friday, studiază bine problema înainte cu o lună cel puțin ca să fi sigur că ai parte de o reducere reală și nu de o păcăleală.

10. Redu consumul de energie din casă închizând becurile, calculatorul și tv-ul atunci când nu le folosești.

11. Circulă cu bicicleta și nu mai da banii pe bilete și abonamente de autobuz. Cât despre mașină, uită că există.

12. Plătește-ți facturile la timp și evită penalizările generate de întârzierea plății.

13. Nu cumpăra produse în rate. Vei fi victima clară a dobânzilor ascunse bine, în special al ratelor fără dobândă.

14. Fă-ți challenge-uri în anumite zile din săptămână în care să-ți propui să nu cheltui nici un leu.

15. Plătește-ți impozitele și taxele la stat mai repede și beneficiezi de 10% reducere. Totodată încearcă să nu întârzii cu acestea pentru că vei fi penalizat cu 2%/ lună întârziere sau chiar mai mult.

16. Notează-ți cheltuielile și fluxul monetar ce îl ai folosind o aplicație pe telefon. Caută în magazinul tău de aplicații expresii precum “Expense tracker” și vei avea o multitudine din care sa alegi.

17. Ieși… “acasă”! În loc să răspunzi invitației prietenilor de a ieși în oraș “la un suc”, invită-i la tine. Puteți cumpăra produsele ce oricum le cumpărați în oraș mult mai ieftin de la hipermarket sau chiar de la magazinul din colț.

18. Planifică-ți călătoriile din timp pentru că, în cazul în care îți cumperi din timp biletul de avion, poți să obții reduceri de până la 80%.

19. Reduceri poți obține, de asemenea, dacă îți planifici vacanța în extra-sezon, când atât cazarea cât și transportul sunt mai ieftine decât dacă ai merge în full-season, fie că vorbim de sezonul de vară sau iarna.

20. Redu-ți factura la telefon folosind Skype-ul. În ziua de azi aproape toată lumea are internet pe telefon și un cont de Skype, poți suna oriunde în lume fără nici un cost.

21. Evită folosirea bancomatelor pentru a nu plăti comisioane de retragere. Poți plătii în aproape orice magazin cu cardul și, în felul acesta, nu îți umpli nici portofelul de mărunțiș.
22. Vinde-ți lucrurile vechi din casă, la fel și gadget-urile pe care nu le mai folosești pentru a mai recupera din investiția inițială Dacă oricum nu le folosești ce rost are să ocupe spațiu?

23. Învață să spui „nu”. Sună răutăcios, dar un ban în buzunarul tău este mult mai în siguranță, decât în buzunarul cuiva căruia i l-ai dat împrumut.

24. Cumpără-ți hainele la sfârșit de sezon pentru anul viitor, pentru același sezon. În fiecare an sunt reduceri extrem de avantajoase, de cel puțin 50%, datorate lichidărilor de stoc.

25. Șansele să te lovească un trăsnet în 100 ani de viață sunt de 1 la 12.000. Șansele să câștigi la loto 6/49 sunt de 1/13.983.816 . Acestea fiind spuse ai șansa să fii lovit de trăsnet de 1165 ori mai des decât să câștigi la loto, așa că nu mai arunca bani pe visul îmbogățirii rapide.

26. Economisește la factura TV eliminând din abonamentul tău programele la care oricum nu te uiți. Majoritatea oamenilor se uită activ la aproximativ de 17 programe. De ce să plătești pentru restul de 100?

27. Cumpără haine care se arată mai solide și sunt de o calitate superioară la atingere, chiar dacă sunt puțin mai scumpe. O pereche de pantofi de calitate, spre exemplu, chiar dacă are prețul pe etichetă cu 50% mai mare decât alta, te poate ține o viață.

28. Învață să alegi haine de calitate, nu după brand. Evită să devii o victimă a modei. Pentru orice articol vestimentar de marcă există un brand mai puțin cunoscut, la aceeași calitate și la un preț mai bun.

29. Protejează-ți încălțămintea folosind spray-uri de piele întoarsă, perii și creme de pantofi pentru a le prelungi durata de viață.

30. Prelungește durata de viață a hainelor (pantaloni și pantofi, în special) nepurtându-i în zile consecutive. Lasă-i să se odihnească minim 24-48 de ore.

31. Du hainele la recondiționat în loc să-ți cumperi altele noi. Sunt suficienți croitori care-ți pot prelungi durata de viață a hainelor; mai exist și pantofari sau ceasornicari. Mergi la mai mulți până găsești unul bun (nu neapărat ieftin).

32. Optează pentru un abonament la telefon mai avantajos, cu mai puține opțiuni. Poți chiar să treci pe cartelă pentru că, la data scrierii acestui articol, acestea sunt o opțiune clar mai bună.

33. Comandă-ți lucrurile de pe Internet (acolo unde se poate). Majoritatea magazinelor online oferă transport gratuit și chiar dacă nu este așa, tot ar fi mai ieftin decât jumătate de zi în mall (în cazurile bune), cu “bine-meritata” pauză la food court și cea de cafea. Ideal ar fi să nu cumperi decât produse pe care le-ai văzut pe viu în magazinele clasice pentru că pozele pe Internet pot fi foarte înșelătoare.

34. Folosește site-urile de comparare a prețurilor (gen http://www.compari.ro ) pentru a afla cele mai bune prețuri la produsele pe care le dorești.

35. Obișnuiește-te să mergi pe jos în loc să iei autobuzul sau mașina (despre care am spus deja că ar fi bine să uiți că există). Dacă oricum nu te grăbești și n-ai nimic planificat în seara sau în ziua de week-end respectivă, de ce nu?

36. Fă un top cu cele mai consumate mâncăruri ale tale și ale familiei atunci când mergeți în oraș, în special în food court-urile mall-urilor. Apoi, pregătiți împreună acele rețete acasă. Dacă le veți consuma acasă, nu veți mai avea chef să o faceți și în oraș la fel de des.

37. Plătește-ți abonamentul la sală pe lună sau pe zi în funcție de cât de des mergi. În nici un caz să nu-ți faci abonamentul pe un an întreg pentru că, de cele mai multe ori, vei ieși în dezavantaj raportat la numărul de zile în care chiar te-ai dus.

38. Cumpără alimente și consumabile în cantități mai mari pentru a beneficia de reduceri.

39. Recondiționează mobilierul în loc să cumperi altul nou.

40. Folosește-te de site-urile care oferă diverse cupoane de reduceri (de tip groupon) pentru produse și servicii. Vei putea petrece, spre exemplu, o seară la un restaurant la jumătate de preț sau chiar mai puțin.

41. Amână unele cheltuieli din listele de cumpărături, cele de care nu ai neapărată nevoie la momentul respectiv. O să vezi că de unele dintre ele nici nu vei mai avea nevoie și că vei ajunge să le sari sau să le faci mult mai târziu.

42. Folosește Regula celor 3 buzunare
Această regulă este foarte simplu de urmat și care dă rezultate. O să vezi începând cu prima săptămână cum îți cresc economiile. Cele trei buzunare au titlu fictiv și nu ai nevoie fizică de ele.

Buzunarul A…
…reprezintă suma totală de bani ce o obții lunar de la locul de muncă, din diverse activități, afaceri, burse etc.

Buzunarul B…
…reprezintă suma de bani ce ai voie să o cheltui zilnic. Aceasta se obține împărțind suma din buzunarul A la numărul total de zile din luna în care te afli.

Buzunarul C…
…reprezintă economiile pe care le faci din buzunarul B.

Cum funcționează? Împarți sursa lunară de venit la numărul de zile din lună iar în fiecare zi ai voie să cheltui doar suma de bani aferentă fiecărei zile.

Dacă, la final de zi, în buzunarul B mai rămân bani care nu au fost cheltuiți, îi treci în buzunarul C. Făcând asta zilnic, timp de o lună, vei observa ca ai adunat în buzunarul C o suma de bani care nu a fost folosită. Voilà! Ai făcut economii!

Ce faci dacă nu-ți ajung banii din buzunarul B? În acest caz poți să folosești bani din buzunarul C (economii), însă doar pentru lucruri importante sau neprevăzute. Soluția aleasă de mine e următoarea:

• Buzunarul A – este cardul de debit
• Buzunarul B și Buzunarul C – nu sunt altceva decât portofelul meu care are doua locații separate.

Despre Ovidiu