De unde îți iei domeniu și hosting pentru site? (plus recomandările mele)

Una din întrebările arzătoare pe care orice începător le are odată ce s-a hotărât să-și ia hosting și domeniu propriu este… de unde?

Am discutat deja motivele pentru care, dacă vrei un blog profesionist de nișă, ai nevoie de nume de domeniu propriu și hosting plătit; acum vorbim despre care sunt locurile de pe Internet cele mai bune de unde să faci rost de ele.

Reamintesc, numele de domeniu și hosting-ul sunt două lucruri separate. Ai nevoie de ambele atunci când îți faci blog (sau orice fel de site) și se leagă între ele (vom vedea cum puțin mai târziu).

Numele de domeniu

Numele de domeniu este acea adresă pe care o introduci în browserul tău web pentru a accesa site-ul. Spre exemplu, www.banidinbloguri.com.

Ce trebuie să știm despre domenii. În primul rând, acestea nu se cumpără, se închiriază.

Domeniile .ro se închiriază pe o perioadă de minim 10 ani și se iau fie de la cei de la care cumperi hosting românesc, fie direct de pe site-ul www.rotld.ro. Prețul este undeva la 200 de lei pe 10 ani cu TVA-ul inclus în această sumă.

Dacă vrei un domeniu cu altă extensie (.com, .net, .org etc.) acestea se iau de pe reselleri care se numesc registrari. Prețul unui asemenea domeniu este undeva la 10 dolari pe an. De obicei nu trece de această sumă și, în unele cazuri, poți beneficia de promoții.

Dacă iei pe mai mult de un an domeniu, nu vei face mare reducere, așa că îți recomand să închiriezi pe perioada minimă (util dacă ești la primul blog; nu se știe niciodată când vei renunța la el în favoarea altuia).

Domenii .com, .net și-așa mai departe poți lua de pe:

https://www.namecheap.com/

https://www.godaddy.com/

precum și pe cel pe care eu îl folosesc acum dar voi renunța la el pe măsură ce îmi expiră domeniile, http://www.moniker.com/

Motivul pentru care renunț la Moniker este unul mai… ciudat. Cu ultima schimbare de platformă, aceștia nu mai emit facturi în momentul în care încarci contul prin PayPal (cu suma minimă de $25) ci emit doar în momentul în care se consumă din creditul aflat în contul lor virtual. Din punct de vedere contabil, e aiurea, aș îndrăzni să spun chiar, ilegal.

Astfel, dacă eu îmi iau un domeniu, deși mă costă 10 dolari, trebuie să alimentez contul cu 25. Ei nu-mi oferă factură pentru acei 25 ci pentru 10, apoi pentru încă 10 în momentul în care îmi expiră și-așa mai departe.

Pentru că nu am rezolvat nimic cu serviciul clienți al lor, îți recomand NameCheap.com, care m-a asigurat că ei nu au această problemă.

Ok, să mai reținem câteva chestii legate de aceste domenii.

În primul rând, ți se verifică dacă domeniul n-a fost luat deja. Procesul de verificare de domenii este unul rapid și, spre exemplu. dacă domeniu cu extensia .com este luat, s-ar putea să îl găsești liber pe cel cu extensia .net.

În al doilea, trebuie să știi ce extensie de domeniu să iei. Dacă ai site în română extensiile de preferat (în ordine) sunt următoarele:

.ro

.com

.net

Cam astea sunt cele 3 pentru România.

Dacă ai site în engleză, domeniile (tot în ordine) sunt:

.com

.net

.org

De ce am pus mai multe opțiuni. După cum am mai spus, este posibil ca domeniul .com pe care ți-l dorești să fie luat, motiv pentru care trebuie fie să optezi pentru variantele .net sau .org, fie să alegi un alt nume.

În al doilea rând, s-ar putea să observi că site-urile de hosting (despre care vom vorbi imediat) oferă și ele posibiltatea de a cumpăra domenii. Totuși, acele domenii sunt legate de hosting și s-ar putea chiar să fie o idee mai scumpe decât dacă ai lua de la o companie specializată în domenii.

Spre exemplu, mă uit acum pe Romarg (poate cel mai bun hosting românesc la ora acatuală) și văd domeniu .com la prețul de 13 euro. CU 50% mai mult decât cei 10 dolari pe care-i dai pe Namecheap.

Găzduirea site-ului

Hosting-ul este serverul fizic unde se stochează fișierele (imagini, text, video) care sunt afișate apoi când introduci mai sus menționata adresă.

Există mai multe modalități de a host-ui un site (gratuit, server propriu, server propriu virtual) dar noi vorbim, decomandată despre hosting-ul de tip shared.

Ce oferă un hosting de tip shared?

Foarte multe lucruri, precum:

 • acces la un panou de control universal
 • acces la FTP pentru a uploada și donwloada fișiere de pe server
 • conturi de e-mail customizate, cu numele domeniului tău
 • baze de date
 • posibilitatea de a face singur back-up la site-uri
 • posibilitatea de a defini subdomenii
 • posibilitatea de a face cron job-uri (adică să faci serverul ca la un anumit interval să acceseze un script (PHP) care să facă ce vrei tu (util pentru avansați)
 • posibilitatea de a instala WordPress-ul direct din panoul de control
 • posibilitatea de a instala alte scripturi, precum Drupal, phpBB sau PrestaShop

Cum alegi o găzduire web?

Practic, poți să mergi pe recomandările următoare.

Dacă ai un site în română, îți recomand un site românesc, deși și un hosting străin e ok. Un hosting românesc e mai aproape fizic de vizitatorii tăi și se va încărca mai repede.

Dacă ai un site străin, un hosting din SUA (sau țara pentru care ai făcut blogul e recomandat).

Astfel, pentru un site românesc, îți recomand http://romarg.ro/. E probabil cel mai bun din România.

Dacă, totuși, vrei să faci o analiză mai amănunțită, criteriile de care vrei să ții cont când alegi un hosting sunt:

– reputația
– serviciul clienți (te vor ajuta să-ți instalezi blogul, să-ți configurezi domeniul etc.)
– prețul (să nu cumva să plătești la suprapreț)
– să fie cunoscuți (dacă apar pe rimele pagini în căutările Google sau au reclamă AdSense e foarte bine)
– ce includ în prețul pachetului (procesor, lățime de bandă, spațiu pe disc, număr de domenii, număr de baze de date, număr de conturi de mail). În general, cu 5-10 dolari pe lună poți lua un hosting shared decent, cu număr nelimitat de conturi de mail, de domenii și chiar de spațiu pe disc.

Cum legi domeniul de server

Dacă domeniul este adresa care începe cu ”www” iar serverul este locația unde sunt fișierele care se încarcă atunci când accesezi domeniul, trebuie să le legăm între ele. Dacă iei domeniul și hostingul de la aceeași companie, se vor ocupa ei de asta, dacă nu, trebuie să faci tu (eventual cu ajutorul serviciului clienți al celor de la compania de hosting).

Legarea despre care vorbeam în subtitlu are și un nume pompos: configurare de DNS. Pe scurt, după ce le-ai luat pe amândouă, trebuie să intri în panoul de control din hosting și să faci rost de două nameservere. Acestea arată cam așa:

ns4345.hostgator.net
ns5745.hostgator.net

^^ Acestea sunt fictive, trebuie să le iei pe ale tale dacă vrei să meargă.

Apoi trebuie să te loghezi în registrar (Namecheap etc.), să intri în setările domeniului și să înlocuiești nameserverele implicite cu cele două găsite în hosting.

Cam asta este, mai trebuie să aștepți 24 de ore pentru ca această schimbare de DNS să se propage. Până atunci, dacă îți vei accesa site-ul s-ar putea să fii întâmpinat de un mesaj de eroare.

Virtual Private Server

Dacă ai deja trafic mare pe site sau dacă ai mai multe site-uri, s-ar putea să ajungi la concluzia că hosting-ul de tip shared nu mai e suficient. Paginile se încarcă mai greu din cauză că resursele pe care le împarți cu mulți alții se împart la fiecare.

În acel moment îți recomand să faci pasul următor și să treci pe un Virtual Private Server (sau VPS pe scurt). E mult mai scump, de la 50 de dolari pe lună în sus dar face toți banii atunci când faci deja bani pe net și nu-ți permiți să pierzi comenzi din cauză că se încarcă foarte greu.

VPS înseamnă, în speță, că îți dă propriu sever fizic care să fie numai al tău. Nu mai împarți resursele aceluiași calculator cu multă lume (ca în cazul hosting-ului de tip shared), ci doar cu vreo alte 5-6 persoane.

Host-urile de tip VPS pe care ți le recomand sunt:

http://www.beyondhosting.net/ pentru SUA;

http://www.bluehost.com/ tot pentru SUA

și tot http://romarg.ro/ pentru România.

Motivul pentru care recomand Beyond Hosting și BlueHost deși și Hostgator are VPS este că acestea două sunt, din cercetările mele, cele folosite de marketerii profesioniști care fac milioane de dolari prin SUA.

Prețurile încep de undeva de la 50-60 de dolari în sus.

Server Dedicat

Dacă nici VPS-ul nu-ți ajunge, cu siguranță că un server de tip dedicat este soluția. În acest caz ai propriul tău server FIZIC la dispoziție, laolaltă cu o instalare de Linux sau Windows.

Îți recomand tot Beyond și BlueHost însă trebuie să fii atent la ceva: există două tipuri de servere dedicate, cele managed și cele unmanaged. De un server unmanaged trebuie să ai grijă singur ca de ochii din cap. E practic un calculator aflat la distanță și lăsat pe mâna ta. Trebuie să instalezi programe, să pui firewall și antivirus, să updateze versiunea de PHP și câte și mai câte.

Deși e mai scump, la un server managed se ocupă compania de toate acestea, exact ca și înainte, doar că te costă puțin în plus. De aceea te-aș ruga să nu cazi în capcana de a la un server dedicat unmanaged doar pentru că e mai ieftin.

Cam asta a fost, în mare. Tu ce probleme întâmpini când încerci să-ți faci primul tău site?

Despre Ovidiu

3 comentarii

 1. bun articolul !
  ce nu prea gasesc eu in tutoriale este autoresponderul! mailchimp.aweber,trafic wave. Ar fi necesara o lectie despre cum functioneaza!

 2. salut Ovidiu,
  anul trecut am luat share hosting de la namechap la recomandarea ta. acum imi trage automat banii 14.08$ apoi la citeva zile primesc alt mail si zice ca sa platesc 38$ ca imi expira hostingul. da-mi te rog un sfat cum si ce sa fac .merci Florin

 3. Ce imi place la Ovidiu este dorinta ardenta de a ne ajuta, de a ne avertiza. Ce pacat ca nu stapanim toti limbajele si semnificatiile acestor informatii. Oricum, multumim Ovidiu!