Ce sa aleg, un domeniu gratuit sau unul platit?

nume de domeniu

Nu înteleg când văd pe cineva care alege să își puna blogul pe www.blogspot.com. Deși sunt exemple de bloguri foarte celebre care încă rămân pe un domeniu gratis ( vezi celebrul blog de moda thesartorialist.blogspot.com ) , e o idee proastă.

De ce ? Pentru că e vorba de a creea o afacere în jurul blogului și nu de un hobby.

Un domeniu .com costă sub $10 pe an iar un hosting sub 30 de lei pe luna. Nu contează, pentru că acestea sunt cheltuieli foarte mici raportat la profitul pe care îl va avea blogul tau.

Chiar dacă nu vei face din blogul tău un brand la fel de cunoscut ca Pepsi, e foarte important să dai dovadă de profesionalism. Pe lângă celelalte elemente care îi fac pe vizitatori să “ia acțiune” (să cumpere, să se înscrie la newsletter etc.), un domeniu propriu le va mari încrederea în blog.

Secret: foloseste blogspot.com și wordpress.com pentru a-ți deschide bloguri pe aceeași nișă cu blogul pe domeniu plătit. Apoi, odata pe lună, adaugă conținut pe cele doua bloguri free pentru a ajuta la o indexare mai buna a site-ului care îți va aduce bani.

De ce? Pentru că toată lumea își adaugă blogul în directoare iar Google strâmba din nas când vede asta. Două bloguri noi, proaspete incepute pe blogspot respectiv pe wordpress.com îți vor oferi un avantaj competitiv în fața concurenței.

Ai grija să adaugi link către blogul principal când scrii articole pe acestea două.Mai ai grija să pui linkuri și către alte site-uri, pentru ca Google să nu intre la banuieli.

În plus, blogurile acestea două ajutatoare vor fi indexate automat de Google, tu nu trebuie să faci absolut nimic.

De unde iau domenii ieftine?

Domenii .com poți lua de pe moniker.com .

Domenii .ro poți cumpăra de pe rotld.ro .

La final…

Fă-ți un buget inițial pentru cât ești dispus să cheltui inițial pentru un blog. Nu uita că ai nevoie și de un design bun pentru a ajuta la retenția vizitatorilor.

Despre Ovidiu

4 comentarii

 1. Bună ziua! Îmi place foarte mult ce scrieţi dumneavoastră pe site şi cred că mă va ajuta să pun în practică. Am o întrebare însă. Dacă eu sunt începătoare şi doresc să îmi fac un blog pe domeniu gratis, dacă reuşesc să am vizitatori, aş putea să mut exact acelaşi blog pe domeniu plătit şi să încep strategiile pentru a obţine şi bani? Vă mulţumesc anticipat, îmi va fi de foarte mare ajutor dacă îmi veţi răspunde.

 2. Buna Mihaela,

  Transferul acelui blog tine de numele domeniului pe care il faci la crearea blogului.Daca ai norocul si numele acelui blog este liber pentru unul sau mai multe domenii,da poti si strategiile actuale ce le ai pe actualul blog le poti transpune pe acel domeniu insa cu putina munca in plus !

 3. Buna, mi-a placut foarte multe articolul! Totusi am o intrebare, de ce domeniile “.com” sunt mult mai ieftine decat cele regionale, gen “.ro”?
  Am cautat pe rotld si mi s-au parut foarte scumpe,fata de cele cu extensie generala. Si de aia ma intreb, ajuta cu ceva sa ai un domeniu regional daca te adresezi unui public dintr-o tara? Adica, m-ar ajuta cu ceva sa am un domeniu .ro pentru un blog in romana?
  Vad ca blogul tau e .com si nu cred ca e un impediment, nu?

  • Pentru ca e monopol. E un singur site care controleaza toate domeniile .ro, si-anume rotld.ro Si din iulie 2017 (parca) mai vor sa introduca o taxa. Dar depinde si pe cati ani iei, daca diferenta e prea mare, poate ai comparat un domeniu cu plata anuala cu unul cu plata pe 5 sau 10 ani.

   Da, merge si .com dar .ro are mai multa credibilitate si, cred eu, si un beneficiu SEO.