Ce este un bitcoin?

bitcoinProbabil ai auzit vorbindu-se despre Bitcoin și despre cum începe această monedă virtuală să schimbe felul cum se fac plățile online. Trecând peste controversele care planează asupra acesteia, vreau să ne concentrăm puțin să vedem exact ce este un Bitcoin și cum funcționează.

Bitcoin este o monedă virtuală

Cu alte cuvinte, nu vei avea ocazia să ții în mână bancnote sau monede. Totul se întâmplă pe Internet.

Adio, băncilor

Cu toții am vrea să spunem adio intermediarilor și comisioanelor lor enorme. Însă asta nu se va întâmpla prea curând. Totuși, Bitcoin este o monedă de schimb descentralizată, adică transferul de la o persoană la alta se face direct, fără bancă.

Sigur că există niște comisioane, însă acestea sunt mai mici decât la transferurile intra și interbancare, mai ales dacă ținem cont că nu se ține cont de țările între care se face tranzacția.

Cum iau ființă aceste Bitcoin-uri?

Aici începe partea ciudată. Monedele sunt minate prin intermediul unei aplicații gratis, care rezolvă niște ecuații. Algoritmul este făcut în așa fel încât puterea de procesare necesară este destul de mare.

Calculatoarele care minează după bitcoin-uri, în esență, ”găsesc” monedă nouă, care se adaugă la cea existentă deja în circulație. Astfel, bitcoin-urile noi vor putea fi tranzacționate dintr-un cont în altul.

Procesul este făcut în așa fel încât să se asemene celui prin care se minează aur din pământ: este încet și necesită un anumit efort.

Numărul de Bitcoin-uri este limitat

Cu cât se minează mai mult, cu-atât ne apropiem de momentul în care rezervele de Bitcoin vor seca. Asta spre deosebire de monedele tradiționale, din care guvernele pot pune în circulație câte vor ele. Și știm cu toții de problemele sistemului monetar curent despre care am mai vorbit (nu, nu spun că Bitcoin este soluția ).

Cum pot face rost de Bitcoin?

Sunt două modalități. Prima este să îți iei acel soft și să te apuci de minat. Problema e că ai nevoie de putere de procesare multă, precum și de timp. Pe un calculator normal ai avea nevoie de săptămâni bune sau chiar luni până vei mina un bitcoin complet.

Există sisteme configurate special pentru minarea de bitcoin-uri, pe care le poți cumpăra, însă acesta costă și, în plus, trebuie să iei în calcul și costul energiei electrice pentru a ține acel sistem în stare de funcționare 24 de ore din 24.

A doua variantă este să cumperi bitcoin cu dolari, fiind varianta și cea mai simplă.

Cât e de stabil cursul bitcoin?

Din păcate, acesta este extrem de instabil. Azi, un bitcoin poate costa 600 de dolari iar mâine 800. O astfel de cădere spectaculoasă a avut loc atunci când China a anunțat că nu va permite băncilor sale să tranzacționeze cu Bitcoin.

Multă lume încearcă să speculeze, profitând de acest curs extrem de fluctuant.

Unde poate fi folosit bitcoin-ul?

Din ce în ce mai multe magazine online acceptă această monedă. Totuși, numărul lor rămâne mic. Printre ele enumerăm Overstock.com, Virgin Galactic (compania antreprenorului Richard Branson) și chiar și magazin-ul celor de la WordPress.

Unde se stochează bitcoin-urile?

Fiecare bitcoin de care faci rost se stochează într-un portofel digital, care funcționează similar cu sistemele de online banking tradiționale cu care, probabil, ești obișnuit.

Există alternative la Bitcoin?

Da, și încă destul de multe. Dacă Bitcoin e aurul, Litecoin e considerată moneda de argint. În plus, există și alte monede, despre care încă nu se știe în ce măsură vor reuși să atragă atenția și să fie folosite la scară largă.

Unde a fost oportunitatea?

Oportunitatea a fost pentru cei care au cumpărat Bitcoin la începutul anului 2013, când costa 13.5 dolari. La sfârșitul aceluiași an, după 11 luni, Bitcoin-ul a ajuns la un maxim de 1200 de dolari!

Este Bitcoin o monedă sigură?

Bancherii cu siguranță că spun că nu. Tranzacțiile pe care le faci cu Bitcoin sunt sigure, însă nimeni nu poate și în ce direcție va merge cursul Bitcoin/dolar. Cum această monedă a fost prima de acest gen și, din moment ce a fost o deschizătoare de drum, n-ar fi exclus ca, în viitorul apropiat, să apară o nouă monedă care să ofere mai multă stabilitate și care, prin asta, să își asigure succesul ca cea mai de succes monedă virtuală.

Iată un filmuleț YouTube în engleză care te va ajuta să vezi mai bine lucrurile:

Despre Ovidiu