jurnal de blog

57 resurse online pentru freelanceri și antreprenori

unelte online

Nu vreau să o lungesc prea mult cu introducerea, îți ofer o listă completă de site-uri utile online pe care le poți folosi în afacerea ta, pe blog, la proiectele de freelancer, la serviciu și-așa mai departe. Fără softuri care trebuie instalate, doar site-uri web.

BLOGGING

WordPress

Odată ce ai intrat pe site, poți descărca varianta completă (și 100% gratuită) a celei mai bune platforme din lume. Se instalează pe serverul tău și îți permite să faci cu ușurință articole, să le publici plus foarte multe alte lucruri.

Favicon.cc

O unealtă gratuită pentru a face acele mici iconițe care se numesc favicon-uri. E nevoie de câte una pe nume de domeniu și apare în title bar-ul browserului web atunci când accesezi orice pagină. Le mai vezi atunci când faci bookmark la un site.

Easel.ly

Dacă vrei să-ți dai pe spate cititorii cu un infografic, află că îl poți face gratuit pe acest site. Un infografic este, în esență, o poză foarte lungă, cu design foarte atractiv ce arată statistici legate de un anumit subiect.

W3 Validator

O unealtă clasică prin care se verifică codul HTML al unei pagini web pentru a vedea în ce măsură corespunde cu standardele HTML.

GTMetrix

Un site ce îți analizează siteul pentru a vedea cât de repede se încarcă plus alte probleme ce țin de codul său sursă. O să vezi că îți dă și sfaturi concrete despre ce poți face.

Copyscape

Dacă vrei să vezi cine îți copiază articolele pentru a le pune pe web, nu există unealtă mai bună decât Copyscape. Te lasă, chiar, să pui un mic banner pe site-ul tău prin care să anunți faptul că folosești acest serviciu pentru a descuraja potențialii plagiatori.

Broken Link Checker

O unealtă extrem de utilă pentru a verifica dacă pe site-ul tău există link-uri care duc către pagini inexistente. Chiar dacă pare improbabil, în timp, acestea se adună iar Google te penalizează.

Gravatar

Gravatar e un serviciu prin care, atunci când lași comentarii pe bloguri, îți apare și o poză aleasă de tine lângă ele. Util din punct de vedere al branding-ului.

DESIGN

Dacă ai nevoie de un design profesionist, pe 99 Designs poți iniția un concurs prin care deisgneri profesioniști din toată lumea se întrec să te impresioneze, apoi îl alegi pe cel mai bun. Simplu.

https://tinypng.com/

Dimensiunea PNG-urilor este crucială pe site-urile web pe care le administrăm. De multe ori, softurile care le generează nu au cei mai buni algoritmi de compresare, rezultând în imagini cu dimensiuni extrem de mari.

Tiny PNG e incredibil de ușor de folosit. Înainte de a folosi un PNG pe site, intri pe al lor, îl uploadezi, apoi downloadezi varianta compresată și o folosești pe aceea. Te alegi cu imagini de minim două ori mai mici ca dimensiune.

https://kraken.io

Un serviciu similar cu TinyPNG dar merge și cu imagini cu extensia JPEG: Comprimă foarte bine imaginile pentru a putea fi folosite pe web.

https://www.canva.com/

Canva e un editor de imagine online. Nu e nici pe departe la fel de complex ca Photoshop-ul dar își face treaba bine când vine vorba de operațiuni simple cu imagini ce au ca destinație, spre exemplu, blogging-ul.

SEO

https://ahrefs.com/

AHrefs este o unealtă veche și bună pentru a afla ce link-uri au site-urile concurenței tale (așa-numitele backlink-uri).

Open Site Explorer

Asemenea site-ului AHrEfs, Open Site Explorer oferă o grămadă de informații despre orice site web, inclusiv o listă cu alte site-uri care au link-uri către acesta.

Alexa

Rank-ul Alexa este unul dintre cele mai folositoare, alături de Google Page Rank (PR). Cu cât e mai mic, cu-atât site-ul pe care îl cauți are mai mult trafic.

SERPS Rank Checker

Un site foarte util ce îți arată pe ce poziție în paginile de căutare se află site-ul tău. Util în momentul în care ai un articol pe blog optimizat pentru un cuvânt cheie și vrei să vezi pe ce poziție e în Google. Util mai ales dacă ai blog în engleză și nu poți să cauți cu IP de Statele Unite (se știe că rezultatele căutărilor diferă în funcție de țara din care se face căutarea pe Google).

On-Page Optimization Tool

Deși densitatea cuvintelor cheie pe pagină nu e chiar așa de importantă, e bine să fii în anumiți parametri. Acest site te ajută să faci asta.

PROJECT MANAGEMENT ȘI COLABORARE

Trello

Trello este un site foarte simplu pentru managementul de proiecte simple. Permite, evident, colaborarea mai mult persoane pe bază de user și parolă.

MindMeister

O unealtă gratuită excelentă ce îți permite să faci așa-numitele mind map-uri și să le partajezi cu alte persoane.

Todo.ly

Am spus de foarte multe ori că fără o listă cu ”de făcut” nu prea ai șanse în online… sau în orice alt job care necesită puțină creativitate și foarte multe lucruri de făcut. Todo.ly rezolvă această problemă permițându-ți să faci câte liste vrei, să le organizezi cum vrei, totul cu o interfață extrem de intuitivă.

Wrike

O unealtă excelentă de management de proiect. În momentul în care auzi mai multă lume că o recomandă, e clar că nu poți da greș.

Workflowy

Workflowy e o idee extrem de interesantă de a-ți organiza listele. Merită încercat.

Process.st

Un site foarte util dacă ai o echipă de oameni ce au nevoie de o grămadă de proceduri și checklist-uri

Hackpad

Un serviciu interesant ce permite crearea de documente online și de lucru în echipă pe ele.

OneNote

Aplicația mea preferată pentru ținut liste și luat notițe. Pe cât e de complexă, pe-atât e de ușor de folosit. Plus, are clienți pentru toate device-urile.

Google Hangouts

Conferințe online direct din browserul de internet pe gratis. Cu asta am spus tot 🙂

Google Calendar

Pe lângă că e extrem de intuitiv, serviciul Calendar oferit de Google e și foarte bine integrat cu clienți pentru toate platformele precum și cu gMail. Îți permite, chiar să partajezi calendare cu prietenii și să le trimiți notificări atunci când creezi un eveniment nou.

https://mural.ly/

O unealtă de colaborare ce are la bază imaginile.

EverNote

O alternativă excelentă la OneNote pentru luarea și organizarea de notițe.

MEDIA

ePom

ePom este un ad server, adică un serviciu de management al bannerelor. E gratuit până la 150.000 de afișări lunare ale acestora. Le încarci pe site, le grupezi, apoi pui codul generat în widgeturile temei tale de wordpress. Opțional, poți un un cod pe pagina de ”Mulțumim” corespunzătoare vânzării sau abonării respectivilor vizitatori.

Îți arată, apoi, care bannere au primit cele mai multe click-uri și care au generat cele mai multe vânzări, abonări etc.

MARKETING

Google Trends

În trends poți introduce doi termeni de căutare pentru a compara volumul de căutare și a vedea cum a evoluat în timp. Absolut necesar dacă vrei să faci un blog de nișă.

Google Keyword Planner

Keyword Planner e menit a te ajuta în campaniile AdWords dar îți dă sugestii foarte bune de cuvinte cheie, pe baza cărora să scrii apoi articole.

Google Alerts

Ideea e simplă: introduci un termen iar Google îți trimite pe mail alerte de fiecare dată când cineva scrie un articol sau o știre legată de termenul respectiv. Util, spre exemplu, dacă vrei să monitorizezi anumite cuvinte cheie pentru a vedea cine scrie despre ele (pentru a încerca să obții link de la ei, pentru a afla cât de repede concurența nouă etc.).

Google Scholar

Același motor de căutare dar focusat pe articole academice. Util atunci când ai nevoie de surse credibile de informație.

Hemingway

O unealtă extrem de interesantă ce verifică conținutul în engleză și vânează propoziții alambicate și cuvinte lungi. Îți colorează chiar și adverbele pentru a le înlocui cu verbe de acțiune ce – se știe – sunt mai convingătoare și sporesc vânzările.

DIVERSE

Toggl

Probabil cel mai bun timer. Design super și ușor de folosit.

http://www.isitdownrightnow.com/

De multe ori ni se întâmplă să nu ne meargă un site și ne-ntrebăm dacă e de la noi sau e picat întreg serverul lor. Cu acest site poți verifica asta… cu condiția să îl poți accesa. 🙂

CloudFlare

Cloudflare este un serviciu foarte popular care rezolvă problemele de încărcare ale site-ului tău. În plus, permite ca acesta să fie accesibil chiar și atunci când serverul tău a picat!

Infusionsoft

Un CRM extrem de popular și excelent atât pentru vânzările online cât și offline.

WeTransfer

Pe mail nu se pot trimite atașamente foarte mari. We Transfer ne scapă de această problemă pentru că permite uploadarea fișierelor de până la 2GB. Se crează o adresă unică pe serverul lor pe care mai apoi o poți partaja cu persoana căreia vrei să-i trimiți fișierul ca să-l descarce.

EMAIL MARKETING

http://www.emailspamtest.com/

În momentul în care introduci un email în Aweber sau Mailchimp, ți se dă un scor care îți arată care sunt șansele ca acel mail să ajungă în folderele de Spam ale abonaților tăi și să nu fie citite niciodată. Aweber și Mailchimp au această funcționalitate dar, dacă vrei să fii dublu-sigur, poți încerca acest serviciu.

Aweber.com

Dacă vrei să începi un newsletter, Aweber e soluția perfectă pentru începători dar și pentru avansați. Îți permite să aduni abonați la tine pe blog, să le trimiți mailuri (inclusiv mailuri automate) și să vezi diverse statistici (cine a dat click, cine a deschis fiecare mail etc.)

STOCARE DE DATE

Amazon S3

Amazon S3 oferă stocare ”in cloud” a datelor dar nu neapărat pentru uz personal ci pentru site-urile și blogurile tale. Dacă ai un video foarte mare căruia încerci să îi faci streaming pe site, pune-l pe Amazon S3 și se va încărca mult mai repede pentru toți vizitatorii tăi. Recomandat mai ales dacă ai hosting de tip shared.

Atenție, acesta este un serviciu plătit, deși sumele nu sunt mari și depind de traficul pe care-l ai TU pe site. Ai gratuit, timp de un an, câțiva giga. Detalii aici.

Google Drive

Pe scurt, ai 15GB de stocare in cloud gratis și, tot ce trebuie să ai este un cont de mail. Poți partaja (tot gratis și fără restricții) fișierele cu alți utilizatori ai acestui serviciu. Dispune și de o aplicație pentru calculator ce îți permite să downloadezi toate documentele pe calculator pentru a le modifica de-acolo. Se sincronizează automat cu serverul.

DESIGN

FreePik

FreePik este o resursă extrem de mare de imagini gratuite, în special desene în format vectorial. Te rog să verifici licența fiecăreia pentru că s-ar putea să trebuiască să oferi ”credit”, adică să pui link către autorul acelei resurse în momentul în care o folosești.

iStockPhoto

iStock este cel mai mare și cel mai popular site de unde poți cumpăra poze, pe care apoi le poți folosi pe site-ul tău, în logouri, ebook-uri, cărți și-așa mai departe. Poți face aproape orice în afară să le vinzi mai departe.

Fotolia.com

Fotolia este resursa mea preferată de poze plătite datorită prețurilor bune și a bazei de date absolut imense. Peste 36 de milioane de poze la data scrierii acestui articol.

Alte Site-uri cu poze…

https://unsplash.com/

http://jaymantri.com/

http://www.splashbase.co/

http://moveast.me/

http://startupstockphotos.com/

http://www.sitebuilderreport.com/stock-up

SOCIAL MEDIA

HootSuite

Un serviciu web ce îți permite să gestionezi toate conturile social media dintr-un singur loc.

NutshellMail

NutshellMail îți face un fel de rezumat al postărilor primite pe conturile de social media și îți trimite mailuri. Util dacă nu prea ai timp să pierzi timpul pe rețelele de socializare dar ai vrea, totuși, să fii la curent cu ultimele noutăți.

Feedly

Un agregator de tip RSS pentru a fi la curent cu ultimele știri dar bun și pentru a descoperi conținut pe Internet.

Quicksprout

Un serviciu interesant ce îți arată cât de bine stă blogul tău pe parte de social media.

Despre Ovidiu