31 de principii ale antreprenorilor de succes

franghie metaforica reprezentand principii de businessPe măsură ce te cunoști și lucrezi pentru oameni de afaceri de succes, începi să vezi niște tipare. Niște comportamente care, pentru cine le vede, sunt semne clare că a începe o afacere online nu este nici ușor dar nici greu.

Și nu începutul este cel care contează. De fapt, mulți dintre cei care fac bani online au avut același succes la început pe care l-am avut și eu, și pe care probabil îl ai și tu acum: zero.

E ușor să începi un site. Oricine poate să o facă. Dar nu e ușor să îl faci să aibă succes.

Întrerupem astăzi seria articolelor pline de conținut aplicabil pentru a ne întoarce la principii. La cele care să te ajute să crești, să devii mai focusat pe afacere.

Am avut de-a face, din păcate, și cu oameni mai puțin onești. Pentru unii, chiar, mi-aș fi dat cămașa de pe mine. Însă chiar și de la aceștia ai ce învăța, cu toată țepuiala pe care o împart cu dărnicie în jur.

După 6 ani de programare și 5 de marketing online, am luat de la fiecare DOAR părțile bune și le-am pus mai jos, cu mențiunea că ordinea lor este pur întâmplătoare.

Principiul #1: Nu te opri niciodată

Deși se spune că oamenii care au bani sunt în general, mai lacomi, acest lucru nu e neapărat rău. Dacă s-ar opri, ar ajunge curând la faliment în momentul în care singura lor afacere nu ar mai merge.

Piețele se schimbă, ofertele care mergeau odată, acum abia vând, deci trebuie să cauți noi și noi metode de a mări profitul.

Această călătorie fără sfârșit nu trebuie să aibă legătură cu generozitatea ta. De fapt, cu cât ai mai mult, cu-atât îți va fi mai ușor să îi ajuți pe cei mai puțin norocoși decât tine.

Privește capacitatea ta de a munci ca pe un dar, un dar prețios pe care nu toată lumea îl are.

Principiul #2: Insistă acolo unde vezi că nu merge

Probabil cauza numero uno pentru cei care nu reușesc în ceva este faptul că renunță mult prea ușor. În mediul competitiv din ziua de azi, nu te poți aștepta să-ți iasă totul din prima. Însă te poți aștepta să îți iasă după un anumit timp, cu condiția să te ții de treabă.

Hai să privim lucrurile altfel: nivelul de complexitate al unei nișe este X la un moment dat. S-a ajuns acolo pentru că marketerii au găsit căi, care de care mai inovatoare, de a vinde. Dacă tu ești un jucător nou pe piață, nu te poți aștepta să fii la nivelul lor din prima săptămână.

Poate tu ai o scrisoare de vânzare text în timp ce concurența ta are una video. Poate tu ai un singur magazin online în timp ce restul are o rețea de minim 2-3. Poate tu nu ai niciun partener iar ei au cu zecile.

Indiferent unde ești, nu uita că, prin faptul că te ții de treabă vei evolua. Vei ajunge să-ți faci și tu o scrisoare de vânzare video. Sau poate vei scoate un al doilea magazin online. Și, pe măsură ce trece timpul, vei ajunge să ai și tu parteneri de succes.

Sigur, nu poți doar să stai și să aștepți ca partenerii să te caute. Nimeni nu te va căuta atâta timp cât nu reprezinți nimic în nișa respectivă. În fiecare dimineață (sau seara înainte de culcare), pune-ți întrebarea asta:

Ce pot face eu să-mi cresc site-ul sau afacerea? Cum pot aduce mai mult trafic? Cum pot aduce mai mulți clienți?

Și aici se face diferența între cei care reușesc și cei care nu. Atunci când NU ai un răspuns la întrebare, atunci trebuie să forțezi pentru a-l găsi. Dacă ai făcut tot ce credeai că trebuie și tot nu ai trafic și vânzări, cu siguranță că sunt alte lucruri, mai complexe, știute de mai puțină lume, pe care să le faci și, prin asta, să te departajezi de restul competiției.

Principiul #3: Scrie și analizează obiectivele

Una este să îți pui obiectivele în gând și alta este să le scrii pe calculator, pe flip chart, pe telefon sau pe hârtie. În momentul în care faci asta, ajungi să realizezi cât de departe ești de ele. Pe de altă parte, dacă le lași doar în capul tău, vei ajunge să uiți complet că ți le-ai pus.

Dar dacă le ai scrise undeva, acestea capătă o importanță uriașă. Sunt chiar în fața ta și te forțează efectiv să le atingi.

Principiul #4: Studiază competiția și nu te lăsa intimidat de ea

Când îți faci un site sau pornești o afacere offline, studiul competiției îți va economisi luni sau ani de zile de muncă. De ce? Competiția ta este deja în top, știe ce merge și ce nu, știe ce vor clienții. A ajuns în top pentru un motiv, pentru că a făcut BINE o serie de lucruri. A mai ajuns acolo și pentru că a făcut o grămadă de greșeli și a aflat pe propria piele ce nu merge.

Poate au găsit o locație de închiriat la un preț bun care le-a permis să angajeze oameni mai buni și care, la rândul lor, le-au permis să dezvolte produse de calitate mai ridicată.

Poate au găsit niște furnizori mai ieftini, eliminând intermediarii.

Poate au un copywriter bun care știe să facă scrisori de vânzare excelente, care vând de 2-3 ori mai bine decât restul competiției.

Fiecare concurent are lucruri care să te învețe, mai ales acum, la început. Nu te apuca să reinventezi roata, vei pierde mult timp și multe resurse pe care fie nu le ai, fie nu ți le permiți financiar.

Principiul #5: Partenerii sunt totul

Deși am avut parte de parteneri cu care nu aveam aceeași viziune, deși am avut parte de parteneri falși care se dădeau înapoi când era vorba să punem acel parteneriat pe hârtie, persoanele cu care m-am asociat m-au învățat enorm de multe.

Fără parteneri nu poți ajunge departe pentru că nu vei avea de la cine să înveți. Un parteneriat e cel mai productiv în faza sa incipientă, atunci când toată lumea este entuziasmată, ÎNAINTE ca relațiile să se înrăutățească. În acea fază, toți partenerii au moralul ridicat și vor depunde într-adevăr tot efortul de care sunt capabili pentru a face lucrurile să meargă.

Esențial: parteneriatele nu sunt doar acelea cu care te asociezi fifty-fifty într-o firmă. Poți face un parterneriat între tine, ca product owner și cineva care aduce trafic. Puteți împărți profitul doar pentru acel produs iar tu, între timp, poți crea alte produse pe care să le promovezi cu alți parteneri.

Principiul #6: Totul este negociabil

Când ai de plătit facturi și servicii pe firmă, ar trebui ca din start să încerci să negociezi prețuri mai mici. Încercarea moarte n-are. Gândește-te că, în spatele celeilalte afaceri, există un business owner și niște angajați care și ei, la rândul lor, au facturi de plătit. Nici ei nu vor să te piardă ca și client sau partener, pentru că asta ar însemna o scădere a venitului lor.

Principiul #7: Dacă ceva nu e negociabil, caută în altă parte

Nu se știe niciodată unde găsești un produs la serviciu la un preț mai bun. Acum două săptămâni, dorind să-mi iau un microfon profesionist, l-am găsit pe nu mai puțin de 6 site-uri diferite. L-am ales pe cel mai ieftin și, deși diferența de preț nu a fost imensă, am avut ocazia să-mi formez acest obicei de a căuta tot timpul unde este mai ieftin și la aceeași calitate.

Cine știe, poate chiar acum sunt aspecte în afacerea ta unde poți tăia din costuri, lucru ce va duce automat la creșterea venitului tău lunar.

Principiul #8: Oferă valoare

În momentul în care faci un produs mai bun, acesta va începe să capete o reputație în nișa ta ca fiind superior. Deși un produs bun nu garantează deloc reușita în acea nișă, un produs slab sau mediocru îți va sabota șansele. Mai bine amâni lansarea de produs cu 1-2 săptămâni pentru a-l îmbunătăți decât să te trezești cu zeci și seci de clienți nemulțumiți de-a lungul lunilor sau al anilor.

Principiul #9: Trebuie să fii puțin obsedat

Dacă te gândești toată ziua cum să îți crești afacerea, cum să aduci trafic sau cum să îți îmbunătățești produsele, atunci ești pe drumul cel bun. Dacă te uiți la panourile publicitare de pe stradă și te gândești doar la ce emoție transmit acele reclame, ești pe drumul cel bun.

Dar dacă vezi site-ul tău ca pe o povară, atunci va trebui să cultivi puțin această obsesie. Pentru că doar ea îți va ține de cald atunci când lucrurile nu par să meargă.

Principiul #10: Evită nișele goale

O nișă în care concurența este puțină poate părea ca o oportunitate să exersezi, însă sunt două probleme. Prima este că nu vor ieși mulți bani din ea.

A doua problemă este că nu vei avea cu cine concura și, ca rezultat, nu vei fi foarte competitiv. E ca și cum te-ai juca singur cu mingea la perete; nivelul tău va fi foarte slab atunci când vei intra pe teren și vei avea adversari de calibru în fața ta.

Principiul #11: Focus, focus, focus!

Indiferent că studiezi nișele sau că lansezi un produs nou sau că ești într-un impas financiar și nu știi încotro s-o apuci, trebuie să fii concentrat. Concentrarea înseamnă că ești așa de absorbit de ceea ce faci încât mintea ta se află într-o stare continuă de căutat soluții și de venit cu idei noi.

Focus-ul necesită timp. Închide telefonul, oprește televizorul și muzica. Păstrează în jurul tău doar lucrurile și persoanele care țin de obiectivul pe care vrei să îl atingi.

Principiul #12: Asumă-ți riscuri calculate

Când am renunțat la cariera de programare pentru a face marketing pe net, n-am făcut-o din impuls. Niciun articol din lume, oricât de motivant ar fi, n-ar putea să mă determine să fac asta.

Am luat acea decizie pentru că știam că am un bagaj de cunoștințe solid plus un portofoliu de site-uri care știam că îmi aduc un anumit profit. Mi-am luat un risc calculat, pentru că eram convins că site-urile mele vor crește dacă mă voi concentra 100% pe ele.

Când poți să îți iei riscuri necalculate? Atunci când ești deja într-o situație fie dramatică, fie nu grozavă. Dacă nu ți-ai mai primit salariul de 2 luni la locul de muncă, e clar că nu vei ajunge să faci un venit decent și stabil acolo. În acel caz, e mai bine să renunți, fie în căutând alt job, fie pentru a-ți porni propria afacere.

Principiul #13: Descoperă-ți punctele slabe și punctele tari

Deși mă laud că pot face totul aproape singur, de la scrierea de articole și produse la design și partea tehnică, și eu deleg unele task-uri la care nu mă pricep altor oameni. Spre exemplu, la ultima lansare de produs, am ales să plătesc un copywriter profesionist o grămadă de bani pentru a face scrisoare de vânzare. Am mai angajat o voce profesionistă, produsul fiind în limba engleză iar eu nu aveam accentul nativ potrivit pentru a înregistra.

E important să fii cinstit cu tine și să recunoști care îți sunt punctele slabe, pentru a delega task-urile ce țin de ele, altcuiva. Altfel, s-ar putea ca treaba să iasă prost iar acea problemă poate deveni cauza tuturor problemelor tale.

Principiul #14: Fii propriul tău potențial client

E foarte important să simulezi cu propria ta minte ce gândește și ce simte un vizitator care ajunge la tine pe site. E și mai important să fii sincer cu tine pentru că, cu cât ajungi să înțelegi clientul mai bune, cu-atât vei face un site mai atractiv.

De ce crezi că site-urile au evoluat în ultimii 20 de ani, de la niște pagini care acum ni s-ar părea penibile, la niște portaluri extrem de prietenoase și ușor de folosit?

De ce crezi că telefoanele sunt din ce în ce mai bune, mai rapide și au din ce în ce mai multe funcții? Pentru că jucătorii de top din nișa de telefoane nu s-au mulțumit cu primele modele și au înțeles cu adevărat ce vrea clientul.

La fel și tu, trebuie să știi exact ce crede un client atunci când ajunge pe site, unde dă click, ce îi place și ce nu îi place la tine pe site.

Principiul #15: Mărește Customer Lifetime Value (CLV) în continuu

CLV-ul reprezintă câți bani cheltuie un client de-al tău cu tine, pe durata de viață a relației dintre voi. Unul din micile secrete ale marketer-ilor de succes din online este că aceștia încearcă să mărească această valoare prin diferite metode, cum ar fi:

– să le vândă mai multe produse prin promoții la intervale regulate
– să le vândă produsele altora prin programe de afiliere
– să mărească valoarea medie a comenzii inițiale prin adăugarea de upsell-uri
– și multe alte metode specifice tipului de business și nișei în care te afli

Principiul #16: Comunică cu potențialii clienți

Comunicarea cu clienții potențiali trebuie să fie ceva de la sine înțeles. De fapt, ar trebui să fii deschis la vorbă cu oricine are legătură cu afacerea ta, pentru că doar așa vei putea construi relații mai strânse. Dar potențialul client este cel cu care trebuie să deschizi un canal de comunicare, pentru că doar așa ți-l vei transforma efectiv în client.

Principiul #17: Think big

Da, știu că ai auzi expresia, însă eu aș completa-o: think big every day. Pentru că nu e suficient să îți amintești o dată pe săptămână că vrei să faci o grămadă de bani, trebuie să te gândești la asta în fiecare zi.

Principiul #18: Distinge task-urile importante de cele neimportante

Să alergi după contracte cu diferite companii sau să semnezi declarațiile contabile este important, dar nu sunt lucruri care să îți mărească veniturile. Prioritatea ta de zi cu zi ar trebui să fie aceea de a face mai mulți bani și de a avea clienți mulțumiți. Restul se poate delega sau se poate face seara sau în pauze.

Principiul #19: Înconjoară-te de oameni de succes

Dacă ai oarecare rețineri sau complexe de inferioritate în jurul lor, problema e la tine. Dar, dacă o rezolvi, aceștia te vor accepta în jurul lor, iar asta îți va deschide calea spre mentalitatea lor, mentalitate pe care va trebui să o ai și TU.

Dacă nu ai posibilitatea de a intra în contact direct cu ei, poate reușești să îți iei o slujbă unde ai avea ocazia să lucrezi îndeaproape cu vreunul, sau poate poți da de ei pe forumuri de business.

Principiul #20: Fă ceva ceea ce-ți place

Se spune că trebuie să faci bani doar din ceea ce îți place, însă realitatea este că nu toate nișele sunt egale. S-ar putea ca pasiunea ta să fie ceva ce nu interesează prea multă lume. De aceea trebuie să cauți altă pasiune sau hobby pe care să-l monetizezi. În orice caz, să faci ceea ce îți place e esențial. Nu intru în detalii pentru că am discutat pe larg acest subiect aici.

Principiul #21: Pornește

Multă lume stă ani de zile fără să facă nimic, de frică să nu reușească. E foarte important să faci pași concreți în acea direcție, chiar dacă acei pași constă în cercetarea pieței. Market research-ul nu este ceva pasiv. Nu constă doar în căutarea pe Google și, eventual, datul a câteva telefoane la furnizori.

Research-ul presupune adunarea de informații cât mai multe și cât mai utile despre competiție, piață, clienți și nișele în care ai putea să intri. Pentru asta trebuie să iei notițe, să fac calcule și Excel-uri și să analizezi posibilitățile din toate punctele de vedere.

Principiul #22: Menține entuziasmul pe termen lung

Știi acel gen de persoane care sunt super entuziasmate de mersul la sală? Merg 1-2 săptămâni aproape în fiecare zi, apoi mai rar și, după 1-2 luni ajung să renunțe complet. Apoi, peste 5-6 luni, o iau de la capăt.

Decât să fii prea entuziasmat la început, mai bine te controlezi puțin, devii mai cerebral și îți spui ”stai așa că rezultatele nu vin peste noapte”, și ai grijă să îți păstrezi entuziasmul pe termen LUNG.

Principiul #23: Modifică obiectivele

Dacă vezi că ți-ai pus un obiectiv lunar și te chinui la el de 6 luni, încearcă să îți pui un alt obiectiv. E clar că ceva nu merge, ceva trebuie schimbat. Mă refer aici la obiectivele lunare sau săptămânale, obiectivele pe termen lung ar fi bine să ți le păstrezi.

Principiul #24: Scapă de distracții

Trebuie să realizezi că, dacă vrei să fii printre cei mi buni din nișă, nu ai de ales decât să renunți la unele ieșiri în oraș. Trebuie să îți antrenezi mintea să poată lucra mai multe ore pe zi, cu mai mult spor și să ia decizii mai bune.

Dacă ai prieteni care te sună tot la două zile să ieșiți în oraș iar tu nu te poți abține să nu mergi, ia o decizie să nu te mai lași influențat de ei ci de obiectivele tale.

Principiul #25: Fii recunoscător pentru ceea ce ai deja

Tot alergând după obiective mari, vei ajunge să uiți ceea ce ai realizat deja. Nu lăsa asta pentru când vei ajunge la bătrânețe. Sunt sigur că ai realizări de care ești mândru sau mândră… o olimpiadă, un target atins la locul de muncă, un concurs câștigat. Amintește-ți de aceste evenimente din viața ta pentru a realiza că nivelul următor de succes are la bază succesurile tale anterioare, chiar și cele mici.

Dacă mă uit la oamenii de afaceri pentru care am lucrat, cu toții au avut succese destul de devreme, chiar dacă acestea nu erau de natură financiară. Și tu le ai, trebuie doar să ți le amintești și să fii mândru(ă) de ele.

Principiul #26: Fă sport

Nu e niciun secret că sportul are numeroase beneficii asupra corpului și minții: reduce stresul, îmbunătățește abilitățile de a lucra în echipă, mărește încrederea de sine, scade anxietatea, îmbunătățește memoria și te face mai creativ.

Nu trebuie să îl faci în fiecare zi, nici nu ar fi timp pentru asta, ținând cont că afacerea ta nu e de succes. Dar trebuie făcut. Nici măcar nu trebuie să dai bani pe sală sau pe abonament la bazin; alergarea prin parc e gratis. Eu fac câte o alergare tot la 2-3 zile, iarnă sau vară, cald sau frig.

Se spune că marele antreprenor Richard Branson a fost întrebat: Cum de ești așa de productiv? Răspunsul său a fost scurt: Merg la sală.

Principiul #27: Fii deschis la critică

La primul meu blog aveam un gol în stomac de fiecare dată când eram criticat. Nu îmi plăcea deloc și, de fiecare dată, depuneam timp și efort pentru a clarifica lucrurile.

Adevărul este că orice blogger și orice antreprenor este criticat vizavi de munca lui. Nu este cale de scăpare. Și, cu cât ajungi să faci mai mulți bani, cu-atât devii mai criticat (și mai invidiat în același timp).

Uită-te la politicieni. Deși sunt criticați și înjurați de ani de zile, deși le apare poza pe toate canalele și prin toate ziarele, aceștia rămân la putere în ciuda acelor critici. Dacă ei își pot păstra puterea în ciuda faptului că milioane de persoane îi urăsc pe față, cu siguranță că și tu, cu afacerea ta încă necunoscută, poți face față câtorva critici răutăcioase.

Probabil că știi deja dar fiecare critică are în spate o dorință de a vedea ceva mai bun, ceva legat de afacerea ta, ceva ce tu poți schimba. Trebuie doar să pleci urechea și să pui în aplicare.

Principiul #28: Fă proceduri pe care să le respecți cu sfințenie

Acestea sunt opționale dar, dacă vezi că ești genul care nu se poate ține de un program, atunci e bine să le ai tipărite. O procedură nu este altceva decât o secvență de pași pentru un task repetitiv.

Spre exemplu, dacă ai o idee nouă de produs, pasul întâi este să faci o listă cu concurența, pasul al doilea este să vezi cât e de mare interesul pentru problema pe care produsul tău o rezolvă etc.

Fă aceste proceduri pentru a le avea tipărite pe hârtie. Te vor face mai disciplinat și mai focusat.

Principiul #29: Oferă echipei tale ceea ce are nevoie

O mare greșeală pe care am văzut-o la aproape toate firmele pentru care am lucrat a fost lipsa grijei pentru angajați. Am văzut chiar cazuri în care angajații erau cei care îi alergau pe șefi pe coridoare pentru a le cere răspunsuri la întrebări pe care nu le putea rezolva singuri.

Dacă angajezi un om, trebuie să fii sigur că acesta poate să lucreze la parametri maximi. Altfel, frustrarea acumulată din lipsa de comunicare se va reflecta nu doar într-o scădere a randamentului ci și într-o posibilă demisie prematură, demisie ce s-ar putea să fie inițiată chiar de tine, pe motiv că acea persoană nu se descurcă. Dacă i-ai fi acordat atenție și i-ai fi insuflat mai bine viziunea ta, poate lucrurile ar fi stat altfel.

Principiul #30: Nu-ți fie rușine să ceri

De multe ori, motivul pentru care cineva nu te ajută este că nu le-o ceri. Ajutorul e la un dialog de 2-3 fraze distanță. Aici e vorba atât de colegi cât și de șefi, parteneri sau posibili parteneri.

În momentul în care ceri ajutorul cuiva, acea persoană se simte importantă și în afara cazului în care îi ceri informații confidențiale, va fi mai mult decât bucuroasă să te ajute cu un sfat pertinent.

Principiul #31: Fii cu ochii pe trenduri

Deși principiile de bază vor fi valabile și 500 de ani de-acum încolo, piețele se schimbă. Fii cu ochii pe noile trenduri pentru a identifica oportunități în piață. Produse noi, nișe noi, clienți noi, modalități noi de a aduce trafic.

Sunt curios…

Ce alt principiu te ghidează pe tine în afacerea ta? Te rog să îl scrii mai jos într-un comentariu.

Despre Ovidiu

Un comentariu

  1. dorinta de a le fi de ajutor altora mai putin norocosi decat mine