Sfaturi Esenţiale de Design Pentru un Blog

blog design

Un design bun de blog nu ţine doar de punerea în practică a celor mai bune practici de web design, aceasta implică mult mai mult de atât. Spre deosebire de website-urile statice, un blog încorporează integrări mult mai strânse de social media pentru a facilita în mod direct interacţiunea cu vizitatorii. Acest lucru face ca sarcina de proiectare să fie puţin mai dificilă.

Vreau să îți dau o lista de elemente de design care sunt absolut necesare pentru designul unui blog. Mă refer aici la un blog care vinde, nu la un blog care arata bine.

Contrast

Fiecare blog este compus din diferite secţiuni ce cuprind conţinut, antet, subsol, reclame, comentarii şi bară laterală. Aceste secţiuni formează o singură unitate (pagina web), dar sunt în mod logic separate una de cealaltă.

Dacă vizitatorii blogului tău pot identifica aceste secţiuni cu uşurinţă şi fără a deveni confuzi înseamnă că ai aplicat prima regulă corect. Nu face secţiunile diferite foarte asemănătoare fiindcă vizitatorilor le va fi greu să le identifice şi nu vor putea vedea fiecare secţiune ca o unitate separată.

Hai sa vorbim putin despre text.

Când am lansat primul blog, am crezut că o să facă furori. Am pus link pe un forum și, nu mică mi-a fost mirarea când mai mulți oameni mi-au sugerat să îl modific RAPID.

Care era problema? Aveam fundal negru și text alb. Mi se parea foarte cool să fie asa, însa oamenii mi-au raportat foarte repede faptul că abia pot citi.

Contrastul era unul foarte prost. Studii arată faptul că un text negru pe fundal alb este mult mai usor de citit. Iar dacă te uiti pe toate blogurile de succes,  vei vedea această regulă aplicată pe 99% din ele.

Repetiţie

Proiectare şi stilul implementat fiecărei secţiuni ar trebuii să fie aplicat fiecărei pagini web. Schimbările din cadrul stilul pot duce la confuzii ce se transformă, pentru vizitatorii tăi, într-o experienţă proastă de căutare. Fie că este vorba de pagina principală, statică sau de arhive, pătrează stilul fiecărei secţiuni uniform..

Aliniate

Acest lucru este foarte simplu. Alinierea arbitrară a textelor și a widget-urilor face ca pagina web să arate precum o curte părăsită. Uita-te la blogul acesta precum și la alte bloguri și încearcă să vezi cum se potrivesc toate.

Dacă ai imagini și texte unele sub altele pe partea stângă, asigură-te că sunt aliniate la perfecție. E usor să le aliniezi aproape perfect și să zici că “e ok și așa”. La nivel de subconstient, alinierea arată profesionalism. Fă la fel și cu textele și imaginile ce trebuie aliniate la dreapta.

În unele cazuri (spre exemplu când e vorba de titluri) cel mai bine este să aliniezi la centru. Însă, ține minte că de obicei, prea multe elemente aliniate la centru denotă amatorism, deci grijă mare…

Fara animatii!

În timpul punerii în aplicare, „bolurile cu miere” arată foarte bine, dar pe termen lung acestea vor reprezenta sfârşitul carierei tale de blogger. Este foarte tentant să introduci obiecte flash şi pompoase, galerii de imagini ce se rotesc şi elemente similare pentru a oferi o experienţă mai bogată vizitatorilor tăi.

Dar în spatele lor, ai nevoie de coduri foarte bine optimizate, plugin-uri multimedia atent alese şi un server bun de găzduire. Se consideră că o proiectare bună a blogului rulează rapid, cu sughiţe minime chiar şi atunci în spatele scenei rulează mai multe obiecte multimedia. Mai jos îţi prezint câteva linii directoare ce te vor ajuta în menţinerea în scenă doar a celor esenţiale:

–          evită obiectele flash, acolo unde poţi.

–          în timp ce alegi un plugin multimedia asigură-te că trece de referinţa de performanţă şi nu consumă prea mult din resursele serverului.

–          pentru a îmbunătăţi imaginea secţiunilor din tema ta, foloseşte în locul scripturilor CSS + imagini optimizate de pe internet.

–          menţine conţinutul pe partea stângă. Cercetările sugerează faptul că în timp ce vizualizăm o pagină web, ochiul tinde să scaneze din stânga spre dreapta.O temă ca cea de pe BaniDinBloguri.com, cu text pe stânga și linkuri utile pe dreapta poate fi un punct bun de plecare.

Fă-ți un blog social

Succesul unui blog este reprezentat și de comunitatea ce se adună în jurul lui. Canalele de social media sunt foarte importante pentru construirea credibilității.

Principalele două canale pe care trebuie să te concentrezi sunt Facebook si Twitter. Poți să faci și opțiuni de sharing pe Yahoo Buzz sau să îți pui contul de LinkedIn. Însă LinkedIn e util să apară pe blog doar dacă ești pe anumite nișe, precum afaceri, marketing sau recrutari.

Un design bun de blog include integrări bogate de elemente sociale şi de media pentru a permite comentarea uşoară, marcarea şi abonarea la platforme media noi şi populare. Mai jos este o listă pentru a te asigura că designul blogului tău este pregatit pentru social media.

 • Ia în considerare folosirea unei a treia părţi de comentare a sistemului ce este format din integrări bogate de servicii social-media populare. Unele dintre cele mai comune sisteme de comentare sunt Disqus şi Intense Debate.
 • Dacă este legat de sisteme native de comentare, foloseşte plugin-uri social-media populare precum Twitter, CommentLuv pentru a răspunde social celor care îţi comentează.
 • Include secţiuni de marcare chiar sub corpul postului pentru a primi un număr maxim de click-uri de partajare.
 • Așa-numitele ”bare social media”, cele care apar la începutul sau sfârșitul paginilor sunt iritante dar, în unele cazuri, extrem de eficiente. Rămâne să testezi pe blogul tău dacă merg sau nu. Totuși, ai grijă să nu incluzi prea multe elemente de social media. De exemplu, dacă ai opțiunea de a face share pe Facebook la un articol din vreo 6 locuri situate pe aceeași pagina – e mult prea mult.
 • Ia în considerare afişarea ultimului tău tweet (sau al ultimelor 5)  în cadrul antetului sau subsolului pentru a face rost de mai mulți urmaritori pe twitter. Astăzi tot mai multe bloguri includ update-uri twitter ce se potrivesc cu tema în diferite secţiuni al blogului.

La final, te sfătuiesc să îţi cumperi o temă WordPress premium. Motivul este foarte simplu, în cadrul acestei teme vei primi un cod foarte bine optimizat şi curat, care rulează mai repede şi este suficient de flexibil pentru a îndeplini nevoile tale de proiectare. Ce temă premium ar trebui să iei în considerare? Ei bine, asta este decizia ta.

Sper că te-am convins că designul unui blog este critic pentru succesul acestuia. Pentru și mai multe sfaturi practice, te invit să citești descrierea pachetului Blogging de gherilă, în special modulu 4. Acest modul este dedicat în totalitate designului unui blog.

Despre Ovidiu

3 comentarii

 1. Luand blog-ul tau si cititnd-ul asa ca orice om grabii, adica “pe sarite”, aflu din ce in ce mai multe informatii. Ca de exemplu, la articolul acesta, am aflat sfatul si indemnul de a folosi text negru pe fundal alb. M-am intalnit de multe ori cu acest detaliu dar nu l-am luat niciodata in seama. Cred ca asta este prima greseala pe blogul meu. In timp ce lecturam articolul, am studiat si anumite blog-uri special pentru informatia aceea. Spre surprinderea mea, era scris NEGRU PE ALB! Foarte interesant articolul tau. Incep sa ajung la concluzia ca trebuie sa iti citesc blog-ul din “scoarta in scoarta”.
  O seara placuta!
  Cu respect,
  Robert Halus

 2. Salut Robert,

  Chiar te rog. Iti mai recomand sa te abonezi la newsletter pentru ca si acolo exista informatie, nu toata disponibila pe blog.

 3. Salut, cer si eu o opinie legata de website-ul/blog-ul meu, nu am mai lucrat de vreo 15 ani in domeniul html, si am observat ca s-au schimbat multe lucruri, s-au simplificat dar totodata au devenit si mai vaste optiunile de webdesign. Vreau sa stiu ce as putea imbunatati la site-ul meu, cateva sugestii, sunt multe bug-uri la tema aleasa dar fiind gratuita nu prea pot sa imi permit la mai mult. Folosesc bineinteles wordpress. Vreau sa cer o opinie mai avizate a cuiva care are vechime mai mare. Eu am creeat website-ul de 3 saptamani. http://www.flavius-tech.ro