Folosește-te de puterea metaforelor

metafora

foto: personalsuccesstoday.com

Cel mai mare lucru, de departe, este să fii un maestru al metaforelor.

– Aristotel

Aristotel nu este singurul care a observat, cu mult timp în urmă, puterea metaforelor. Aceste mici figuri de stil sunt folosite zi de zi, de fiecare din noi.

După cum vei vedea, metaforele pot fi niște arme extrem de puternice în conținutul pe care îl scrii în articolele tale de pe blog și în scrisorile tale de vânzare.

Dar să începem cu o definiție (e ok, și eu m-am dat bolnav la școală când s-a predat acest concept):

METÁFORĂ, metafore, s. f. Figură de stil rezultată dintr-o comparație subînțeleasă prin substituirea cuvântului obiect de comparație cu cuvântul-imagine; p. gener. figură de stil. – Din lat. metaphora, it. metafora, fr. métaphore.

sursa: dexonline.ro

Și că veni vorba de comparații, și acestea sunt niște unelte foarte bune ce te ajută în articolele tale.

Când ne ajută, metaforele, de fapt? În două situații critice.

Prima este atunci când vrem să explicăm cititorilor un concept mai avansat sau mai complex. Înainte sau după ce le oferim explicația propriu-zisă, e bine să o dublăm cu o metaforă pentru mări rata de retenție.

Ții minte cât de tare căscai la școală la materiile care nu îți plăceau? Dacă cineva te întreba la sfârșitul orei care au fost lucrurile cele mai importante discutate, probabil nu îți mai aminteai nimic.

Cauza: când ceva ni se pare complex sau plictisitor, creierul nostru îl pune în categoria ”nu e relevant”. Un lucru foarte inteligent, de altfel, din partea lui, pentru că el evită supraîncărcarea memoriei cu lucruri nefolositoare.

Dar din moment ce unele lucruri mai grele SUNT folositoare, nu există o metodă să-i ordonăm creierului să facă niște excepții.

Metaforele sunt acelea care, în momentul în care compară un concept complex cu unul mai simplu, *păcălesc* creierul să rețină metafora și, plecând de la ea, să rețină și informația pe care noi o dorim.

Mai poți privi metaforele ca pe un fel de ancoră. Ancorezi informația pe care o dorești în minte cititorilor printr-o metaforă semnificativă, ușor de înțeles, și, uneori, chiar nostimă.

Exemplu:

Dacă ai un blog sau o scrisoare de vânzare în care vrei să prezinți cuiva problema datoriei externe a Statelor Unite, le poți explica de unde vin cele 17 trilioane de dolari la cât se ridica ea în momentul de față.

Dar dacă vrei să îi faci să realizeze cu adevărat cât e de mult, le poți spune așa:

Știi ce înseamnă un trilion de dolari? Dacă iei bancnote de 100 de dolari în valoare de un triliard, acestea ar avea o înălțime de 1269 de metri.

17 trilioane înseamnă 21.573 km sau 23.167 de statui ale libertății puse una peste alta.

Dintr-o dată, datoria externă a SUA devine mult mai clar, nu-i așa? Această metaforă are și un caracter puternic emoțional prin comparația datoriei cu statuia libertății…

Ceea ce mă aduce la a doua situație critică în care metaforele sunt folositoare: când vrei să pompezi cititorul cu EMOȚIE.

Când scrii, cu cât stimulezi emoțiile cititorului mai mult, cu-atât acesta va deveni mai interesat de ce ai tu de zis, mai captivat de articolele tale, iar șansele ca acesta să se întoarcă la articolele tale cresc enorm.

Am văzut în acțiune metafora ce explica datoria externă a SUA precum și impactul emoțional pe care l-a adus. Însă poți folosi metafore și atunci când lucrurile sunt deja clare, cu singurul scop de a introduce puțină emoție.

Un articol plictisitor este un articol mort, asta e clar.

Spre exemplu, dacă ai un blog de culturism și fitness, poți dramatiza momentele când mergi la sală să ridici greutăți:

Când am intrat în sală, nu mai eram eu, eram un războinic ce a venit să se lupte și să cucerească fiecare aparat, iar apoi să se întoarcă triumfător la dușuri.

Așadar, îți dau linie verde la folosirea metaforelor în articolele tale. Ce te rog este să nu încerci să le amesteci, adică să nu folosești două metafore prea aproape una de alta sau, doamne ferește, în aceeași propoziție.

Dacă ai deja un blog, am o temă de casă pentru tine. Te rog să intri în Google Analytics și să vezi care sunt cele mai citite articole ale tale. Apoi te rog să intri pe primele 2 sau 3 și să le modifici, adăugând cel puțin două metafore în fiecare.

Le poți adăuga oriunde în text însă o metaforă va avea un impact mai mare dacă este pusă chiar în paragraful de încheiere al articolului. Motivul este acela că va lăsa cititorul cu o impresie memorabilă asupra conținutului scris de tine.

Succes!

Despre Ovidiu