Ești dispus să gândești în locul vizitatorului tău?

 

Vizitatorul tău nu știe ce vrea…

Vizitatorul tău a aterizat pe site pentru că vrea să găsească rapid ceea ce caută.

Abonatul tău a dat click pe pagina de vânzare ce i-ai promovat-o pe e-mail fiind extrem de sceptic la orice-ai avea să-i vinzi.

În momentul în care simte că vrei ceva de la el, fie că e vorba de bani, de un like, de un share sau de feedback, creierul său începe să devină din ce în ce mai reticent și refuză să gândească. Intră într-un fel de stand-by, unde nu e în stare decât să recepționeze mesaje și să spună ”da” sau ”nu”. Ghici ce? Să vinzi ceva în asemenea condiții nu e tocmai ideal…

Și-atunci trebuie să gândești tu pentru el. În special pe scrisorile de vânzare, pe cele de opt-in sau în materialele de presell, trebuie să îți construiești tu firul logic și tot tu să îl conduci pe cititor pe el până ajungeți împreună la butonul de ”cumpără acum”.

Pentru a-ți fi mai ușor să scrii sau să vorbești pentru cineva care nu prea are chef să gândească, te încurajez să îți vezi cititorul arătând exact așa:

bebelus

Un bebeluș te ascultă. Se bucură când îi spui o poveste nostimă, se supără când îi spui ceva neplăcut. E emoțional, trece rapid dintr-o stare într-alta și se lasă condus de tine.

Nu gândește prea mult așa că trebuie să o faci tu în locul lui… să rumegi argumentele logice și să i le spui într-o manieră ușor de înțeles.

Nu te grăbi! Nu sări peste pași, mai ales când vine vorba de scrisori de vânzare. Fii concis, desigur, dar nu lăsa pe dinafară lucruri importante. Asigură-te că tot ceea ce scrii e înțeles clar și că, dacă există întrebări sau obiecții, acestea sunt adresate cu aceeași claritate și răbdare de care ai dat dovadă și până acum.

Și ca să adresez și eu o obiecție pe care probabil o ai legată de acest articol, aceea ar fi:

Bine dar vizitatorul meu nu este prost!

Total de acord, sunt sigur că nu e. Motivul pentru care te rog să gândești în alt mod și să-ți vezi clientul ca pe un copil este că îți va fi mult mai ușor să scrii conținut și copy pentru scrisoarea de vânzare.

Gândește-te puțin cum vorbești cu un copil. Ești mult mai atent la ce spui. Te asiguri că înțelege. Îl aștepți până se prinde și el de un lucru.

Ei, de această răbdare și conexiune emoțională e nevoie dacă vrei să îți mărești traficul pe blog, ”viralitatea” articolelor precum și vânzările.

Secretele mele pentru a crește gradul de empatie cu cititorul și a gândi, efectiv, în locul lui

În definitiv, totul ține de cât de multe știu despre cititor și de cât de mult exersez, însă există tehnici dovedite pentru a face informația cât mai ușor de digerat.

Imaginează-ți că e lângă tine

Probabil cea mai puternică tehnică pentru a te ajuta să explici informația cât mai bine. În momentul în care ți-l imaginezi lângă tine, uitându-se cu interes dar și cu scepticism în ochii tăi, devii mult mai clar în ceea ce spui. Parcă și vezi punctele în care se poticnește și nu te înțelege.

Gândește-te că ești pe punctul de a-l pierde

Imaginează-ți că vizitatorul e pe punctul de a închide pagina și a naviga în altă parte. Oricum, mulți din ei vor face asta. În acele momente, ai nevoie de ceva care să-i facă să rămână.

Multe scrisori de vânzare folosesc o grămadă de tehnici interesante pentru a mări retenția vizitatorilor pe o pagină.

Exemplu:

Dacă urmărești această prezentare până la capăt, îți voi spune X, Y și Z.

E o tehnică pe care și eu o folosesc pe acest site pentru a-i anunța pe cei care intră pe prezentările video că merită să le urmărească până la capăt. În fond, am foarte multe de zis și n-aș vrea ca mulți din ei să le oprească din diverse motive.

Folosește un limbaj colocvial

Recitește articolul sau scrisoarea de vânzare și vânează cuvinte mai mult sau mai puțin complicate. Înlocuiește-le cu sinonime mai simple pentru a face întreg textul mai ușor de înțeles. Ai fi surprins câtă lume se plictisește când citește texte ”elevate” și renunță la a le mai termina.

Exemplu: în loc de ”a percepe”, folosește ”a simți”. Am ales intenționat acest exemplu pentru a-ți arăta că, chiar și în cazurile în care ție ți se pare că un cuvânt nu e greu de înțeles, s-ar putea să ai probleme de conversie.

Gândește-te cum unii politicieni folosesc cuvinte atât de simple încât se fac înțeleși și chiar plăcuți nu doar de publicul în vârstă ci și de cei mai tineri.

Folosirea cuvintelor mai simple este necesară nu numai pentru a te face înțeles ci și pentru a stabili o legătură emoțională mai puternică, ce vine pe fondul unei conversații ”ușoare”. Eviți să fii catalogat ”plictisitor” și ajungi să fii văzut ca fiind ”interesant” și ”plăcut”.

Spune același lucru de mai multe ori cu alte cuvinte

Exact… ca în liceu atunci când nu înțelegea cineva ceva și profesorul încerca să explice în alt mod, folosindu-se de metafore și încercând să explice dând un alt fel de exemplu sau privind lucrurile dintr-un alt unghi.

Temă de casă

Până data viitoare te-aș ruga să intri pe cele mai vizitate articole de pe blogul tău, să le recitești și să te uiți dacă nu cumva niște cititori mai superficiali, reticenți sau chiar critici nu ar avea reproșuri la adresa lor. Găsește-le tu primul și repară-le.

Spor la treabă!

Despre Ovidiu