Cum găsești vocea potrivită pentru scrisoarea ta de vânzare

voiceover talentArticolul de astăzi nu se vrea a fi un ghid complet pentru găsirea unui voiceover. Mai degrabă vrea să condenseze ce am învățat eu în ultimele două săptămâni vizavi de acest subiect.

De ce ai avea nevoie de unul?

Pentru că, în lumea produselor informaționale, scrisoarea de vânzare este regina. Și nu orice fel, ci scrisoarea de vânzare VIDEO.

Există un tip de scrisoare care merge foarte bine acum pe toate nișele. Se numește video însă constă într-un powerpoint și o voce în spate.

Cuvintele apar pe ecran iar vocea din spate recită, pur și simplu, acele cuvinte, conținutul scrisorii de vânzare.

Da, este ok să folosești altă voce decât a ta (sau a autorului efectiv al produsului). Această practică este una comună în state iar, din câte știu, acest lucru nu este reglementat la noi. Dacă ar fi, probabil că s-ar merge (ca de fiecare dată) pe mâna americanilor.

Lăsăm pentru altă dată motivele pentru care acest gen de scrisoare merge. Astăzi vreau să îți împărtășesc din experiența mea, încercând să găsesc vocea potrivită pentru următoarea mea scrisoare de vânzare.

Păstrând confidențialitatea asupra nișei mele, să începem cu începutul.

Am una bucată script care trebuie să sune perfect. Să o citesc eu (deși am un microfon profesionist) iese din discuție pentru că nu ar suna așa cum trebuie. Rata de conversie ar scădea dramatic dacă aș înregistra eu partea audio.

De unde începem?

Pasul #0: Pregătirea

Înainte de a căuta voci pe Internet, e necesar să ne organizăm. Vom primi diferite prețuri de la diferite persoane sau companii. Trebuie să le trecem pe toate într-un Excel pentru a vedea care din ele ne surâd și care nu.

Va mai trebui să avem sample-uri audio de la fiecare autor în parte, pe care le vom analiza rând pe rând pentru a vedea care din ele sună bine și care nu.

Nu în ultimul rând, va trebui să negociem prețul cu fiecare în parte, altfel s-ar putea să plătim de 5-6 ori mai mult decât acel actor ar fi dispus să ceară ca ultim preț.

Înainte de a începe să căutăm, trebuie să știm foarte bine ce vrem. Trebuie să știm ce fel de scrisoare video avem și cui se adresează. Spre exemplu, dacă vinzi un produs de fitness pentru femei, e evident că avem nevoie de o voce feminină.

Vârsta vocii este și ea importantă. Preferabil ca persoana care va vorbi să fie din aceeași categorie de vârstă cu publicul țintă.

Nu în ultimul rând, trebuie să știm sau să avem idee cât e de lung scriptul. Ai o scrisoare de vânzare de 1000, 3000 sau 5000 de cuvinte? E absolut necesar să știm asta pentru ca actorii să poată estima

Pasul #1: Căutarea

Indiferent că vrei o voce în română, engleză sau islandeză, căutarea se face pe Google. Nu contează dacă e Google.ro, .com sau chiar Google din acea țară, vei obține rezultate folosind oricare din variante.

Începem prin a scrie [voiceover limba], unde ”limba” este limba în care vrei să cauți. Spre exemplu, [voiceover romana] sau [english voiceover]. Le poți inversa între ele, nu contează.

Acum trebuie luat fiecare rezultat în parte, și nu mă refer doar la cele de pe prima pagină. Îți recomand să mergi până la pagina 10 dacă e nevoie, nu lăsa vreun actor netrecut pe listă.

Rezultatele pe care le vei găsi te vor duce, când dai click, fie pe paginile personale ale actorului, fie pe paginile unor companii specializate (care are ca și angajați mai mulți asemenea actori).

Vei mai găi rezultate de pe site-uri gen voices.com sau voice123.com, acestea fiind un fel de marketplace-uri pentru actori care înregistrează voiceovere.

Pasul #2: Prelucrarea căutării

Hai să vedem ce facem cu rezultatele date de Google. Le luăm rând pe rând, intrând pe fiecare în parte.

Dacă e vorba de o pagină personală, notăm în Excel adresa site-ului plus datele de contact (mail sau Skype). Dacă are Skype, îl adăugăm direct în listă, lăsând un mesaj cum că suntem interesați de serviciile sale.

Dacă e vorba de o companie care are mai multe talente, căutăm lista de actori și ne uităm doar la cei de care avem nevoie. Spre exemplu, bărbați de vârstă mijlocie.

Fiecare actor găsit pe acel site trebuie să aibă propria lui linie în Excel-ul nostru.

La fel, dacă obținem rezultate de pe voices.com, luăm fiecare actor care ne apare acolo și îl trecem pe câte o linie, amintindu-ne să trecem și adresa web unde l-am găsit.

Pasul #3: Ce facem cu marketplace-urile de voci

Site-urile gen voices.com sunt extrem, extrem de utile, pentru că adună la un loc mii și mii de voci profesioniste, din toate limbile. Sunt o resursă bună pentru a găsi actori pentru ce ne trebuie, singura problemă fiind aceea că…sunt cam scumpi.

Să nu uităm că avem de-a face cu un intermediar aici, care își va lua și el un comision.

Așadar, înainte de a pune proiect pe Voices.com, vom încerca să găsim actorii respectivi pe Google. La fel, pentru companiile care au ca angajați asemenea actori, trebuie să încercăm să le găsim site-ul personal și, doar în caz contrar să contactăm intermediarul.

Așa că vom scrie pe Google [nume actor voiceover]. Dacă actorul are o pagină personală, aceasta va apărea pe prima pagină, chiar dacă nu pe prima poziție.

Te rog să intri pe fiecare rezultat de pe prima pagină pentru fiecare actor și să te uiți la poze. Poza de pe site-ul personal trebuie să corespundă cu cea de pe profilul său de pe Voices.com

Dacă da, atunci suntem norocoși: prețul pe care ni-l va cere acel actor va fi mai mic decât prin voices.com.

Încă nu am terminat! Adevărul este că, pentru un script de, să zicem, 5000 de cuvinte, un actor profesionist va cere oriunde între 300 și 1000 de dolari. Cam piperat, nu?

Dacă nu avem de ales, va trebui să negociem la sânge și să plătim suma la care se ajunge de comun acord.

Dar dacă ți-aș spune că mai există o șansă să găsim o voce profesionistă mult mai ieftină? Soluția este la pasul următor…

Pasul #4: Fiverr.com

O să spui că, odată cu un preț mai mic, vine și o scădere a calității. Nu este tot timpul așa. În plus, o scrisoare de vânzare vidoe (VSL) nu trebuie să fie perfectă. Dacă sunetul se aude bine și intonația este potrivită, e mai mult decât suficient.

Ultimul loc unde trebuie neapărat să cauți voci este pe Fiverr, însă nu ne vom folosi de motorul lor de căutare.

Google va căuta mai bine voice pe Fiverr chiar decât Fiverr însuși, așa că hai să intrăm pe Google.com și să căutăm așa:

[țara voiceover site:fiverr.com]

Practic, căutarea este similară cu cea de la primul pas, cu diferența că îi specificăm motorului de căutare să caute doar pe site-ul Fiverr.com.

Îți recomand să cauți cel puțin primele 10 pagini ale aceste ultime căutări. Vei fi surprins câte voci găsești, deși majoritatea nu se ridică la standardele noastre.

Odată filtrate, e momentul să trecem la pasul următor…

Pasul #5: Contactarea

Contactarea actorilor și a agențiilor este ușoară. Ar fi bine să ai un template de e-mail în română sau în engleză.

Subiectul poate fi ceva de genul ”întrebare scurtă” iar, în conținut, să te prezinți, să spui exact ce cauți și să dai detalii despre script (număr de cuvinte și despre ce este vorba). Când te vor contacta, va trebui să îl atașezi pentru a-și face o idee mai bună.

Diferența la acest pas este pe Fiverr, unde trebuie să vezi câte cuvinte îți va recita actorul într-un gig standard de 5 dolari, apoi să calculezi de câte gig-uri ai nevoie.

Tot la acest pas îți recomand să intri pe Voices.com și să faci un proiect în care, tot așa, să specifici ce anume vrei și, preferabil, să dai fie tot scriptul cu scrisoarea de vânzare, fie primele 30 de secunde.

Partea extrem de tare la Voices.com este că cei care licitează pentru proiectul tău vor atașa și un sample în care vor citi exact script-ul atașat de tine!

Exact, vei avea ocazia să auzi exact cum va suna fiecare voce recitând o mică parte din scrisoarea ta de vânzare.

Pasul #6: Negocierea

Ok, ai contactat câți actori ai putut, acum e momentul să vedem cine ne răspunde. Evident, o bună parte din ei nu vor reacționa. Dacă au trecut deja 4-5 zile de la primul e-mail, poți să le mai trimiți încă unul.

Pe cei care au răspuns trebuie să îi analizezi cu atenței, începând cu sample-urile pe care le au și terminând cu prețul. Trece în excel cât cere fiecare pentru a te putea orienta mai ușor.

Cum orice e negociabil pe lumea asta, următorul pas este să faci o contraofertă. Dacă ai primit deja o ofertă foarte bună de la altcineva, spune-le-o celorlalți pentru a-i determina să coboare prețul.

Pasul #7: Alegerea

În ultimă instanță, alegerea este a ta, pentru că sunt banii tăi. Însă, tocmai pentru că un voiceover profesionist costă mulți bnai, trebuie să fii foarte atent și să nu te grăbești cu decizia.

Dacă ai un proiect în care ai mare încredere, poți să plătești în plus pentru o voce care îți place mai mult… dar dacă nu, atunci o variantă mai ieftină va fi suficientă.

Trebuie să analizezi fiecare voce în detaliu, chiar dacă nu ești expert în lucruri de genul acesta (cum nu sunt nici eu).

Uită-te la…
– intonație
– calitatea sunetului
– cât de repede sau cât de încet vorbește
– dacă pune sau nu accent pe cuvintele pe care ar trebui să o facă

Cam asta a fost. Sper că ghidul este destul de clar și că viitoarea ta scrisoare de vânzare va fi un succes!.

Despre Ovidiu