Ce fel de scrisori de vânzare merg ACUM?

avertisment

Probabil știi că practic orice produs informațional, fie el carte, curs video sau audio, are nevoie de o scrisoare de vânzare pentru a scoate profit maxim. Multă lume încearcă să le facă să meargă fără a avea cunoștințe minime de copywriting sau o înțelegere bună a pieței și a nivelului de complexitate în care se află.

Sună complicat? Nu trebuie să fie. Cu cât scrii mai mult pe blog și interacționezi cu cititorii, cu-atât vei ști mai bine ce probleme au, ce nevoi au și unde se blochează atunci când pun în aplicare sfaturile tale.

Dacă până prin 2010-2012, netul era plin de scrisori de vânzare text, trendul s-a schimbat astfel că, în 2014, aproape toate produsele informaționale care se vând bine beneficiază, într-o formă sau alta, de suport video.

E lesne de înțeles de ce o scrisoare video de vânzare merge. Aduce o nouă dimensiune procesului de vânzare, și, cel mai important, îl face pe cititor să fie mai… leneș. Și, astfel, să cumpere mai ușor.

Dacă la scrisorile text, cititorul trebuie să facă scroll cu mouse-ul să citească tot, la cele video, textul se derulează singur pe ecran, acompaniat de voce. Dacă la scrisorile text, vizitatorul poate să sară la sfârșit sau în orice alt punct al acesteia, la cele video, nu are această opțiune. E ”forțat” să urmărească prezentarea în ordinea în care se derulează, știut fiind că noi trebuie să fim cei care controlează procesul de vânzare și nu potențialul client.

Scrisorile de vânzare video se numesc în engleză Video Sales Letters, pe scurt, VSL-uri. Și au început să evolueze, să se transforme și să devină din ce în ce mai atractive și mai interesante.

Unde sunt VSL-urile acum

Nu trebuie să ai un VSL foarte complex pentru a face vânzare. La minim, trebuie să ai un script bine pus la punct, pe care să-l pui în PowerPoint (sau un program similar) iar apoi să-l sincronizezi cu vocea.

Ai crede că e puțin redundant să ai text + voce pe ecran care să spun exact același lucru. Însă formula VSL-urilor este testată și retestată în toate nișele.

Hai să vedem puțin câteva din variațiile de scrisori de vânzare video care circulă în acest moment pe internet. Și o luăm pe nivele.

Nivelul întâi: text pe fundal negru pe alb + video

La apariția sa, VSL-ul un era altceva decât o pagină goală cu un dreptunghi în mijloc, unde apăreau cuvintele, slide după slide, asistate de voce.

Un al treilea element pe care ți-l sugerez este să pui un titlu cu font mare deasupra video-ului, ceva sugestiv pentru prezentare.

Nivelul al doilea: un design mai atrăgător

Nu a trecut multă vreme pentru ca marketerii să își dea seama că un design simplu poate fi îmbunătățit pentru a mări rata de conversie. Au început să varieze fonturile, să pună imagini de background în spate și chiar să stilizeze chenarele ce conțin videoclipurile.

Scrisorile video au început, astfel, să capete personalitate și să vină cu design-uri specifice nișei în cadrul căreia activează.

Nivelul al treilea: VSL + text

La un moment dat, cineva a avut ideea genială de a îmbina scrisorile text cu cele video. Iar implementarea nu a fost deloc complicată. Practic, sub chenarul video, au pus întreaga variantă text, exact așa cum apărea ea pe vremuri.

Astfel că, cine nu are chef sau răbdare să urmărească tot video-ul până la capăt, are acces și la varianta text.

O alternativă la plasarea variantei text sub video este ca aceasta să apară pe exit pop-up, adică pe o pagină separată ce apare în momentul în care vizitatorul vrea să iasă de pe video.

Nivelul al patrulea

O variantă de VSL îmbunătățită a apărut nu demult, când cuiva i-a venit ideea genială de a pune poze pe unele din slide-urile cu text. Nu pe fiecare, pentru că ar fi prea mult de procesat pentru cei care se uită, doar în punctele esențiale.

Vezi… pe măsură ce scrisoarea video avansează, apar cuvinte cheie care exprimă emoții, fie ele pozitive sau negative. În acele slide-uri se pun poze care să exprime emoțiile pentru a le face mai vii în mintea celui care se uită.

Nivelul al cincilea

Nivelul al cincilea a fost acela în care cineva s-a gândit ca, în loc de a pune cuvinte pe ecran, să pună niște desene (eng. cartoons).

E un concept foarte interesant: pe măsură ce vocea se aude în spate, pe ecran apare o mână de om care desenează personaje, idei, concepte și chiar mici bucăți de text care exprimă îndeaproape ceea ce se aude.

Aceste desene nu se mențin pe tot parcursul scrisorii, ele durează de la câteva zeci de secunde la câteva minute, astfel că avem de-a face cu scrisori de vânzare unde grafica se îmbină cu textul.

Nivelul al șaselea

Ce e mai bine decât să un desen sau un text pe ecran? O persoană care vorbește, asemenea unui prezentator TV.

VSL-urile cu spokesperson au început să se înmulțească, asta deși sunt mai greu de făcu și mai scumpe.

Nivelul al șaptelea

Un VSL care face furori acuma este scos de unul dintre marketerii mei preferați, Chris Haddad, cunoscut în nișa de dating sub numele de Mike Fiore.

Practic el îmbină textul cu spokesperson-ul și cu , nu o să-ți vină să crezi, niște păpuși muppets.

Probabil mai ții minte păpușile muppets, cu vocea lor nostimă? Ei, ultimul sales letter al său mai multe asemenea păpuși care, nu au rolul doar de a fi nostime, ci acela de a VINDE.

În măsura în care VSL-ul lui Mike este încă online, îl poți găsi dând click pe link-ul de mai jos.

http://secretgirlcode.com/codebreaker.php

Ce părere ai de aceste scrisori de vânzare video? Te gândești să produci una în viitorul apropiat?

Despre Ovidiu